Niedzwiedz1 Napisano 12 Lutego 2014 Napisano 12 Lutego 2014 Ale co taka firma zrobi? Zadzwoni człowiek z Chin, powie w swoim języku, że Pan S2power jest w szpitalu i oni powiadomią rodzinę? To chyba rozwiązanie czysto korporacyjne, a nie dla turysty czy pracownika niezbyt wysokiego szczebla. Zatem jeśli rozumny człowiek złapie taką zabawkę to będzie wiedział jak i czego szukać No właśnie w większości nie będzie wiedział, bo o ile skrót ICE jest jakoś tam znany, to już możliwość dokopania się do numerów ICE przy zablokowanym ekranie przez wchodzenie w menu połączeń alarmowych jest wiedzą bardzo słabo rozpowszechnioną. Co z tego, że po przeczytaniu tego tematu dopisałem kilka numerów do odpowiedniej listy i wiem, że można się do nich dostać w taki sposób, skoro większość ludzi biorąc mój telefon do ręki stwierdzi, że nie zna symbolu odblokowania i porzuci szukanie numeru.
robertrobert1 Napisano 12 Lutego 2014 Napisano 12 Lutego 2014 Na szczęście ICE jest dla służb ratowniczych znanym określeniem a te, nawet jeśli same nie wpadną na to jak się do niego dokopać to znajdą takich ludzi, dla których to nie będzie żadnym wyzwaniem.
mklos1 Napisano 12 Lutego 2014 Napisano 12 Lutego 2014 skoro większość ludzi biorąc mój telefon do ręki stwierdzi, że nie zna symbolu odblokowania i porzuci szukanie numeru. Ot słuszna uwaga, dlatego będę stał na stanowisku, że telefon jest bardzo słabym miejscem do przechowywania kontaktów ICE. Na telefonie fajnie jest w Angry Birds pograć, ale nie można oczekiwać, że przetrwa wypadek i będzie źródłem przydatnych informacji (choć nie jest to wykluczone oczywiście). Nieśmiertelnik lub jak ktoś nie chce, to laminowana karta w portfelu... Kosztuje całe 5 PLN http://www.pck.pl/product,11.html Nieśmiertelniki klasyczne nieco droższe (cena dwóch dobrych piw), a osobiście mam ICEStripe.
venom2000 Napisano 12 Lutego 2014 Napisano 12 Lutego 2014 Nieśmiertelniki klasyczne nieco droższe (cena dwóch dobrych piw) Posiadam owszem i jestem zadowolony bo jak padnę na ryło w wypadku to wiedzą gdzie szukać i kogo,znam miejsce gdzie wybijają od ręki w Wawie jedna blaszka na szyjkę lub do sakwy pod siodło a druga w skarpetkę lub do buta
render Napisano 11 Marca 2014 Napisano 11 Marca 2014 Gorzej gdy ktoś poda że miałeś wypadek i poda się za kolegę od rowerów i wykorzysta Twoje dane w mniej odpowiednim celu
Martynna Napisano 2 Października 2014 Napisano 2 Października 2014 Fajna sprawa taki nieśmierlink, muszę mojemu mężczyznie powiedzieć, bo to on szaleje na rowerze:)
Esterkaa Napisano 27 Października 2014 Napisano 27 Października 2014 W moich okolicach ICE jest popularne, wszyscy w mojej rodzinie mają taki numer. Ja dodatkowo poinformowałam mamę o zgodzie na pobranie ode mnie narządów.
robertrobert1 Napisano 27 Października 2014 Napisano 27 Października 2014 Niedźwiedź, dnia 12 Lut 2014 - 9:24 PM, napisał: skoro większość ludzi biorąc mój telefon do ręki stwierdzi, że nie zna symbolu odblokowania i porzuci szukanie numeru. Ot słuszna uwaga, dlatego będę stał na stanowisku, że telefon jest bardzo słabym miejscem do przechowywania kontaktów ICE. Już pisałem, że aby dobrać się do numeru ICE nie trzeba znać symbolu blokowania. Nr ICE jest głównie dla służb ratowniczych a oni doskonale wiedzą o tym fakcie. Przeciętniak nie musi babrać się przy moich danych więc nieśmiertelnik jest gorszym rozwiązaniem.
parmenides Napisano 27 Października 2014 Napisano 27 Października 2014 O wiele łatwiejsze jest noszenie na rowerze, podczas biegania lub w normalnym życiu jakiejś opaski z takimi numerami ICE. W wielu miejscach można zrobić sobie nieśmiertelniki, które są estetyczne, łatwe w noszeniu (praktycznie się ich nie odczuwa), a dają gwarancję, że ratownicy dotrą bardzo szybko do rodziny w razie jakiegoś wypadku czy zasłabnięcia. Sam noszę takie, jak ze zdjęcia poniżej. To produkt polskiej firmy icestripe: http://icestripe.pl . Na ręce tego praktycznie nie czuć. Mam to na od dawna i szczególnie ta mała silikonowa jest świetna, bo można ją schować pod mankiet, można się z nią myć, pływać, i jest łatwa do znalezienia dla ratowników - chyba, że nam urwie rękę podczas wypadku, ale wtedy to już sytuacja raczej wyjątkowa… Na takiej opasce można oczywiście wpisać dowolne swoje dane, włącznie z tymi o problemach cukrzycowych, czy innych chorobach. Taką opaskę zrobiłem też swojemu synkowi - nosi ją na wakacjach kiedy jest z kimś innym, niż my. Warto coś takiego mieć, jak sporo czasu jeździcie na rowerze, biegacie samotnie, jeździcie samochodem. Kosztuje kilka złotych, a rozwiązuje sprawę z blokowaniem telefonu, ze zgubieniem telefonu i z każdym innym problemem związanym z telefonem.
topol Napisano 27 Października 2014 Napisano 27 Października 2014 W androidzie zapisujesz nr ICE W GRUPACH. Ratownicy wiedza jak dzialaja dzisiejsze fony. Nie trzeba znac hasla ani symbolu do odblokowania fonu. Widniec on bedzie w polaczeniach alarmowych.
parmenides Napisano 27 Października 2014 Napisano 27 Października 2014 w ios nie będzie widnieć. Nie wiem jak w windows os. opaska na ręce będzie widnieć niezależnie czy będzie prąd w telefonie widnieć czy zmierzchać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.