Loko Napisano 12 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Mam alivio z tyłu i tak mi sie roztańczyła ze obecnie na kazdym najmniejszym wyboju tłucze mi rame .Planuje kupić nowa cos lx .Jezdze raczej turystycznie ,ale niekiedy po duzych nierównosiach i lubie skakac z krawezników .Mozecie polecic jakis model który nie bedzie walił tak mocno o rame ,tylko najlepiej jakis konkretny bo tam wiem ze są długie i krótkie wozki ale nie wiem jak one sie maja z kompatybilinością i w ogóle itd .Mam łancuch hg ,korbe acera ,kaseta hg 8 kółek ,czekam na pomoc .Chciałbym wydac jak najmniej ,tzn ponizej 100 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krawiec91 Napisano 12 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Najlepiej zmien przerzutke na sramowska. Do 100zł to spokojnie kupisz zestaw Sram 3.0. NIby najnizszy model ale ja mam i jestem baaaaardzo zadowolony pO 5 tysiacach kilometrow ma tylko malutkie luzy na wozku ktore absolutnie nie przeszkadza w jezdzie. Precyzyjne dzialanie, dobra zrzuca i wrzuca nic tylko brac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 12 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 No ale ja mam klamkomanetki alivio i ogólnie bawie sie w shimano to chciałbym tej firmy jeszcze troche doświadczyc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kathar Napisano 12 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Planuje kupić nowa cos lx . mam klamkomanetki alivio Jak wymienisz na LX, to niestety klamkomanetki też pójdą do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek91 Napisano 12 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Niby dlaczego mialby wymieniać też klamkomanetki?? Nie widze problemu żadnego w dzialaniu lx z manetkami alivio .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 12 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Kathar , dlaczego ????? M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kathar Napisano 12 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Oj sorka. Myślałem o kasecie Byłem myślami przy innym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavulon Napisano 12 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Jak wymienisz na LX, to niestety klamkomanetki też pójdą do wymiany. Dlaczego jeśli można wiedzieć? przerzutka lx nie chodzi z manetkami alivio? pierwsze słyszę. jak nie ma walić w ramę to: 1 wkręć śrubę napinającą sprężynę przerzutki, 2 skróć łańcuch, 3 jeździj na przełożeniach 3:1 , 4 podklej ramę czymś miękkim w potencjalnym miejscu styku... 5 wymień przerzutkę na nową z mocną sprężyną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carbon Napisano 12 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 na allegro jest sram 7.0 z gripami za 65zl. mam i jest u mnie ok. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 12 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Z przerzutek Shimano wszystkie walą o ramę, taka już przypadłość ich konstrukcji. Jedynymm rozwiązaniem jest przesiadka na Sram'a... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 12 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 No ale na srama jaki model i jakie do tego beda gripy ,najlepiej kompatybilne z shimano przednia przerzutką .Jak juz bede kupowac srama to cos klasy lx ,bo przy tej okazji wymiany chciałbym jednak poprawić troche napęd . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carbon Napisano 12 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Loko sram 7.0 jest lepszy od alivio do tego masz prawy grip 1;1 a lewy 1;2 czyli z sh tez bedzie chodzic. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 12 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Ale ja nie lubie gripów :)i wolałbym odgrzebać coś z manetek tj manetki TRiGGER SRAM X 7 ,do tego wypatrzyłem przerzutke sx5 (x-7 odpada bo musze na nia dłuzej pooszczedzac) i pytanie pojawia się jaka niedroga kaseta ,bo z tego wychodzi ze musze zmienic kasete na 9 ,no to jaka kaseta i jaki łancuch .Nie wiem jak sie ma kompatybilność kasety i szczególnie łancucha do sx5 bo w shimano to kojarze cos ze hg ,ig .Korbe mam teraz acera .Jakby ktos mogłbym podrzucic propozycje bedzie fajnie .Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 12 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 jesli bardzo zalezy ci na shimano poczekaj do premiery komponentow na 2008. prawdopodobnie wyzsze modele (t.j. xtr i xt) beda pozbawione tej przypadlosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 14 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Dzis gadałem z mechanikiem w sklepie i objasnił mi konstrukcje sram na przykładzie x0 ,konstrukcja srama wyklucza uderzanie w rame ,przynajmniej tak to wygladało jak macałem .SX 5 juz jedzie do mnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rezpekt Napisano 14 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Filmik porównawczy jak zachowują się obie przerzutki: Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabanosdg Napisano 15 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Ogólnie SRAM - jest trwalszy i sztywniejszy ale droższy... coś za coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 15 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2007 Ja zamowiłem nowego sx 5 z allegro za 79 od rowercomplet czy cos takiego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 18 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Ok ,wszystko zamontowane , problem sie rozwiązał mozna zamknąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 18 Lipca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.