tocha Napisano 21 Lipca 2007 Napisano 21 Lipca 2007 Witam. Noszę się z zamiarem zakupu roweru dla mojej żony. Zastanawiam się z jakim rozmiarem kół: 26'' czy 28''. Rower ten ma służyć wyłącznie jeździe typowo rekreacyjnej zarówno po asfalcie jak i w "terenie" Zastanawiam się jednak czy zakup na 28'' będzie dobrym rozwiązaniem na ścieżki leśne w naszych okolicach (mam na myśli te główne bez zbytniego extremum :-) ). Byłbym wdzięczny za Wasze opinie, zwłaszcza jeśli ktoś miał doświadczenia z rowerem na 28''
MystiQ Napisano 21 Lipca 2007 Napisano 21 Lipca 2007 Jeździłem na obu takich rowerach i osobiście dochodzę do wniosku, że lepiej kupić 26". Dlaczego? Zawsze można założyć opony szosowe i opory toczenia będą podobne do tych co w rowerze z 28" kołami. Jeśli natomiast będzie ochota na jakąś terenową jazdę to można zmienić opony i cieszyć się ostrą jazdą w lesie. Pozdrawiam, MystiQ
Mod Team bogus Napisano 21 Lipca 2007 Mod Team Napisano 21 Lipca 2007 Moim zdaniem koła 26'' są bardziej uniwersalne niż 28''. Tak jak mówi poprzednik zawsze można założyć slicki i wyjdzie na to samo.
mjack Napisano 21 Lipca 2007 Napisano 21 Lipca 2007 Na takie trasy jak opisujesz lepszy będzie rower crossowy (koła 28"), wygodna geometria, na dużych kołach podczas jazdy na asfalnie żonie będzię łatwiej za Tobą nadążyć a i w lekki teren też wjedzie, mój kumpel dobrze radzi sobie na crossie nawet przy ostrych zjazdach np z magurki (beskid mały).
Autor Napisano 22 Lipca 2007 Napisano 22 Lipca 2007 28cali według mnie będzie lepszym wyborem bo na tych kołach będzie sie jeżdzic szybciej.
maszu Napisano 22 Lipca 2007 Napisano 22 Lipca 2007 Mam 28" zmieniłem opony na bardziej agresywne i asfalt czy lesnie scieżki nie są problemem. W dalekich planach mam wyprawę z sakwami i też będzie dobrze, wrócę do oryginanych semi-slików. Co jest problemem przy 28" - znacznie mniejszy wybór osprzętu z obszaru: opony, amortyzatory, kombinowanie z napędem (korby itp.). Jeżeli nie masz planów związanych z modyfikowaniem sprzętu 28" - będzie OK, jeżeli chcesz modyfikować 26".
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.