Skocz do zawartości

[obręcze] do xc

Oktanek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

slyszał ktos cos na temat obreczy accenta??

skladam teraz koło i koles w rowerowym polecił mi dwa modele obreczy accenta a mianowicie:

offrider http://velo.com.pl/php/produkty.php?m=1&am...p=%&id=1306

Pathfinder http://velo.com.pl/php/produkty.php?m=1&am...p=%&id=1305

co sadzicie o tych obreczach? chce złozyć koło w pobliskim rowerowym zeby ewentualne problemy rozwiązywać na miejscu....

a moze lepsza bedzie obrecz AlexRims model ACE 18 jednak wolałbym szersza....

Napisano

Jakieś 3 mies temu złożyłem sobie koło tylne z obręczą Pathfinder na 32 szprychy i piastą LX i co tu dużo mówić śmiga mi jak trzeba, za tak małą kasę waży naprawdę niewiele, katuję ją gdzie się da-przejechane ok 2 000km. Raz na zawodach XC zaliczyłem dzwona tak że koło się nie mieściło w hamulcach, wyprostowałem, wycentrowałem i nadal jeżdżę. Dla mnie bomba!

Napisano
Jakieś 3 mies temu złożyłem sobie koło tylne z obręczą Pathfinder na 32 szprychy i piastą LX i co tu dużo mówić śmiga mi jak trzeba, za tak małą kasę waży naprawdę niewiele, katuję ją gdzie się da-przejechane ok 2 000km. Raz na zawodach XC zaliczyłem dzwona tak że koło się nie mieściło w hamulcach, wyprostowałem, wycentrowałem i nadal jeżdżę. Dla mnie bomba!

własnie mam taki sam pomysł na złożenie koła....

piasta deore lx ( myslalem nad novatecem ale bembenki sie podobna sypia)

obrecz accenta i szprychy jakies znosne;)

a ile km ważysz?

Napisano

Jesli waga jest realna, a nie zanizona, to z opisu warto. Chociaz ja bym wzial cos bardziej zaufanego i sprawdzonego.

Napisano

w tym roku poskładałem kółka, na obręczach Ace 18, piastach Deore Lx, i szprychach CNspoke. Kółka wydaja mi sie bardzo sztywne, bardziej sztywnych jeszcze nie miałem. Wagi niestety nie jestem w stanie dziś podać ale mogę na jutro mieć wagę całych kółek, badź samych obręczy. Ogólnie ani razu niescentrowane, tylko szprychy były podociągane po 1000km. teraz Maja 2200km i nic.;] pozdrawiam

Napisano
w tym roku poskładałem kółka, na obręczach Ace 18, piastach Deore Lx, i szprychach CNspoke. Kółka wydaja mi sie bardzo sztywne, bardziej sztywnych jeszcze nie miałem. Wagi niestety nie jestem w stanie dziś podać ale mogę na jutro mieć wagę całych kółek, badź samych obręczy. Ogólnie ani razu niescentrowane, tylko szprychy były podociągane po 1000km. teraz Maja 2200km i nic.;] pozdrawiam

a zadowolony jestes z piasty deore lx?? bo ja dalej sie waham czy nie zabrac czegos na maszynowych......

Napisano

witam, jesli chodzi o obrecze ace 18 to sa jak najbardziej ok, lekkie, dosyc sztywne i ladnie wygladaja. jedynie co mi przeszkadza to to ze sa waskie i ciezko mi ustawic hamulce. mam clarksy czerwone i jak zaloze opone 2.1 to musze ustawic na zbieranie samego brzegu obreczy, bo jak zrobie inaczej to klocki tra o opone. dlatego szukam czegos szerszego a to kolo chyba zostawie sobie na zapas :D a i jeszcze jedna sprawa bedac w gorach i katujac kola na roznych nawierzchniach tyl zlapal minimalna centre, wiec o sztywnosc mozna sie nie bac :)

Napisano

Piasty LX rzeczywiście są ok. Ja na swojej jeżdżę 7 rok i przed złożeniem nowego koła rozebrałem ją i dokładnie sprawdziłem. Bieżnie były jak nowe. Nasmarowałem, skręciłem i jeżdżę już z nową obręczą. Co do wagi całego koła to nie ważyłem ale z lekką oponą RR i kasetą XT jest bardzo fajna.

Napisano

Też polecam piasty LX. Jak składałem koło u Arnika, polecił mi własnie to zamiast jakiejś kiepskiej marki na łożyskach maszynowych.

Obręcz Alexrims DH 19. O accentach się nie wypowiadam bo nie znam.

Przy okazji, szukałem w miare solidnego koła bo moja waga waha się między 90 a 100 kg.

Napisano

Właśnie mi również Arnik odradzał piastę Novateca, mimo wszystko go nie posłuchałem, jak na razie nie żałuję.

Przytoczę kawałek rozmowy, mam nadzieję, że sie nie obrazi :)

20:59:10 roswell89 (GG #1027783)

wszystk super tylko jeszcze nie za bardzo podoba mi sie cena tej piasty novateca

20:59:24 roswell89 (GG #1027783)

ona sie juz zbiliza cenowo do XT

20:57:49 Arnik (GG# 2286019)

no masz racje

jest gowniana

ale co ja na to poradze?

trzeba bylo wybrac lepsza piaste

21:01:34 roswell89 (GG #1027783)

dlaczego tak uwazasz/co polecasz?

20:58:41 Arnik (GG# 2286019)

dlaczego tak uwazam?

na jakim swiecie zyjesz?

20:58:55 Arnik (GG# 2286019)

nie sprawdzales opini o piastach novateca?

20:59:01 Arnik (GG# 2286019)

tych na podwojnych lozyskach?

21:02:24 roswell89 (GG #1027783)

własnie doc duzo ludzi je poleca

20:59:11 Arnik (GG# 2286019)

nie ma gorszego sh*tu poza nimi i ritcheyem

20:59:32 Arnik (GG# 2286019)

wolalbym deore

21:03:19 roswell89 (GG #1027783)

ale co z nią nie tak?

21:01:29 Arnik (GG# 2286019)

padajace lozyska

21:01:42 Arnik (GG# 2286019)

niektorzy maja szczescie przejezdzic na komplecie prawie sezon

21:01:50 Arnik (GG# 2286019)

padajace bebenki

no coz

21:02:00 Arnik (GG# 2286019)

tutaj nie ma nawet takich szczesciarzy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...