Skocz do zawartości

[amortyzator] Manitou R7 Platinium SPV 80mm 2007

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ten, amor nie ma blokady tylko SPV, takie coś jakby blokada, ale to tylko pic na wode :D

Mam ten sam model, ten sam kolor :D ale z 2006r roku. hmmm, moge powiedzieć, że bardzo pompuje i przy odbijaniu stuka... ;/

Napisano

W kwestii blokady i manetki, to sympatyczny pan bądź pani (lub też ktoś inny, żebym nie został posądzony o nietolerancję) umieścił link do opisu na stronie dystrybutora, z którego wynika, że w powyższym modelu blokada ani manetka nie występują. Spotyka się natomiast w przyrodzie modele Clickit z manetką sterującą blokadą bądż modele Lockout z samą jeno blokadą. Po głębszej analizie można dojść do wniosku, iż związane jest to z rodzajem zastosowanego tłumika, który zowie się SPV. Cechą charakteryzującą ów wynalazek jest pseudointeligencja polegająca na tym, że omawiane urządzenie teleskopowe pozostaje cały czas zablokowane i odblokowuje się tylko po najechaniu na przeszkodę (a próg zadziałania określany jest ciśnieniem powietrza w komorze SPV). W przeciwieństwie do konkurencyjnych tłumików z tzw Floodgate nie jest możliwe całkowiete odłączenie owej "inteligencji". Zatem ewentualna manetka nie ma w tym przypadku racji bytu, chyba, że pod postacią manetki kryłaby się mała pompka, którą można byłoby zmienić ciśnienie w trakcie ujeżdżania tegoż widelca.

Napisano
Mam ten sam model, ten sam kolor ale z 2006r roku. hmmm, moge powiedzieć, że bardzo pompuje i przy odbijaniu stuka... ;/
To napompuj sobie komorę SPV ;)
i mam takie pytanko czy ten amor wytrzyma tarcze i nie złapie luzów? bo jeszcze mam pewne dylematy

Tarcze na pewno wytrzyma , i dla jasności - w tym amortyzatorze nie ma blokady - ma platformę SPV która przeciwdziała bujaniu - jednak powoduje, że amortyzator nie jest bardzo miękki i komfortowy - jest to amor wyścigowy - jest dla tych którzy lubią jeździć bez zabawy w blokowanie (tak jak ja)

Napisano

@ Rulez, jest napompowana bawiłem się w rózne kombinacje i zawsze stukało wczoraj jakoś się bawiłem z powietrzem i już dużo ciszej stuka ;)

Napisano

Jak mocno twardy jest ten amortyzator? Tzn czy np wybiera kilku cm nierownosci? Powiedzmy jakas wieksza kepka rawy, niewielki korzen.

JAki amortyzator miales wczesniej Rulez? (chodzi mi o porownanie twardosci)

Teraz mam RS Recon 327 2006 i uwazam go za umiarkowanie twardego (slusznie?) Nie czuje zeby pompowal na podjazdach (na siedzaco, bo tylko tak podjezdzam). JAki bedzie R7 w porownaniu do niego?

Napisano
JAki amortyzator miales wczesniej Rulez? (chodzi mi o porownanie twardosci)
Poprzednio miałem Manitou Skareb i Manitou Black Super Air - i obydwa były czulsze :)
To czy amor będzie wybierał małe nierówności zależy od tego jak go napompujesz.
Nie , poprostu platforma SPV upośledza w pewnym stopniu pracę amortyzatora - jest mniej czuły i nic tego nie zmieni :wub:

---

i zawsze stukało

Sixer

No to możesz mieć powalony tłumik (tak było u mnie) ale zmienili na gwarancji i teraz nie mam zastrzeżen :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Odświeżę temat w związku ze stukotaniem w platinum.

Otóż podczas pracy amora wyrażnie słyszalny jest stukot, klekotanie. Pytałem już dwóch forumowiczów, właścicieli wersji platinum i dostałem niestety dwie sprzeczne opinie. Raz, że to norma dla spv, raz, że nie. :)

Oddałem amora do zaprzyjaźnionego serwisu i wydaje się być w porządku, tzn. tłumik i komora spv. Napompowany jest zgodnie z zaleceniami, a spv teraz nawet nadto(jakieś 150psi).

To jak to jest? Może tak być czy nie?

Dokładnie jest to R7 platinum 80mm 2006r, nówka (teraz z 200km przebiegu)

• 7 miesięcy temu...
Napisano
Odświeżę temat w związku ze stukotaniem w platinum.

Otóż podczas pracy amora wyrażnie słyszalny jest stukot, klekotanie ...

To jak to jest? Może tak być czy nie?

Dokładnie jest to R7 platinum 80mm 2006r, nówka (teraz z 200km przebiegu)

Chce odswiezyc temat - mam ten sam problem z tym amorkiem - sprawdzalem - wszystko jest podokrecane, zadnych luzow, powietrze w platformie tez OK i ... dalej stuka!

Mial ktos z Was moze podobne doswiadczenia?

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...