Skocz do zawartości

[manetki + przerzutka] pytanie o kompatybilność deore lx i xt

greenhorn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem. Rozbiłem tylną przerzutkę. :) Było to Deore LX rocznik z odwróconą sprężyną. Chcę kupić Deore XT lub, gdy się ukaże, Deore XT model 2008. A w czym problem? W mojej niewiedzy, krótko mówiąc. :D Mianowicie mam manetki LX Dual Control z bikestacji, gdzie jest napisane, że są one do przerzutek z odwróconą sprężyną. Jednak z tego co mi wiadomo, zarówno XT 2007 i 2008 mają sprężynę normalną. I tu moje pytanie o kompatybilność: dual control lx + deore xt 07/08 = "ok" ?? :) Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem... newbie :>

masz zle informacje zarowno xt 2007 jak i 2008 wystepuje w wersji z odwrotna sprezyna. Ja bym nie zmienial na Twoim miejscu odwrotnej sprezyny na normalnej jak masz manetki dualcontrol bo one lepiej dzialaja z odwrotna, co nie znaczy ze nie beda dzialaly z normalna tylko tak jak napisales odwrotnie niz do tej pory.

2007_05_1178362864b_0139_shimano_2008_dea[/img]

Linki: XT 2008 odwrotna dlugi wozek

Nie ma znaczenia zainstalowana sprężyna, po prostu w przypadku Low Normal:

1 - największa koronka

9 - najmniejsza koronka

od 1 do 9 - podciągamy linkę

W przypadku zwykłej sprężyny

1 - najmniejsza koronka

9 - największa koronka

Czyli dokładnie odwrotnie :D

Natomiast ja polecam przerzutki Low Normal i Rapid Rise ponieważ działają szybciej od normalnych sprężyn...

Dokładnie tak, Dual Control z sprężyną TopNormal (czyli normalną jak niektórzy ją nazywają) bedzie wprawdzie działać, ale jest to bez sensu z ergonomicznego pkt widzenia. DC pod sprężyny LowNormal z założenia było konstruowane. Podobnie jak przerzutka przednia DownSwing w takim zestawieniu będzie udręką bo ciężko bedzie chodziła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...