Skocz do zawartości

[kaseta] plastikowa osłona

tokis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po powrocie z serwisu zauważyłem że po wymianie piasty zapomnieli załozyć tej plastikowej tarczki pomiędzy kasetą z szprychami - czy olać, czy kazać założyć z powrotem. Jaką ona ma właściwie funkcję?

Napisano

co to ona robi to do końca nie wiem, ale ja jej nie mam i nie miałem i jest ok.

W starym rowerze miałem i nie widzę żadnej różnicy

Napisano

Ona ma zdaje się zapobiec spadnięciu łańcucha w szprychy. Jak totalnie nie skopiesz regulacji przerzutki to chyba nie ma szans :wub:

Kiedyś chciałem to zdjąć w starym rowerze i pomyślałem że jak to kawałek plastiku to złamię albo przetnę szczypcami jakimiś. Powyginałem, zmasakrowałem, nie udało się. A o ile bardziej bez niej rasowo wygląda rower :D

Napisano

Ona robi to, że w przypadku wypadku (czyt.: najczęściej nieprawidłowego wyregulowania tylnej przerzutki; ewentualnie wygięcia wózka lub haka) łańcuch spadłszy poza największą zębatkę nie masakruje szprych.

Raczej zbędna, jeśli ufasz swoim umiejętnościom w zakresie regulacji przerzutek :) . Co więcej - lubi się niszczyć samoistnie i pękać.

Pozdrówko objaśniające :)

Napisano

Olej :) Brzydko to wyglada, a praktycznie sie nie przydaje, bo jak lancuch spada to miedzy zebatke, a ta oslonke. Gdy jej nie ma to spadnie miedzy zebatke, a szprychy. Jak masz dobrze wyregulowana przerzutke, to spadac nie bedzie i tez oslonka sie nie przyda. Takie moje zdanie

Napisano

Może ja coś dorzuce od siebie :

W każdym rowerze zawsze miałem tą osłonę i ja powiem, że lepiej nie oblać tej sprawy. Wiele osób twierdzi, że to "zaburza agresywność" roweru. Bzdura ..... Wolę mieć tą osłonkę w rowerze bo :

1. Kiedy źle wyreguluje łańuch - nie trze o szprychy ( niebezpiecznia sytuacja )

2. Nie brudzi mi szprych

3. Jeżeli posmaruję na początku łańcuch to smar nie zostaje wszędzie rzucony

4. Bębenek piasty jest czysty - osłonka nie powoduje zabrudzania piasty i bębenka ( taką ma budowę ).

To jest koszt jakieś 5 zł, a pomaga w wielu rzeczach i zapobiega wielu rzeczom ( ! )

A to, że się niszczy - żaden kłopot. Moja poszła dopiero po 4 latach, i teraz mam nową. Wg. mnie - przydatne. Ale oczywiście - decyzja należy do Ciebie. Ja radzę ją założyć. Mała rzecz - a czasem przydatna. Pozdrawiam !

Napisano
2. Nie brudzi mi szprych

4. Bębenek piasty jest czysty - osłonka nie powoduje zabrudzania piasty i bębenka ( taką ma budowę ).

To jest koszt jakieś 5 zł, a pomaga w wielu rzeczach i zapobiega wielu rzeczom ( ! )

Ja zdjąłem osłonę i powiem tak:

2. szprychy mam czyste :)

3. łańcuch smaruję na 6 z tyłu więc co to za różnica? :)

4. piasta brudzi się tylko na zewnątrz więc co to za problem? :)

Napisano

Eeee jakoś W OGÓLE nie dostrzegłem tego brudzenia :P Szprychy i piaste mam brudną jak wjadę w błoto a żeby mi na nie kapało to chyba musiałbym łańcuch z wiaderka polewać :) No i łańcuch ocierający o szprychy... nie wiem jak da radę to zrobić (tam wcale nie jest aż tak blisko jakby się wydawało), pewnie trzeba mieć wózek prawie poziomo :) Olać tą osłonkę i już :)

Napisano
Może ja coś dorzuce od siebie :

W każdym rowerze zawsze miałem tą osłonę i ja powiem, że lepiej nie oblać tej sprawy. Wiele osób twierdzi, że to "zaburza agresywność" roweru. Bzdura ..... Wolę mieć tą osłonkę w rowerze bo :

1. Kiedy źle wyreguluje łańuch - nie trze o szprychy ( niebezpiecznia sytuacja )

2. Nie brudzi mi szprych

A to, że się niszczy - żaden kłopot. Moja poszła dopiero po 4 latach, i teraz mam nową. Wg. mnie - przydatne. Ale oczywiście - decyzja należy do Ciebie. Ja radzę ją założyć. Mała rzecz - a czasem przydatna. Pozdrawiam !

1. nie wiem jak regulujesz ten lancuch ale gratuluje jesli potrafisz :)

2. co ci ma brudzic szprychy ?

3. skoro wszedzie rzuca ci smarem to cos chyba zle smarujesz :)

4. bebenek jest tak zrobiony ze zabrudzenia nie maja zbytnio miejsca zeby sie tam dostac :) jezdzilem tak i jakos nie widzialem podobnych obrazen

oslonka sluzy tylko ochronie przed niszczeniem szprych jesli ci lancuch spadnie tylko i wylacznie :D

poza tym skad wiesz ze staly by sie takie zle zeczy jakbys nie mial oslonki ? przecierz zawsze miales oslonkie wiec nie wiesz :P

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...