Skocz do zawartości

[rower] Rozmontowanie ramy w Kelly's Wandal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam problem ze zdjęciem tylnego trójkąta ramy. Rozwiązanie zawieszenia takie jak w Kona'ch.

Rozkręcam obie śruby i jedna wychodzi a druga siedzi w nim (wahaczu) i kręci się w kółko. Nie mogę jej wyjąć i tym samym rozebrać roweru.

Konstrukcja zawiasu opiera się na tym, że ta śruba którą mogę wyjąc wkręca się w tuleję, którą tworzy ta druga śruba. I całość się ślizga w ramie.

Proszę o pomoc a nie wyśmiewanie.

Dodam, że nie znalazłem podobnego tematu.

załaczam zdjęcia:

post-107142-1184615800_thumb.jpg

post-107142-1184615820_thumb.jpg

Napisano

Witam!

Ten sam temat mialem u siebie ale poszlo bez problemu. To co nie udalo Ci sie wyciagnca to tuleja z gwintem wewnetrznym z ktorego wykreciles srube.

Wez plaski srubokret i wypchaj tuleje od strony wykreconej sruby. Jak dobrze widze to masz nawet kawalek rantu tuleji wiec na nim oprzyj srubokret. Inny sposob to wkrec troche srube i za jej poimoca wypchaj tuleje z drugiej strony. Jak wyjdzie kolnierz tuleji wtedy wykrec srube i bez problemu wyciagniesz tuleje.

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

Zrobiłem tak,

- kupiłem długą śrubę która pasowała do gwintu wewnętrznego w tej tulei

- wkręciłem ją i "delikatnie" stukałem młotkiem aż wyszła

Dodam, że nie było to łatwe gdyż skubana mocno siedziała w ramie. Mimo, iż tulejka trochę wyszła na początku nie dało się jej wyciągnąć od strony dziurki na imbusa, jedynie śruba pomogła.

Mam jeszcze jedno pytanie:

- jak zakonserwować te śruby aby się nie luzowały podczas jazdy?

Polecono mi Loctite niebieski ale nie wiem dokładnie który?

http://allegro.pl/search.php?string=loctite&order=p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...