bilskij Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Witam. Za niedlugo czeka mnie zakup manetek do rowerku i zastanawiam sie nad Rapid Fire lx 07r lub Rapid Fire xt 07r. Czy sa jakies wieksze roznice miedzy nimi ? Czy warto doplacic prawie 100zł do xt ?Slyszalem rozne opinie, jedni mowia ze nie bedzie roznicy miedzy tymi manetkami, inni zatem twierdza, ze xt sa duzo lepsze. Pozdro ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zendel Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Witam. Głównie różnica polega na tym, iz xt ma mniejszą wagę. Pozdrawaiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Sierpnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Witam, podłączę się pod temat. Zamierzam pod koniec roku (jak kasa bedzie) zmienić manetki, lecz mam problem, bo nie wiem jakie wybrać. Zastanawiam się nad Deore i Deore LX (oczywiście RF). Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czym one się różnią, oprócz wagi i ceny? Czy warto dopłacać do LX i mieć 20g lżejsze manetki i czy jest jakaś różnica w działaniu? Za odpowiedzi z góry dzięki. POZDRAWIAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 bilskij, XT Dual Release mają trochę mniejszy pusty skok w porównaniu do LX i minimalnie mniej palec się ślizga po dolnym przełączniku. Różnica w cenie to nie 100zł, a tylko 60zł http://www.allegro.pl/item219735904_manetk...sprzedawcy.html , http://www.allegro.pl/item219735491_manetk...lko_teraz_.html . bogus92, jeśli porównujesz Deore do LX Dual Release, to oczywiście warto kupić LX, zawsze możesz sobie potrigerować. Zresztą i tak wolałbym nawet zwykłe LX wziąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Sierpnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 A mógłbyś tak trochę mi bardziej powiedzieć co to jest Dual Relase bo nie bardzo wiem? Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Max Napisano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Może koledze chodziło o Dual Control (DC)? W każdym razie ja użwyam Deore LX i polecam, bardzo wygodne, bardzo fajnie. Pracują elegancko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proxx Napisano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Nie odpowiem na pytanie, czy Deore czy LX, ale za to mogę powiedzieć, czy LX czy XT. Otóż ja mam RapidFire 06 LX i powiem tak: pracują wyśmienicie. Tylna przerzutka XT chodzi jak gilotyna, cyk i po krzyku Więc nie widzę za bardzo sensu kupowania XT... Z drugiej strony tak jest ze wszystkim.. Teoretycznie co za różnica, czy korba LX czy XT... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Max Napisano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 W przypadku komponentów z wyższej póki, różnice są tylko w przypadku wagi, tak ostatnio zauważyłem. No, może czasami nie tylko, ale w większości przypadków zmniejsza się tylko waga... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Może koledze chodziło o Dual Control (DC)? A może jednak Dual Release? - możliwość obsługi dźwigni wrzucającej mniejsze zębatki za pomocą kciuka lub "tradycyjnie" - palcem wskazującym Kiedyś manetki XT różniły się tym od LX, że miały łożyskowaną oś obrotu. Jak jest obecnie, to nie wiem. Można poszukać na stronie Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Ja tez sie ostatnio zastanawialem nad wyborem pomiedzy lx i xt i stanelo na lx. Jak na razie jestem zadowolony. Wkurza mnie tylko jedna rzecz. Przy szybkiej jezdzie po asfalcie w lewej manetce cos zaczyna .... brzeczec. Nie wglebialem sie na razie glebiej w przyczyne, ale cos jakby wpadalo w wibracje. Ktos sie spotkal moze z czyms takim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Tak, Wilku89 i ja mamy takie coś w manetkach XT. Nawet jeden z nas bodajże założył osobny temat na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilku89 Napisano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 taa, to trzeszczy szybka od optycznego wskaznika przelozen. shimano cos sie opuszcza w robocie oddalem na gware, zmienili mi szybke i teraz gitara gra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 No co Ty Jakieś zmiany w stosunku do poprzedniej szybki zauważyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilku89 Napisano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 he? no nie trzeszczy juz nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjack Napisano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 A może xt 2008? http://download.bikeboard.pl/foto2/shimano...l_m770_r_02.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Max Napisano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Cena na pewno zaprowa, w końcu to "świeży" towar... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjack Napisano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Różnica pomiędzy xt '07 a '08 to niespełna 100zł. Sporo, ale, no właśnie, to świeży towar a świeże smakuje najlepiej http://bike-center.home.pl/product_info.ph...products_id=964 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Max Napisano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Szczerze to ja poczekałbym aż stanieje :] Szkoda mi tak 100zł dopłacać za zmianę rocznika z 2007 na 2008 :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YOGI Napisano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Różnica nie tkwi tylko w wadze. LX jest głównie plasikowy i wieje od niego tandetą. XT w całości alu na pewno trwalszy i gwarantuje pewniejszą zmianę. Mam porównanie do srama X-7 plastikowego i X-9 alu. Różnica w działaniu jest spora. Ja kupiłbym XT chociaż sam mam Srama Rocket (to samo co X-9:) i moge śmiało polecić tym bardziej ze kosztowały mnie 120zł. Jest tańszy a jakością nie odbiega od XT. Wystarczy poczytac recenzje na MTB review. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 No ,a przerzutke tylną srama do manetek dostanie gratis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 13 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 No ,a przerzutke tylną srama do manetek dostanie gratis? A czy ktoś każe mu wybierać manetki działające w systemie ESP do przerzutek Shimano? Sram robi także manetki działające w systemie 2:1 i myślę, że o te chodziło YOGIemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek_z11 Napisano 14 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Weź te Rockety są całe z alu, tańsze od xt , a lżejsze nawet xt 2008 i co niektórzy (tzn. użytkownicy ) mówią że chodzą lepiej niż Shimano. http://allegro.pl/item225366441_manetki_sr..._z_shimano.html Pzdr. Misiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riqar Napisano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 W takim razie, skoro LX są plastikowe i jak wspomniał Yogi - wieje tandetą, to czym różnią się od deore?? Bo one również są plastikowe i też mi się zdaje, że wieje tandetą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darmach Napisano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Popatrz na fotki nawet... Deore inaczej wyglada zupelnie - jak dla mnie Poza tym - LX masz dual release, w deore zwyklym nie. To w sumei fajny system - zerżnięty ze srama, czyli zrzucenie/wrzucenie (w zaleznosci czy lewa/prawa manetka i jaka masz sprezyne w tylniej przerzutce) mozesz obslugiwac zarówno palcen wskazującym (pociągnąc dzwignię do siebie) jak i kciukiem (mozna ją popchnąć tak jak drugą dzwignię) Efekt? mozliwa zmiana przełożen bez zdejmowania palca wskazującego z klamki hamulca. Jak dla mnie bomba. XT od LX? Prawde mowiac nie widzialem roznic dopoki nie kupilem XT, i po paru dniach w sklepie nie porownywalem do LX... LX ma wieksze "luzy robocze", XT "szybciej łapie", no i np. dolna dzwignia (ta montowana najbardziej na wierzchu patrząc od dołu) jest w XT magnezowa bodajże. w LX - tworzywo. A tak czy siak... ...jestem troche zawiedziony. Dual release rulez, etc. Ale porownujac ta manetke do XT sprzed 8 lat - znajomy w pracy ma - tandetna jest Tamta to byla klasa sama w sobie... Ale wyjąłem na allegro za 60 zł takze dosc dobry zakup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riqar Napisano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Darmach, co do tego dual realase tzn, że kciukiem nie dość, że można podnosić przerzutkę na większą zębatkę, to również można też opuszczać, tzn na mniejszą zębatkę?? (łopatologicznie to napisałem, ale chcę zobaczyć czy dobrze zrozumiałem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.