jo_jacek Napisano 19 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 W zwiazku z tym ze kolka Srama kosztują cos koło 80zł a moje dolne kółeczko od X.7 nadaje się dokladnie do niczego stwierdziłem że trzeba coś z tym zrobić. W rowerowym po pracy zakupiłem za całe 6zł jedno czarne kółeczko do przerzutki tylnej. Nie wiem co to ale wiem że do przerzutek srama nie pasuje. Wybrałem się do piwnicy, popatrzyłem na odkrecalną część wózka. Wziąłem ją w ręki i pospacerowałem do szlifierki. Zeszlifowałem do zera ten cypelek z gwintem do dolnego koleczka. Wróciłem do roweru przymierzyłem i elegancko skręciłem. Co prawda srubka nie lapie calego gwintu w ściance do wózka co mnie zmartwilo z początku ale siłując się i próbujac rozwerwac wózek gwint wytrzymał, wiec uznalem misje za zakończoną 100% sukcesem. Zawsze w kieszeeni 74zł a widziałem że nie tylko ja miałem problem z cena kółek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 19 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 No tak, nie tylko Ty Ja będę musiał pilnikiem się pobawić... Zobaczymy co z tego wyjdzie Zdam relację jak zrobię. Postaram się o fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 19 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Ja kiedyś do 5.0 założyłem kółeczka BBB na "maszynówkach". Również trzeba było nieco podszlifować, górne było założone nieco inaczej, ale rozwiązanie trochę tańsze i dużo lepsze (te oryginalne nie były łożyskowane). Oryginalny gwint przy dolnym kółku mozna śmiało rozwiercić i zastosowac śrubę z nakrętką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rainier Napisano 19 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 a ja powiem wam ze nie warto załować na oryginalen częślci, po prostu lepsze, a poza tym jak są kółeczka wyjechane to czas na zmiane całej przezutki bo ma na pewno luzy, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius88 Napisano 19 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 nie warto żałować na oryginalne części, po prostu lepsze rainier wybacz ale gadasz głupoty... w wielu przypadkach takie twierdzenie jest rzeczywiście słuszne ale kupowanie kółeczek do przerzutki za 80zł to dla mnie parodia. Zauważ, że jo_jacek kupił kółka za 6zł (to ponad 10x taniej niż SRAM'owskie) a równie dobrze spełniają swoje zadanie. Czym niby różnią się oryginały od podróbek??? Przecież takie kółko to kawałek tworzywa i 2 blaszki, ot cała filozofia. Co do trwałości użytych materiałów... wolę kupić 3 razy kółka po 6zł i i tak mam 62zł w kieszeni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rainier Napisano 19 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 moze i masz racje ale nie chciał by w swoim rowerze jakiś zamienników nie po to budowałem rower aby oszczędzić pare złotych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 19 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 A czasami jest nawet tak, że zamienniki nie dość, że są lepsze to na dodatek tańsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rainier Napisano 19 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 A czasami jest nawet tak, że zamienniki nie dość, że są lepsze to na dodatek tańsze to też fakt lecz nie często sie zdarza, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 19 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 "a poza tym jak są kółeczka wyjechane to czas na zmiane całej przezutki bo ma na pewno luzy," Jakiś jasnowidz czy co? Nawet jezeli ma luzy to może nie upośledzają pracy przezrzutki, pozatym jakby tak było to ludzie co duzo jezdza musieliby co roku wymieniac wszystko procz ramy bo wszystko bedzie mialo luzy wyjechane bieżnie i tone błota w środku , a rurki będą na skraju pękania. Nie po to wkłada sie w przerzutkę 300 pln, żeby wywalać tyle co rok/dwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 19 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 a poza tym jak są kółeczka wyjechane to czas na zmiane całej przezutki bo ma na pewno luzy, Ha! Wcale, że nie. Działa jak nowa. Poza tym szkoda mi bo kupilem X.7 boxowa i zaplacilem 219zł czyli tyle ile wiekszosc dala za X.9. Za cene oryginalnych kółek moge kupić kurde prawie przerzutke.. co mi po oryginalnych kółeczkach skoro moge mieć zamienniki za 12razy mniejsza cene i nie bedzie róznicy.. nawet jak zjada sie dwa razy szybciej to i tak zaplace 6 razy mniej :] Nikt mi nie bedzie zaglądac czy mam oryginalne kółka. W sumie moze i nawet te są oryginalne, tylko fabrycznie nie przystosowane do srama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkadius88 Napisano 19 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 80zł za kółeczka a 65zł za nowego srama 7.0 + grip shifty sram 3.0... mnie sie wydaje czy coś jest nie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rainier Napisano 20 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 "a poza tym jak są kółeczka wyjechane to czas na zmiane całej przezutki bo ma na pewno luzy,"Jakiś jasnowidz czy co? Nawet jezeli ma luzy to może nie upośledzają pracy przezrzutki, pozatym jakby tak było to ludzie co duzo jezdza musieliby co roku wymieniac wszystko procz ramy bo wszystko bedzie mialo luzy wyjechane bieżnie i tone błota w środku , a rurki będą na skraju pękania. Nie po to wkłada sie w przerzutkę 300 pln, żeby wywalać tyle co rok/dwa. Blue coś ty taki nerwowy, rób co chcesz przy swoim rowerze, ja nauczony doświadczeniem wiem że zamnienniki rzadko się sprawdzają choć jest to możliwe, trzeba mieć czas na szukanie i trochę ochoty na kombinacje, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 20 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 siejesz defetyzm. pozatym kolka jo_jacka to nie zamienniki, bo przeciez nie pasowaly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioktm Napisano 28 Października 2007 Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Witam.Faktem jest,że u mnie kółeczka w Sramowskiej przerzutce X-9 wytrzymują sezon. Niby przerzutka szybka i precyzyjna,ale trwałość kółeczek marna. Czy w X-0 te kółka też są takiej słabej jakości? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Października 2007 Udostępnij Napisano 28 Października 2007 zeby kombinowac z dopasowywaniem innych czesci trzeba po prostu troche sie znac i miec jakies zdolnosci techniczne, bo niby prostemu szlifowaniu tak naprawdę niewielu podola tak, aby efekt byl taki, jakiego oczekiwalismy jo_jacek moglbys wrzucic jakies fotki pokazujace co trzeba spilowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proxx Napisano 28 Października 2007 Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Tak tak.. który to raz słyszę, że coś musi być koniecznie markowe, bo inaczej się nie nadaje. No to teraz proszę, spójrzcie. http://www.allegro.pl/item257460117_procra...row_109pln.html http://www.allegro.pl/item259843660_hit_no...w_promocja.html http://www.allegro.pl/item261789479_alumin...giyo_gs_02.html http://www.allegro.pl/item258032514_nowa_p..._rock_shox.html Pytanie 1: Czym różnią się wymienione pompki? Jedynie marką. Akurat kiepsko trafiłem, bo ceny są inne, korzystniejsze, ale z reguły było to tak, że RS kosztował 120zł (i pewnie tyle kosztuje w Harfie), Kelly's jakieś 90zł (w sklepie 105 chyba), a... w Decathlonie w W-wie można kupić również identyczną pompkę Rockrider za niecałe 60zł. Jedna fabryka, jeden rodzaj pompki. Różne marki - różne ceny. http://www.allegro.pl/item257103153_chwyty...palm_od_ss.html http://www.allegro.pl/item259780436_gripy_...reme_shop_.html Te drugie to nic innego, jak pierwsze z dodanym napisem Prodigy na obejmach i podwyższoną ceną. Sam się naciąłem. A wtedy kosztowały 50zł. http://www.kellys-bicycles.com/index.php?m...4&pID=10256 Taką samą lampkę, również identyczną z kształtu obudowy, koloru, liczby diod, kształtu i rodzaju mocowania, identycznym lustrem - tylko z napisem WhiteLED kupiłem w sklepie za 38zł. Bardzo dobra lampka. Tylko po co płacić 15zł więcej za napis Kelly's? To tylko kilka przykładów, choć ten z pompkami to chyba najbardziej rzucający się w oczy. Jest ich więcej, tylko trudno tak usiąść i w 5 minut wszystko poznajdywać i sobie przypomnieć. Oczywiście nie sugeruje, że można znaleźć tańszego RST, który jest kropla w kroplę RS Totemem, bo tak fajnie to nie ma, ale zastanówcie się: czy RS miałby ochotę stawiać halę, która będzie mu produkowała pompki i inne akcesoria? No nie, oczywiście, że nie, kupują pompki od podwykonawców. Czas przestać wierzyć, że jak kółeczka nie są SRAM to już się do niczego nie nadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziekk Napisano 28 Października 2007 Udostępnij Napisano 28 Października 2007 http://www.allegro.pl/item257103153_chwyty...palm_od_ss.htmlhttp://www.allegro.pl/item259780436_gripy_...reme_shop_.html Te drugie to nic innego, jak pierwsze z dodanym napisem Prodigy na obejmach i podwyższoną ceną. Sam się naciąłem. A wtedy kosztowały 50zł. Te chwyty (bez kołnierzy) można kupić jeszcze taniej - za 25 zł na napisem Merida Dodatkowo dostępne w wielu sklepach, więc nie trzeba dopłacać za przesyłkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 28 Października 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Października 2007 proxx Twój przykład w tym przypadku jest wyjątkowo bez sensu. Proszę znajdź i pokaż nam zamienniki kółeczek Srama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proxx Napisano 28 Października 2007 Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Czy ja wiem, czy taki bez sensu? jo_jacek napisał, że przy odrobinie sprytu można sobie poradzić z problemem i użyć nawet kółek za 6zł, na co rainier odparł, że te SRAMowskie lepsze i nie warto żałować kasy. ja pokazałem, że marka czasem nie ma znaczenia, podobnie jak kwota, którą płacisz. miało to na celu udowodnienie, że jo_jacek wcale nie popełnił błędu, a nawet wyszedł mocno na plus. No ale skoro nie widzisz sensu, no to ja pasuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 28 Października 2007 Udostępnij Napisano 28 Października 2007 ja bym nie powiedzial, ze twoj post jest bez sensu...umiescilbym go raczej w innym dziale bo ten temat dotyczy koleczek do przerzutki, a nie lampek i chwytow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 30 Października 2007 Udostępnij Napisano 30 Października 2007 proxx Twój przykład w tym przypadku jest wyjątkowo bez sensu. Proszę znajdź i pokaż nam zamienniki kółeczek Srama. To moze ja, moze ja http://www.rowery-rybczynski.pl/product_in...roducts_id/3218 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 30 Października 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Października 2007 No dobra, to już coś Ale to nadal strasznie drogo w porównaniu do Shimano. A doliczając do tego przesyłkę i tak wyjdzie połowa ceny nowej przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 30 Października 2007 Udostępnij Napisano 30 Października 2007 http://velo.com.pl/php/produkty.php?m=17&a...p=%&id=1374 Niby tyle samo ale w zaprzyjaźnionym sklepie mogą mi je bez problemu sprowadzić (o ile Velo ma je na stanie), nie płacę za przesyłkę i mam 10% upustu co wychodzi 52 PLN za kółka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 24 Marca 2008 Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Mam pytanko do forumowiczów: znacie jakieś dobre, lekkie kółka pasujące do sramowskich przerzutek? konkretnie do X-9. Miałem te seryjne na "maszynach" (jak się okazało tylko dolne miało prawdziwe łożysko, górne jakieś dziwne ) i tak średnio się spisały - pod koniec żywota już ciężko się kręciły. I teraz nie wiem jakie brać. Aluminiowe brać pod uwagę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 24 Marca 2008 Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 W sumie dobre pytanie Paweł , moje dolne kółeczko w x-7 ma juz kolce... Tez rozglądam sie za jakimiś kółeczkami najlepiej cos w kolorze czerwonym ale nie wiem czy będą pasować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.