greenhorn Napisano 11 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Witam Mam problem. Rozbiłem tylną przerzutkę. Było to Deore LX rocznik z odwróconą sprężyną. Chcę kupić Deore XT lub, gdy się ukaże, Deore XT model 2008. A w czym problem? W mojej niewiedzy, krótko mówiąc. Mianowicie mam manetki LX Dual Control z bikestacji, gdzie jest napisane, że są one do przerzutek z odwróconą sprężyną. Jednak z tego co mi wiadomo, zarówno XT 2007 i 2008 mają sprężynę normalną. I tu moje pytanie o kompatybilność: dual control lx + deore xt 07/08 = "ok" ?? Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem... newbie :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 11 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Oczywuście beda działały z normalna sprezyną tylko ze biegi bedą zmieniane odwrotnie niż z odwrotną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenhorn Napisano 11 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Czyli, że tak jak teraz wciskając na dół klamkę - biorę wyższy bieg, tak przy normalnej sprężynie, będę go redukować? A na wskaźniku H będzie znaczyć L? Dobrze rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 12 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 masz zle informacje zarowno xt 2007 jak i 2008 wystepuje w wersji z odwrotna sprezyna. Ja bym nie zmienial na Twoim miejscu odwrotnej sprezyny na normalnej jak masz manetki dualcontrol bo one lepiej dzialaja z odwrotna, co nie znaczy ze nie beda dzialaly z normalna tylko tak jak napisales odwrotnie niz do tej pory. a[/img] Linki: XT 2008 odwrotna dlugi wozek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenhorn Napisano 12 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Dzięki, Pulse! To chyba najlepsza wiadomość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinuz Napisano 12 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Nie ma znaczenia zainstalowana sprężyna, po prostu w przypadku Low Normal: 1 - największa koronka 9 - najmniejsza koronka od 1 do 9 - podciągamy linkę W przypadku zwykłej sprężyny 1 - najmniejsza koronka 9 - największa koronka Czyli dokładnie odwrotnie Natomiast ja polecam przerzutki Low Normal i Rapid Rise ponieważ działają szybciej od normalnych sprężyn... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Dokładnie tak, Dual Control z sprężyną TopNormal (czyli normalną jak niektórzy ją nazywają) bedzie wprawdzie działać, ale jest to bez sensu z ergonomicznego pkt widzenia. DC pod sprężyny LowNormal z założenia było konstruowane. Podobnie jak przerzutka przednia DownSwing w takim zestawieniu będzie udręką bo ciężko bedzie chodziła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.