Skocz do zawartości

[okulary] na pochmurne dni i wieczory

Pulse

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jedne okulary z ktorych jestem zadowolony. Jedyny minus taki ze jak jest bardzo pochmurno lub pod wieczor w lasach slabo w nich widac.

Wobec tego zdecydowalem sie na zakup drugich i teraz sie zastanawiam, jaki kolor szkiel bedzie lepszy?

Bezbarwne - link

Zolte rozjasniajace link

Polecam bezbarwne. W takich barwionych - żółtych, pomarańczowych - wieczorem przestaje być cokolwiek widać. Jeździłam w jasnopomarańczowych (nawet podobny odcień, co te z linku), na pochmurne dni było OK, ale niech no tylko zaczął zapadać zmierzch... zostawałam bez okularów na pastwę wszelkiego latającego robactwa ;) . To samo słyszałam od znajomych, używających żółtych szkieł.

Niedawno zakupiłam bezbarwne i mam jedno do powiedzenia w sprawie tego zakupu: strzał w dziesiątkę :P .

Pozdrówko jednoznaczne :)

Nie wiem jak się sprawują żółte ale pomarańczowe są rewelacyjne ;) Słońce nie razi a świat staje się jaśniejszy, bardziej kolorowy, barwy bardziej nasycone. 15*C, pochmurno a mi się wydaje że jest pięknie na świecie :P

EDIT: Ale jak już się zrobi ciemno to Ecia ma rację.

jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki... Ecia bezbarwne, a ja żółte. właśnie o zmierzchu najlepiej mi się w nich jeździ. nawet auto w nich prowadzę w nocy. generalnie poprawiają mi kontrast. w dzień ciut za jasno, ale od tego mam ciemne szkła.

Jeśli chodzi o kontrast, to dobre bezbarwne też go poprawiają. Moje (stosunkowo niskobudżetowe, PRO) np. to robią. W dodatku mają chyba jakiś antyrefleks, bo nie rażą mnie w nich odblaski słoneczne. Toteż odkąd je kupiłam, nie założyłam jeszcze ciemnych okularów, choć na wszelki wypadek wożę je w plecaku na każdą wycieczkę :P

Pozdrówko uzupełniające ;)

wyższość szkieł barwionych nad bezbarwnymi jest dyskusyjny. co do teorii, to zgadzam się z wyższością bezbarwnych, bo nie obcinają żadnej długości światła, o które po zmroku trudno. ale w praktyce wolę żółte, czego już wytłumaczyć nie potrafię ;)

Nie wiem jak to jest w okularach, natomiast mam pewne doświadczenia co do szkieł Amber w goglach. Otóż zakupiłem takie ze szkłami amber i przy pochmurnej pogodzie i padającym sniegu nie bylo widać nic. Dlatego ja polecałbym bezbarwne również w okularach :)

Również polecam bezbarwne. Ale nie dlatego, że w takich jeżdżę, ale dlatego, że sam uzywam żółtych. Mam je w okularach Accent Onyx. Gdy zapadnie zmierzch - zółte okulary nic nie rozjaśniają, bo nie mają z czego rozjaśnić. Natomiast gdy jest szarówka, chmury to wtedy zółte są rewelacyjne, tak jak napisał heavy_puchatek - świat nabiera kolorów i jest naparwdę przyjemnie i całkiem jasno :).

Mam Onyx'y ze względu na mozliwość założenia dodatkowych szkieł korekcyjnych, więc generalnie jestem zadowolony, ale moim zdaniem bardziej uniwersalne są bezbarwne okulary i takie też polecam Ci zakupić.

• 2 tygodnie później...

Ja jezdze w zoltych zawsze. W dzien mnie slonce nie razi, a jak razi bo jest mocne to mam daszek w kasku. Nie wiem czy one faktycznie wyostrzaja i lepiej w nich widac, traktuje jej ako ochrone oczu.

I jezdze w nich nawet w nocy, w calkowitych ciemnosciach jak uzywam lampki. Jakos daje rade w ten sposob szybko jezdzic. Mzoe lepiej by bylo bez nich lub w szkielkach bezbarwnych ale nie moge powiedziec bym przez te szkla nic nie widzial. Bo widze i to calkiem sporo, a przynajmniej mi sie oczy tak nie przyzwydczajaja do swiatla lampki.

• 4 tygodnie później...

A więc lepiej kupic okularki bezbarwne... :)

Szkoda, bo już byłem zdecydowany na takie:

http://www.e-okulary.pl/index.php3?action=...le&id=18832

lub takie:

http://www.e-okulary.pl/index.php3?action=...le&id=18816

ale jest też wersja bezbarwna:

http://www.e-okulary.pl/index.php3?action=...le&id=18818

Chodzi mi o jazdę wieczorem i nocą.

Na allegro jest slabiutki wybór. Możecie zaproponować jakis konkretny model okularów? Prosze o link.

Ja przerzucilem sie na szkielka bezbarwne. Sa po prostu uniwersalne.

Czeso jest tak, ze wyruszam jak swieci slonko, a wracam pozno wieczorem.

Jesli chodzi o ten artykul z MR (47), to do tego tematu odnosi sie tylko krotki fragment

opisujacy wlasciwisci szkiel o danym kolorze.

BRAZOWE

w podobne soczewki wyposazone sa zazwyczaj "cywilne" okulary przeciwsloneczne,

w zaleznosci od stopnia absorpcji swiatla w miejscach zacienionych moga pojawic sie

problemy z widzeniem. Za wyjatkiem bardzo slonecznych dni i jazdy na rowerze

w terenie otwartym nie sa godne polecenia.

POMARANCZOWE

zmieniejszaja ilosc niebieskiego pasma swiatla, w wyniku czego powoduja, ze kontrasty

i kontury staja sie ostrzejsze. Idealne dla rowerzystow, takze podczas gorszej pogody.

ZOLTE

filtruja calkowicie niebieskie pasmo, rozjasniajac pole widzenia. Do zastosowania podczas

naprawde zlej pogody. W pogodne dni zbyt jasne, mecza oczy.

NIEBIESKIE I SZARE

przyciemniaja widziany swiat, kontrasty staja sie mniej widoczne. Nie nadaja sie do jazdy

na rowerze

ZIELONE

w naturze nie istnieje zielone swiatlo dzienne, dlatego tez wzrok ma problemy

z przystosowaniem sie do podobnych warunkow. Nie nadaja sie do jazdy na rowerze.

CZERWONE I ROZOWE

w mniejszym lub wiekszym stopniu pochlaniaja czerwone pasmo swiatla. Do polecenia

w wariantach rozowym lub czerwono-brazowym i czerwono zoltym, gdyz wyostrzaja

kontrasty. Czysta czerwien moze byc niebezpieczna, gdyz eliminuje swiatla ostrzegawcze.

Zrodło: MR (47)

Niniejszym mogę powiedzieć, że ja również już całkowicie przerzuciłam się na bezbarwne. Po kilku wycieczkach w pełnym słońcu przekonałam się, że ciemne okulary nie są mi potrzebne - moje białe radzą sobie doskonale. I na pewno mają antyrefleks i jakiś rodzaj filtra przeciwsłonecznego (widać nawet po ich powierzchni, że są jakby leciutko "przydymione"), dzięki któremu w ogóle nie razi mnie w nich słońce - o czym przekonałam się, zdejmując je pewnego pięknego, słonecznego dnia; różnica w komforcie dosłownie "biła po oczach" ;) . Przy czym owo "przydymienie" w żadnym stopniu nie zakłóca widoczności po zmroku.

Pozdrówko rekomendujące :)

POMARANCZOWE

zmieniejszaja ilosc niebieskiego pasma swiatla, w wyniku czego powoduja, ze kontrasty

i kontury staja sie ostrzejsze. Idealne dla rowerzystow, takze podczas gorszej pogody.

Anulkaa, dzięki za ten artykuł :P

Zamówiłem okularki - Szyba: lasergold lite i drugą parę Szyba: litemirror orange.

Będę je miał dopiero w nastepnym tygodniu. Oczywiście jak je przetestuje to napiszę jak sie sprawdzają podczas jazdy w pochmurne dni i w nocy.

Bezbarwne okulary juz posiadam , więc będę miał skale porównawczą.

pozdr.

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team

Nie pamiętam w jakich ja jeździłem przez moment okularach, czy miały szkła pomarańczowe czy żółte. Wiem jedno były o niebo lepsze od tych przezroczystych które w tej chwili mam. Mowa oczywiście o jeździe po zmroku.

Ale jak sam widzisz zdania są podzielone. NAjlepiej kup przezroczyste i żółte/pomarańczowe. I sam zobaczysz które są dla ciebie najlepsze.

Mam prośbę, jeśli już piszemy jakie okulary są najlepsze, to przydałyby sie jakies szczegóły np. jaki model , lub link gdzie można je kupić.

Dziś dostałem przesyłkę z okularami, ale pogoda do dupy- zimno i pada. Postaram sie do końca tygodnia przetestować je podczas jazdy nocnej i dam cynk.

Ja kupiłem Uvex Protect, modelu niestety nie pamiętam. W komplecie szkła ciemne (p. słoneczne), pomarańczowe i bezbarwne (leciutko przydymione). Zdecydowanie mi się najlepiej jeździło w pomarańczowych.

Moja ocena jest mocno subiektywna, gdyż mam stożek rogówki, czyli używam szkła kontaktowe, a i moje oczy są bardzo wrażliwe na światło.

Pomarańcz rozjaśnił ponure pochmurne otoczenie, a światła samochodów nie były uciążliwe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...