arbuz92 Napisano 18 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 witam tak jak w temacie ostatnio wysyąłłem paczke ubezpieczona na 800 zł i co by było jakby zgineła .... zanim by mi zwrócili kwote na jaka ubezpieczyłem to co by najpierw było ?? wszystko by sie ciagneło latami czy jak ?? PZDR arbuz92 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
homik Napisano 18 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Zmień nazwę tematu bo już nawet w nim jest błąd ort. Sprecyzuj czym wysyłałeś paczkę Pocztą,DHL czy innym źródłem transportu ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arbuz92 Napisano 18 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 witam o kurcze ;/ wiec prosze jakiego moderatora o poprawienie bledu w tytule !!!! paczke wyslalem poczta polska PZDR arbuz92 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 18 Lipca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Wejdź na stronę poczty i poszukaj informacji. Po jakimś czasie składasz reklamację i czekasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartez23 Napisano 19 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Witam ! Jako pocztowiec już odpowiadam Jeśli paczka została ubezpieczona na kwotę 800,00 zł to odszkodowanie w przypadku zaginięcia takiej przesyłki wynosi wg. ustawy w wysokości żądanej przez nadawce nie wyższej jednak niż zadeklarowana wartość (800,00 zł), niezależnie od wypłaconego odszkodowania zwracana jest także opłata za nadanie przesyłki. Postępowanie reklamacyjne trwa 14 dni kalendarzowych i może być przedłużone maksymalnie do 30 dni (Nie będzie to trwało latami, wiem to z autopsji, ponieważ kawałek czasu zajmowałem się reklamacjami ) Reklamację możesz złożyć po 14 dniach. Reszta dokumentacji wymaganej do złożenia reklamacji to oryginalny dowód nadania. Ale i tak raczej nie złożysz reklamacji na tą paczuszkę bo z reguły wartościowe nie giną pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoxik Napisano 20 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 korzystając z uwagi osoby obeznanej pytam czy rower bez obudowania kartonem można nadać jako paczka i czy ubezpieczenie go na załóżmy 10tysięcy obejmuje ewentualne optarcia uszkodzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 20 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 hehe. Nie wydaje mi sie aby tak było. W ten sposób można by zarabiac niezłe pieniądze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartez23 Napisano 20 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 korzystając z uwagi osoby obeznanej pytam czy rower bez obudowania kartonem można nadać jako paczka i czy ubezpieczenie go na załóżmy 10tysięcy obejmuje ewentualne optarcia uszkodzenia? Niestety w przypadku uszkodzenia przesyłki należy się odszkodowanie tylko w jeśli zostanie nadana jako np. paczka z zadeklarowaną wartością ze świadczeniem dodatkowym traktowanie na warunkach szczególnych. A żeby została przyjęta do przewozu jako właśnie na warunkach sczczególnych musi odpowiadać warunkom określonym w rozporządzeniu Więc na taka okoliczność Poczta się zabezpieczyła. pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 20 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Poniekąd pokrewne - nie polecam FedEx'a do przesyłania paczek wartościowych... W październiku ubiegłego roku nadawałem paczkę z US do Polski właśnie fedexem, deklarowana wartość 3600USD. Wedle listu przewozowego paczka krążyła gdzieś po świecie, m. in. Indie, Chiny później UK a w końcu zaginęła. Po zgłoszeniu reklamacji fedeks stwierdził, że może wypłacić odszkodowanie w wysokości... 100 USD Interwencji było sporo, jednak wedle US prawa przewoźnik nie musiał wypłacać całej kwoty. Na szczęście paczka została w końcu dostarczona... w czerwcu tego roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartez23 Napisano 20 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Tak właśnie jest z przesyłkami kurierskimi ... a coraz więcej osób narzeka na usługi świadczone przez Pocztę Polską ... pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manio49 Napisano 20 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 bo jak tu nie narzekać na PP, skoro PRIORYTET idzie czasem tydzień, burdello i tyle. InPost może sie rozwinie na większość miast to będzie dobrze, póki co bardzo zakrojone działanie ale bardzo konkurencyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartez23 Napisano 20 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 InPost może i się rozwinie ale infrastruktura PP jest znacznie większa, a i tak nieprawnie korzystają z naszych skrzynek oddawczych. A co do Priorytetów nie jest to termin gwarantowany a jedynie norma jakościowa, którą nasz operator publiczny ma niejednokrotnie większą, niż w większości krajów Unii Eurpejskiej pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawek Napisano 21 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 A co do Priorytetów nie jest to termin gwarantowany a jedynie norma jakościowa, którą nasz operator publiczny ma niejednokrotnie większą, niż w większości krajów Unii Eurpejskiej pzdr Cytat z http://wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=9304 "Tylko 68% przesyłek priorytetowych i 60% przesyłek ekonomicznych dociera na czas do adresata - wynika z kontroli Poczty Polskiej przeprowadzonej przez Urząd Komunikacji Elektronicznej (UKE). Normy europejskie wynoszą 85% dla przesyłek priorytetowych i 82% dla ekonomicznych. Jakość usług pocztowych w zakresie terminowości doręczania przesyłek listowych przez Pocztę Polską jest niższa niż wymogi określone zarówno przez polskie, jak i europejskie prawo." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manio49 Napisano 22 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 o to to. i nie wytłumaczysz mi że PP jest dobrą i porządnie realizującą założenia dobrej organizacji firmą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.