Skocz do zawartości

[Amortyzator] elastomer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam na wstepie powiem ze w wyszukiwarce nic nie znalazlem na temat elastomeru

Wlasnie jestem podczas zalewania olejem XCM LO i zastanawiam sie czy uciac czy wyrzucic czy zostawic elastomer?

Podobno bez elastomeru lepiej chodzi oplaca sie go wyrzucic? Sa jakies "skutki uboczne"?

Napisano

Bez elastomeru nie twardnieje tak po iluśtam centymetrach, jeżeli amor nie jest dla ciebie zbyt miękki (albo jest trochę za twardy) to możesz go bez stresu wywalić (elastomer, nie amora :)), jak miałem xcp75 to wywaliłem, chyba mi gdzieś leży w szufladzie ;)

Napisano

Wlasnie jestem po zalaniu i prosze o pomoc.

W prawej goleni nie zmiescilo sie cale 50 mm oleju i zaczal "pluc" jeszcze przy wlewaniu (wlalem wszystko) na dole troche przecieka

Ale za to w lewej goleni gdzie wyjalem elastomer jest jakby kompletnie sucho wlalem wszystko bez problemu i nawet nie ma efektu "samooliwienia sie"

co mam zrobic?

ps. Po zalaniu zrobilem okolo 15 km

Napisano

Na to przeciekanie na dole to poszukaj w temacie zalewanie olejem, ten problem był opisywany wielokrotnie :P (zawsze chciałem to napisać :))

A co do drugiej "suchej" goleni to daj czas aż olej się rozejdzie na pewno dostrzeżesz różnicę :)

• 1 rok później...
Napisano

Dołączę się do tematu bo mam kilka pytań. :D

Otoz chcialbym zmiekczyc troche mojego Rock Shoxa Darta 2. Duo osob pisze zeby sprobowac wyrzucic elastomer z amortyzatora.

Tu rodzi się pierwsze pytanie: czy Dart 2 ma elastomer? Rozkręciłem amor, wyciągnąłem sprężynę i nie jestem pewien czy to co znalazłem jest elastomerem.

zdjęcia:

http://img167.imageshack.us/img167/6430/dsc00103kf8.jpg

http://img516.imageshack.us/img516/8981/dsc00100py0.jpg

Czy to takie gumowo-plastikowe tworzywo po środku sprężyny to elastomer (a może to niebieskie po lewej stronie zdjęcia)? Nie jestem pewien ponieważ z tego co wyczytałem elastomer znajduje się w środku sprężyny,

a u mnie jest na zewnątrz i oplata ją w taki sposób, że nie da się go wyciągnąć (ewentualnie rozciąć i wyłamać). Czy powinienem to usunąć w celu zmiękczenia amortyzatora?

Nie chce nic rozwalić wiec pytam i proszę o odpowiedz. :P

• Mod Team
Napisano

Według mnie to co widać na zdjęciu ma zapobiegać obijaniu się sprężyny wewnątrz goleni podczas pracy amora.

Bynajmniej tak było w moim starym RST.

Elasromer był wstawiony pomiędzy dwie sprężyny.

Napisano

Czyli wychodzi na to, ze Dart 2 nie ma elastomeru, chyba ze jest umieszczony gdzieś poniżej sprężyny w co wątpię bo nie spełniałby wtedy swojej funkcji...

Ok, dzięki za odpowiedz bogus92.

Napisano

Nie wiem ja u siebie aktualnie mam XC60 :/ Druga tez chciałem wyjac ale sie nie dostałem do srodka i wyjałem tylko jedną a miałem zamiar dwie jesli oczywiscie sa dwie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...