Skocz do zawartości

[Pedały SPD] Shimano PD-M520 czy Wellgo WPD-823

michciu_h

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem w trakcie kupowania swojego pierwszego zestawu SPD. Wybrałem buty Specialized MTB Sport. Teraz zastanawiam się który model pedałów wybrac. Z produktów Shimano wybrałem tradycyjnie - 520. Rowerem jeżdżę sporo ale bez przesady - 2000-2500 km rocznie. Znalazłem jednak dzisiaj na allegro pedały Wellgo:

http://allegro.pl/item216718395_pedaly_spd...lmountain_.html

Czy lepiej kupić Shimano 520 czy Wellgo 823 ??

Napisano

Przepraszam za błędny link, już poprawiony, tak to jest jak się za dużo siedzi na allegro w działach ze sprzętem rowerowym :wallbash:

Napisano

wyglądają bardzo pancernie, i mogą sie szybko zapychać błotem. Sam jeżdżę z 520 i są dobre, zajrzyj do testów tam wielu użytkowników opisywało jak sie sprawdzają.

Napisano

Tak, o 520 już mam wyrobione zdanie. Zastanawiałem się jeszcze nad 540, ale przy mojej jeździe, czyli niezbyt dużym przebiegu rocznym oraz faktem, że 70% spędzam na warszawskich ulicach 30% w lesie oraz tym, że zawsze preferuję jazdę na sucho a zmoknąć zdarza mi się tylko gdy złapie mnie nieoczekiwany deszcz, z modeli Shimano wybrałem 520. Teraz zastanawiam się tylko, czy te Wellgo mogą być lepsze.

• 2 tygodnie później...
Napisano

michciu_h też jeżdże podobnie do Ciebie i tez na Authorze. Też posiadam te buty co Ty i ja posiadam 520tki. Stykną Ci. Zawsze pare zł Ci zostanie w kieszeni. Te welgo mnie odrzucily odrazu kolorem, bo czarny do pedałów sie nie nadaje (momentalnie go obijesz i po miesiącu będą wyglądały jak by miały 3 lata...) Chyba że są czarne i jakoś bardzo zależy Ci na wyróżnianiu sie z tłumu użytkowników 520tek ;)

Napisano

tak jak wyżej napisane

jeśli jesteś estetą to po kilku jazdach załamiesz sie poobijanym lakierem

gliniaste błoto unieruchamia je na amen (tzn do momentu wyczyszczenia )

używam to z praktyki piszę

powodzenia

Napisano

Ja używam Wellgo, niestety inny model (firmowo dodawany do Kellysa - M919). Nie narzekam, złego słowa o tych pedałach nie mogę powiedzieć. Łatwo się je czyści, nie zapychają się błotem, na razie widać lekkie ślady zużycia, ale pewnie przy Shimano byłoby podobnie. Wypinanie i wpinanie bez zarzutów (buty Sidi Bullet). Ogólnie polecam, a chyba tańsze od Shimano.

Napisano

mam 540 i w sumie błotem sie nie zapychają, a jak weźmiesz 520 to tam ciężko sie kontruje luz taką plastikową nakrętką

Napisano

Szajbz

Rozkręcałem 520-stki i żadną plastikową nakrętką nie kontruje się luzu. Ta plastikowa tuleja mocuje oś pedała w korpusie, luzy powstające w tych pedałach to zwykle nie luzy na łożyskach tylko właśnie na tej tulei, bo ona się wyciera... Takie wnioski wyciągnąłem po rozkręceniu i przeserwisowaniu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...