rozrywkowy Napisano 15 Lipca 2007 Napisano 15 Lipca 2007 witam chciałbym sie dowiedzieć jak najwięcej o tym amortyzatorze(czy ma blokadę, manetke), bo planuje jego zakup tu jest aukcja z allegro http://www.allegro.pl/item213570015_manito...ony_nb_m07.html
Sixer Napisano 15 Lipca 2007 Napisano 15 Lipca 2007 Ten, amor nie ma blokady tylko SPV, takie coś jakby blokada, ale to tylko pic na wode Mam ten sam model, ten sam kolor ale z 2006r roku. hmmm, moge powiedzieć, że bardzo pompuje i przy odbijaniu stuka... ;/
Napatos Napisano 15 Lipca 2007 Napisano 15 Lipca 2007 W kwestii blokady i manetki, to sympatyczny pan bądź pani (lub też ktoś inny, żebym nie został posądzony o nietolerancję) umieścił link do opisu na stronie dystrybutora, z którego wynika, że w powyższym modelu blokada ani manetka nie występują. Spotyka się natomiast w przyrodzie modele Clickit z manetką sterującą blokadą bądż modele Lockout z samą jeno blokadą. Po głębszej analizie można dojść do wniosku, iż związane jest to z rodzajem zastosowanego tłumika, który zowie się SPV. Cechą charakteryzującą ów wynalazek jest pseudointeligencja polegająca na tym, że omawiane urządzenie teleskopowe pozostaje cały czas zablokowane i odblokowuje się tylko po najechaniu na przeszkodę (a próg zadziałania określany jest ciśnieniem powietrza w komorze SPV). W przeciwieństwie do konkurencyjnych tłumików z tzw Floodgate nie jest możliwe całkowiete odłączenie owej "inteligencji". Zatem ewentualna manetka nie ma w tym przypadku racji bytu, chyba, że pod postacią manetki kryłaby się mała pompka, którą można byłoby zmienić ciśnienie w trakcie ujeżdżania tegoż widelca.
rozrywkowy Napisano 22 Lipca 2007 Autor Napisano 22 Lipca 2007 i mam takie pytanko czy ten amor wytrzyma tarcze i nie złapie luzów? bo jeszcze mam pewne dylematy
Rulez Napisano 24 Lipca 2007 Napisano 24 Lipca 2007 Mam ten sam model, ten sam kolor ale z 2006r roku. hmmm, moge powiedzieć, że bardzo pompuje i przy odbijaniu stuka... ;/To napompuj sobie komorę SPV i mam takie pytanko czy ten amor wytrzyma tarcze i nie złapie luzów? bo jeszcze mam pewne dylematy Tarcze na pewno wytrzyma , i dla jasności - w tym amortyzatorze nie ma blokady - ma platformę SPV która przeciwdziała bujaniu - jednak powoduje, że amortyzator nie jest bardzo miękki i komfortowy - jest to amor wyścigowy - jest dla tych którzy lubią jeździć bez zabawy w blokowanie (tak jak ja)
Sixer Napisano 24 Lipca 2007 Napisano 24 Lipca 2007 @ Rulez, jest napompowana bawiłem się w rózne kombinacje i zawsze stukało wczoraj jakoś się bawiłem z powietrzem i już dużo ciszej stuka
verul Napisano 24 Lipca 2007 Napisano 24 Lipca 2007 Jak mocno twardy jest ten amortyzator? Tzn czy np wybiera kilku cm nierownosci? Powiedzmy jakas wieksza kepka rawy, niewielki korzen. JAki amortyzator miales wczesniej Rulez? (chodzi mi o porownanie twardosci) Teraz mam RS Recon 327 2006 i uwazam go za umiarkowanie twardego (slusznie?) Nie czuje zeby pompowal na podjazdach (na siedzaco, bo tylko tak podjezdzam). JAki bedzie R7 w porownaniu do niego?
baksik22 Napisano 24 Lipca 2007 Napisano 24 Lipca 2007 To czy amor będzie wybierał małe nierówności zależy od tego jak go napompujesz.
Rulez Napisano 24 Lipca 2007 Napisano 24 Lipca 2007 JAki amortyzator miales wczesniej Rulez? (chodzi mi o porownanie twardosci)Poprzednio miałem Manitou Skareb i Manitou Black Super Air - i obydwa były czulsze To czy amor będzie wybierał małe nierówności zależy od tego jak go napompujesz.Nie , poprostu platforma SPV upośledza w pewnym stopniu pracę amortyzatora - jest mniej czuły i nic tego nie zmieni --- i zawsze stukało Sixer No to możesz mieć powalony tłumik (tak było u mnie) ale zmienili na gwarancji i teraz nie mam zastrzeżen
Szolim Napisano 6 Września 2007 Napisano 6 Września 2007 Odświeżę temat w związku ze stukotaniem w platinum. Otóż podczas pracy amora wyrażnie słyszalny jest stukot, klekotanie. Pytałem już dwóch forumowiczów, właścicieli wersji platinum i dostałem niestety dwie sprzeczne opinie. Raz, że to norma dla spv, raz, że nie. Oddałem amora do zaprzyjaźnionego serwisu i wydaje się być w porządku, tzn. tłumik i komora spv. Napompowany jest zgodnie z zaleceniami, a spv teraz nawet nadto(jakieś 150psi). To jak to jest? Może tak być czy nie? Dokładnie jest to R7 platinum 80mm 2006r, nówka (teraz z 200km przebiegu)
mack Napisano 23 Kwietnia 2008 Napisano 23 Kwietnia 2008 Odświeżę temat w związku ze stukotaniem w platinum. Otóż podczas pracy amora wyrażnie słyszalny jest stukot, klekotanie ... To jak to jest? Może tak być czy nie? Dokładnie jest to R7 platinum 80mm 2006r, nówka (teraz z 200km przebiegu) Chce odswiezyc temat - mam ten sam problem z tym amorkiem - sprawdzalem - wszystko jest podokrecane, zadnych luzow, powietrze w platformie tez OK i ... dalej stuka! Mial ktos z Was moze podobne doswiadczenia?
Rulez Napisano 4 Maja 2008 Napisano 4 Maja 2008 Mial ktos z Was moze podobne doswiadczenia? Tak, powalony tłumik SPV.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.