rObO87 Napisano 15 Lipca 2007 Napisano 15 Lipca 2007 Zauważyłem, że gdy jadę ponad 35 km/h z okolic przedniego koła dobiegają dziwne dźwięki. Wygląda to mniej więcej tak, jak bym szpilką rysował po blaszanej płycie. Jakiś pomysł co to? Może to jakieś luźne części drżą? W każdym razie, dźwięk wyraźnie pochodzi z okolic piasty. Gdy odwrócę rower do góry nog... kołami to koło kręci się bez żadnych oporów, lekko i długo. Dziwnych dźwięków z piasty nie zaobserwowałem.
Duch Napisano 15 Lipca 2007 Napisano 15 Lipca 2007 Radzę przesmarować piastę i dobrze ją wyregulować, ustawić hamulce, jeśli nie pomoże- zacząć się zastanawiać
koncertownik Napisano 15 Lipca 2007 Napisano 15 Lipca 2007 Może szprychy są luźne i brzęczą? Ale jeżeli twierdzisz, że odgłos dochodzi tak jakby z piast to powinieneś już do nich zajrzeć...
rObO87 Napisano 17 Lipca 2007 Autor Napisano 17 Lipca 2007 Postanowiłem w trakcie jazdy zbadać co się dzieje. Wyniki dochodzenia: - dźwięk nie do końca pochodzi z piasty, trudno go zlokalizować, wiadomo że to coś z przodu - dźwięk przypomina buczenie powstałe na skutek drżenia jakiejś części - przy V > 30 km/h kalmki hamulców drżą Jakiś pomysł co nie tak?
PoleK Napisano 20 Lipca 2007 Napisano 20 Lipca 2007 poogladaj sobie klocki bo byz moze ci wyszedl metal juz... raz tak mialem bo smigalem w deszczu i mi pol klocka zeszlo na 1 hamowaniu:) mozesz jeszcze bardziej napiac sprezynki od ramion i sprawdzic czy bedzie sie dalej tak dzialo
rObO87 Napisano 20 Lipca 2007 Autor Napisano 20 Lipca 2007 Gdy zacisnę lelkko tylny hamulec (klocki minimalnie trą obręcz) to drgań nie ma Klocki mają niecałe 1000 km, są z gumy, firma Author.
Janisław Napisano 20 Lipca 2007 Napisano 20 Lipca 2007 A nie masz przypadkiem zamontowanych odblasków na szprychach?? Też miałem kiedyś takie dziwne buczenie przy prędkości 30-32km/h i okazało się że to właśnie te badziewia wpadały w rezonans. A już prawie rozebrałem koła w poszukiwaniu przyczyny...
rObO87 Napisano 20 Lipca 2007 Autor Napisano 20 Lipca 2007 Nie mam tego na kołach. Jakiś inny pomysł?
Blue Napisano 20 Lipca 2007 Napisano 20 Lipca 2007 Na moje oko to sa gdzies luzy i wibracje od opony powoduja przenoszenie sie drgan... sprawdziles czy nigdzie nie ma wlasnie luzow?
sowix1 Napisano 21 Lipca 2007 Napisano 21 Lipca 2007 A zobacz dokładnie swoją oponę. To nie koniecznie musi być piasta albo jakaś część. Ostatnio mi zaczęło coś stukać w kole przednim i podobnie... po wizycie w serwisie nie wykryli nic złego, na odwrocie (do góry nogami)koło chodziło dobrze nic nie stukało. Okazało się, że w oponie siedział kawałek szkła i to on przy pochyleniach na bok, hamowaniu dawał podobne odgłosy.
Carbon Napisano 2 Sierpnia 2007 Napisano 2 Sierpnia 2007 to ze wydaje ci sie ze jest z przedniego kola wcale nie musi pochodzic z tych okolic... wiem bo juz pare razy tez sie nabralem na takie cos. jedyne co pozostaje to przyjrzec sie wszystkiemu i probowac to zlokalizowac. Pozdro
koncertownik Napisano 2 Sierpnia 2007 Napisano 2 Sierpnia 2007 rObO87 Na początku piszesz, że sprawa dotyczy prawdopodobnie przedniego koła, potem piszesz, że po lekkim zaciśnięciu tylnego hamulca problem znika... Nie daje Ci to nic do myślenia? Możliwości jest w tym wypadku sporo, ale najbardziej prawdopodobne to: coś z klamką hamulca, problem z tylnym kołem (piasta pewnie jeśli już), trzeszczące pancerze w przelotach ramy, a najlepsze na koniec: niedokręcony wentyl... Miłej zabawy życzę... Edit: Jeszcze coś mi się przypomniało... Może zacisk tylnego koła za mocno zaciśnięty?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.