Skocz do zawartości

[Tarczówki] LX i hm... "zmiękczanie?" klamki

heavy_puchatek

Rekomendowane odpowiedzi

Ave! Siedzę u babci i tak sobie z nudów "rozmyślam i ulepszam" i wpadłem na to, że lewa klamka łapie trochę szybciej niż prawa, trochę za szybko co dla ludzia o małych dłoniach jest trochę mniej wygodne na dziurawym zjeździe. Zawsze tak miała, od nowości. Odkręciłem pokrywki zbiorniczków, w lewej było mniej płynu, w prawej tyle ile wcześniej. W domu dolałem kiedyś "do oporu" i nie zauważyłem zmiany działania (teraz jestem u babci i nie mam oleju mineralnego pod ręką). Na logike powinienem odciągnąć trochę z lewego zbiorniczka tyle że gdy zostanie tylko trochę płynu na dnie zbiorniczka to ona i tak łapie wcześniej (naciskając klamką na sucho w garażu) a w prawej jest nalane duzo i później łapie.

Zapowietrzenia raczej nie brałbym pod uwagę bo siła hamowania jest ekstra, klameczka nie jest gumowa, (chociaz ludzie twierdzą że w shimano zawsze jest gumowa :)), działa tak jak prawa. Tyle, że za szybko, ma mniej luzu :) Ideałem byłoby działanie takie jak zaraz po tym, gdy rower stoi trochę do góry nogami.

I teraz pytanie: Jak to działa i jak to zrobić? :)

Spróbuj odkrecić pokrywke, i wtedy za pomocą... czegoś :D zwiększyć rozstaw klocków. Ja to robiłem za pomocą płaskiego śrubokręta. Poziom płynu w zbiorniczku powinien się nieznaczne podnieść, wtedy odessaj mniej więcej tyle ile przybyło i skręć do kupy. Wtedy klamka powinna łapać później.

No nie wiem, od tej zabawy z hamplem już mi się pomieszało i nie pamiętam jak działał wcześniej, teraz jakby łapie później ale minimalnie, nawet jak opróżnię prawie cały zbiorniczek (a tego raczej robić nie będę :D). Jeszcze się pobawię ale w domu, jak u babci coś sknocę to lipa, tutaj nawet rowerowego nie ma B)

EDIT:

Z całą stanowczością: nie działa ;)

Luz się zwiększył bo przestawiłem zacisk, po wycentrowaniu jest jak było. Mało tego, wycentrowałem porządnie zacisk z tyłu i też szybciej łapie.

Śrubkę na imbus 2,5mm? Nie mogę jej zlokalizować :)

A odnośnie zabaw z poziomem płynu - trochę to działa ale tylko trochę, tzn gdy klamka łapie bliżej gripa to płynu w zbiorniczku jest niewiele. Wtedy okropnie mięknie na wertepach jak rower wytrzęsie, zjazdach i takich tam, widocznie płyn się przelewa. Wtedy hamowania już nie ma. Zalałem trochę mniej niż było na początku i odpuściłem, i tak działa dobrze.

Ale zaintrygowała mnie ta śrubka na imbus ;) Gdzie to jest?

Co do tego płynu to spróbuj zrobić coś takiego: odkręć pokrywę zbiorniczka, naciśnij troszke klamkę, trzymaj ją w takiej pozycji, dolej oleju tak żeby się nie wylewał i zakręć zbiorniczek. Potem rób tak aż klamka będzie wystarczająco miękka, tylko już raczej bez dolewania oleju:)

Teraz już jest fajnie, chociaż przy niezłym telepaniu mięknie bardzo nieznacznie to w niczym mi to nie przeszkadza. Chodziło mi o to po prostu żeby zrobił się większy luz bo pierwotnie nie było go prawie i łapałem klamkę taką dość wyprostowaną dłonią co na zjazdach utrudniało hamowanie, teraz jest ok metodą prób i błędów.

Ale nadal intryguje mnie tajemnicza śrubka na imbus 2,5mm :)

Dzięku za pomoc ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...