michciu_h Napisano 18 Lipca 2007 Napisano 18 Lipca 2007 Jestem w trakcie kupowania swojego pierwszego zestawu SPD. Wybrałem buty Specialized MTB Sport. Teraz zastanawiam się który model pedałów wybrac. Z produktów Shimano wybrałem tradycyjnie - 520. Rowerem jeżdżę sporo ale bez przesady - 2000-2500 km rocznie. Znalazłem jednak dzisiaj na allegro pedały Wellgo: http://allegro.pl/item216718395_pedaly_spd...lmountain_.html Czy lepiej kupić Shimano 520 czy Wellgo 823 ??
omen Napisano 18 Lipca 2007 Napisano 18 Lipca 2007 podaj prawidłowy link bo ten jest do jakiś spodenek.;]
michciu_h Napisano 18 Lipca 2007 Autor Napisano 18 Lipca 2007 Przepraszam za błędny link, już poprawiony, tak to jest jak się za dużo siedzi na allegro w działach ze sprzętem rowerowym
omen Napisano 18 Lipca 2007 Napisano 18 Lipca 2007 wyglądają bardzo pancernie, i mogą sie szybko zapychać błotem. Sam jeżdżę z 520 i są dobre, zajrzyj do testów tam wielu użytkowników opisywało jak sie sprawdzają.
michciu_h Napisano 18 Lipca 2007 Autor Napisano 18 Lipca 2007 Tak, o 520 już mam wyrobione zdanie. Zastanawiałem się jeszcze nad 540, ale przy mojej jeździe, czyli niezbyt dużym przebiegu rocznym oraz faktem, że 70% spędzam na warszawskich ulicach 30% w lesie oraz tym, że zawsze preferuję jazdę na sucho a zmoknąć zdarza mi się tylko gdy złapie mnie nieoczekiwany deszcz, z modeli Shimano wybrałem 520. Teraz zastanawiam się tylko, czy te Wellgo mogą być lepsze.
sirspider Napisano 27 Lipca 2007 Napisano 27 Lipca 2007 michciu_h też jeżdże podobnie do Ciebie i tez na Authorze. Też posiadam te buty co Ty i ja posiadam 520tki. Stykną Ci. Zawsze pare zł Ci zostanie w kieszeni. Te welgo mnie odrzucily odrazu kolorem, bo czarny do pedałów sie nie nadaje (momentalnie go obijesz i po miesiącu będą wyglądały jak by miały 3 lata...) Chyba że są czarne i jakoś bardzo zależy Ci na wyróżnianiu sie z tłumu użytkowników 520tek
kris92 Napisano 27 Lipca 2007 Napisano 27 Lipca 2007 Jeśli chodzi o cenę wellgo, w decathlonie są sporo tańsze w porównaniu z tą aukcją http://decathlon.com.pl/PL/Product_arbores...618/index.html#
jurasek Napisano 28 Lipca 2007 Napisano 28 Lipca 2007 tak jak wyżej napisane jeśli jesteś estetą to po kilku jazdach załamiesz sie poobijanym lakierem gliniaste błoto unieruchamia je na amen (tzn do momentu wyczyszczenia ) używam to z praktyki piszę powodzenia
Mad Max Napisano 29 Lipca 2007 Napisano 29 Lipca 2007 Ja używam Wellgo, niestety inny model (firmowo dodawany do Kellysa - M919). Nie narzekam, złego słowa o tych pedałach nie mogę powiedzieć. Łatwo się je czyści, nie zapychają się błotem, na razie widać lekkie ślady zużycia, ale pewnie przy Shimano byłoby podobnie. Wypinanie i wpinanie bez zarzutów (buty Sidi Bullet). Ogólnie polecam, a chyba tańsze od Shimano.
Szajbz Napisano 30 Lipca 2007 Napisano 30 Lipca 2007 mam 540 i w sumie błotem sie nie zapychają, a jak weźmiesz 520 to tam ciężko sie kontruje luz taką plastikową nakrętką
Martinuz Napisano 30 Lipca 2007 Napisano 30 Lipca 2007 Hmm ja używam M520 i nie mam wielkich problemów z błotkiem, działają dość dobrze
koncertownik Napisano 31 Lipca 2007 Napisano 31 Lipca 2007 Szajbz Rozkręcałem 520-stki i żadną plastikową nakrętką nie kontruje się luzu. Ta plastikowa tuleja mocuje oś pedała w korpusie, luzy powstające w tych pedałach to zwykle nie luzy na łożyskach tylko właśnie na tej tulei, bo ona się wyciera... Takie wnioski wyciągnąłem po rozkręceniu i przeserwisowaniu...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.