Skocz do zawartości

[koło] Remerx Grand Rock i opona Vee Rubber

sowix1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z obręczą GRAND ROCK (26" 559x19) i nową kupioną oponą Vee Rubber (1,95 50x559). Przy nakładaniu opony na obręcz opna nie chce wejść. co mam z tym zrobić. Weszła ale bardzo ciężko i z naruszeniem obręczy (zarysowanien) i nałożenie z pomocą śrubokrętów. Nie wiem jak będzie ze zdjęciem. Co jest powodem tego problemu?

Jaki powinien być rozmiar obręczy do tej opony lub opony do obręczy? (mogę zmienić oponę lub obręcz na Airline 1)

Do tego używa się łyżek do opon, najlepiej z tworzywa a nie metalowych. Jak robisz to śrubokrętem to nie ma co się dziwić, że uszkodziłeś obręcz.

Tak wiem tylko, że jak opona przy zakładaniu jest tak ciasna, że łyżki plastikowe się łamią to chyba normalne że nimi nie założę opony

Z wyczuciem używaj tego śrubokręta :o Kendę Kontender też się śrubokrętami (kilkoma xD) zdejmuje (założenie to pikuś, przy zdjęciu będziesz miał cyrk dopiero) i lekko wgniotłem obręcz jak mi nerwy puściły. Trzeba mocno ale delikatnie ;)

PS: Na Alexrimsach DM18 generalnie ciężej wchodziły mi wszystkie opony, z kolei Kenda Nevegal i Blue Groove wchodziły ciężko wszędzie więc musiałby się wypowiedzieć użytkownik twoich obręczy albo opon. Jeżeli jednak inne opony włażą normalnie to po prostu ta nie i w tej sytuacji życzę ci niewielu kapci bo się sfrustrujesz xD

EDIT: Pewnie można jakimś płynem do naczyń czy czymś tam posmarować oponę/obręcz to i lżej wejdzie ale ja bym tego nie robił bo raz że jak masz V-brake to musiałbyś potem wyczyścić obręcz bo pewnie coś byś pobrudził a dwa że założyć założysz a problem przy zdejmowaniu będzie i tak.

W drugim rowerze mam identyczne obręcze Remerx i ten sam problem z zakładaniem opon. Myślę, że chyba na wszystkie felgi stożkowe ciężko się zakłada.

A czy na felgi niestożkowe będzie lepiej??

Bo to że jest stożkowa to chyba nic do tego nie ma

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...