Loko Napisano 18 Lipca 2007 Napisano 18 Lipca 2007 Manetki kupiłem z allegro za 135 komplet 3x9 .Przyszły po dniu , rozpakowałem ,zamocowałem ,załączyłem linki i zostawiłem na noc żeby sie uleżało .Dzisiaj była jazda . Poprzednio miałem klamkomanetki stef i alivio z 2007 r i powiem że początkowo nie wiedziałem jak sie z tymi x-7 obchodzić .Wrzucałem bieg i standardowo przyzwyczajony ze w alvio nie wejdzie na klik ,dawałem ciut więcej ,albo ułamek sekundy dłużej przetrzymywałem .Takie działania powodowały ze manetki szalały ,wrzucałem czasem po 2 biegi w górę ,łańcuch skakał po kasecie itd .Dopiero jak zacząłem obchodzić się z nimi delikatniej zrozumiałem o co chodzi .Biegi wskakuje idealnie na klik i nic więcej .Siła jaką trzeba przy tym włożyć to jak załączenie biegu w sekwencyjnej skrzyni .Tak samo działa w dół .Ładnie spasowuje się i reaguje na komendy .System zmiany tj oba przełączniki na kciuk u mnie jeszcze się nie dotarł .Ale przy odpowiednim ustawienia manetek na kierownicy ,nie stanowi żadnego problemu szybka reakcja kciukiem z palcami na klamce hamulca jednocześnie .Jestem bardzo zadowolony z zakupy i to nie temu że chwalę swoje ,bo szczerze to sceptycznie podchodzę do tego typu osprzętu (droższego ) . Polecam manetki bo działają wyśmienicie .Siła jaką włozyć trzeba w zmiane biegu porównać mozna do nacisniecia klawisza na klawiaturze .Nie odniosę się do shimano ,bo nie jeździłem na innych niż alivio manetkach .Ciekawi mnie jak x-7 wypada przy lx .
Rekomendowane odpowiedzi