Skocz do zawartości

[koło] dziwny dźwięk przy dużych V

rObO87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zauważyłem, że gdy jadę ponad 35 km/h z okolic przedniego koła dobiegają dziwne dźwięki. Wygląda to mniej więcej tak, jak bym szpilką rysował po blaszanej płycie. Jakiś pomysł co to? :D

Może to jakieś luźne części drżą? W każdym razie, dźwięk wyraźnie pochodzi z okolic piasty. Gdy odwrócę rower do góry nog... kołami :D to koło kręci się bez żadnych oporów, lekko i długo. Dziwnych dźwięków z piasty nie zaobserwowałem.

Napisano

Radzę przesmarować piastę i dobrze ją wyregulować, ustawić hamulce, jeśli nie pomoże- zacząć się zastanawiać :D

Napisano

Postanowiłem w trakcie jazdy zbadać co się dzieje. Wyniki dochodzenia:

- dźwięk nie do końca pochodzi z piasty, trudno go zlokalizować, wiadomo że to coś z przodu

- dźwięk przypomina buczenie powstałe na skutek drżenia jakiejś części

- przy V > 30 km/h kalmki hamulców drżą

Jakiś pomysł co nie tak?

Napisano

poogladaj sobie klocki bo byz moze ci wyszedl metal juz... raz tak mialem bo smigalem w deszczu i mi pol klocka zeszlo na 1 hamowaniu:)

mozesz jeszcze bardziej napiac sprezynki od ramion i sprawdzic czy bedzie sie dalej tak dzialo

Napisano

Gdy zacisnę lelkko tylny hamulec (klocki minimalnie trą obręcz) to drgań nie ma ;)

Klocki mają niecałe 1000 km, są z gumy, firma Author.

Napisano

A nie masz przypadkiem zamontowanych odblasków na szprychach??

Też miałem kiedyś takie dziwne buczenie przy prędkości 30-32km/h i okazało się że to właśnie te badziewia wpadały w rezonans. A już prawie rozebrałem koła w poszukiwaniu przyczyny...

Napisano

Na moje oko to sa gdzies luzy i wibracje od opony powoduja przenoszenie sie drgan... sprawdziles czy nigdzie nie ma wlasnie luzow?

Napisano

A zobacz dokładnie swoją oponę. To nie koniecznie musi być piasta albo jakaś część. Ostatnio mi zaczęło coś stukać w kole przednim i podobnie...

po wizycie w serwisie nie wykryli nic złego, na odwrocie (do góry nogami)koło chodziło dobrze nic nie stukało.

Okazało się, że w oponie siedział kawałek szkła i to on przy pochyleniach na bok, hamowaniu dawał podobne odgłosy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

to ze wydaje ci sie ze jest z przedniego kola wcale nie musi pochodzic z tych okolic...

wiem bo juz pare razy tez sie nabralem na takie cos.

jedyne co pozostaje to przyjrzec sie wszystkiemu i probowac to zlokalizowac.

Pozdro :)

Napisano

rObO87

Na początku piszesz, że sprawa dotyczy prawdopodobnie przedniego koła, potem piszesz, że po lekkim zaciśnięciu tylnego hamulca problem znika... Nie daje Ci to nic do myślenia? Możliwości jest w tym wypadku sporo, ale najbardziej prawdopodobne to: coś z klamką hamulca, problem z tylnym kołem (piasta pewnie jeśli już), trzeszczące pancerze w przelotach ramy, a najlepsze na koniec: niedokręcony wentyl... :)

Miłej zabawy życzę... :D

Edit:

Jeszcze coś mi się przypomniało... Może zacisk tylnego koła za mocno zaciśnięty? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...