tokis Napisano 11 Lipca 2007 Napisano 11 Lipca 2007 Po powrocie z serwisu zauważyłem że po wymianie piasty zapomnieli załozyć tej plastikowej tarczki pomiędzy kasetą z szprychami - czy olać, czy kazać założyć z powrotem. Jaką ona ma właściwie funkcję?
kusak Napisano 11 Lipca 2007 Napisano 11 Lipca 2007 co to ona robi to do końca nie wiem, ale ja jej nie mam i nie miałem i jest ok. W starym rowerze miałem i nie widzę żadnej różnicy
heavy_puchatek Napisano 11 Lipca 2007 Napisano 11 Lipca 2007 Ona ma zdaje się zapobiec spadnięciu łańcucha w szprychy. Jak totalnie nie skopiesz regulacji przerzutki to chyba nie ma szans Kiedyś chciałem to zdjąć w starym rowerze i pomyślałem że jak to kawałek plastiku to złamię albo przetnę szczypcami jakimiś. Powyginałem, zmasakrowałem, nie udało się. A o ile bardziej bez niej rasowo wygląda rower
Ecia Napisano 11 Lipca 2007 Napisano 11 Lipca 2007 Ona robi to, że w przypadku wypadku (czyt.: najczęściej nieprawidłowego wyregulowania tylnej przerzutki; ewentualnie wygięcia wózka lub haka) łańcuch spadłszy poza największą zębatkę nie masakruje szprych. Raczej zbędna, jeśli ufasz swoim umiejętnościom w zakresie regulacji przerzutek . Co więcej - lubi się niszczyć samoistnie i pękać. Pozdrówko objaśniające
Mody Napisano 11 Lipca 2007 Napisano 11 Lipca 2007 Olej Brzydko to wyglada, a praktycznie sie nie przydaje, bo jak lancuch spada to miedzy zebatke, a ta oslonke. Gdy jej nie ma to spadnie miedzy zebatke, a szprychy. Jak masz dobrze wyregulowana przerzutke, to spadac nie bedzie i tez oslonka sie nie przyda. Takie moje zdanie
bartekgib Napisano 12 Lipca 2007 Napisano 12 Lipca 2007 Może ja coś dorzuce od siebie : W każdym rowerze zawsze miałem tą osłonę i ja powiem, że lepiej nie oblać tej sprawy. Wiele osób twierdzi, że to "zaburza agresywność" roweru. Bzdura ..... Wolę mieć tą osłonkę w rowerze bo : 1. Kiedy źle wyreguluje łańuch - nie trze o szprychy ( niebezpiecznia sytuacja ) 2. Nie brudzi mi szprych 3. Jeżeli posmaruję na początku łańcuch to smar nie zostaje wszędzie rzucony 4. Bębenek piasty jest czysty - osłonka nie powoduje zabrudzania piasty i bębenka ( taką ma budowę ). To jest koszt jakieś 5 zł, a pomaga w wielu rzeczach i zapobiega wielu rzeczom ( ! ) A to, że się niszczy - żaden kłopot. Moja poszła dopiero po 4 latach, i teraz mam nową. Wg. mnie - przydatne. Ale oczywiście - decyzja należy do Ciebie. Ja radzę ją założyć. Mała rzecz - a czasem przydatna. Pozdrawiam !
koncertownik Napisano 12 Lipca 2007 Napisano 12 Lipca 2007 2. Nie brudzi mi szprych3. Jeżeli posmaruję na początku łańcuch to smar nie zostaje wszędzie rzucony 4. Bębenek piasty jest czysty - osłonka nie powoduje zabrudzania piasty i bębenka ( taką ma budowę ). To jest koszt jakieś 5 zł, a pomaga w wielu rzeczach i zapobiega wielu rzeczom ( ! ) Ja zdjąłem osłonę i powiem tak: 2. szprychy mam czyste 3. łańcuch smaruję na 6 z tyłu więc co to za różnica? 4. piasta brudzi się tylko na zewnątrz więc co to za problem?
heavy_puchatek Napisano 12 Lipca 2007 Napisano 12 Lipca 2007 Eeee jakoś W OGÓLE nie dostrzegłem tego brudzenia Szprychy i piaste mam brudną jak wjadę w błoto a żeby mi na nie kapało to chyba musiałbym łańcuch z wiaderka polewać No i łańcuch ocierający o szprychy... nie wiem jak da radę to zrobić (tam wcale nie jest aż tak blisko jakby się wydawało), pewnie trzeba mieć wózek prawie poziomo Olać tą osłonkę i już
Ogór Napisano 12 Lipca 2007 Napisano 12 Lipca 2007 Może ja coś dorzuce od siebie : W każdym rowerze zawsze miałem tą osłonę i ja powiem, że lepiej nie oblać tej sprawy. Wiele osób twierdzi, że to "zaburza agresywność" roweru. Bzdura ..... Wolę mieć tą osłonkę w rowerze bo : 1. Kiedy źle wyreguluje łańuch - nie trze o szprychy ( niebezpiecznia sytuacja ) 2. Nie brudzi mi szprych 3. Jeżeli posmaruję na początku łańcuch to smar nie zostaje wszędzie rzucony 4. Bębenek piasty jest czysty - osłonka nie powoduje zabrudzania piasty i bębenka ( taką ma budowę ). To jest koszt jakieś 5 zł, a pomaga w wielu rzeczach i zapobiega wielu rzeczom ( ! ) A to, że się niszczy - żaden kłopot. Moja poszła dopiero po 4 latach, i teraz mam nową. Wg. mnie - przydatne. Ale oczywiście - decyzja należy do Ciebie. Ja radzę ją założyć. Mała rzecz - a czasem przydatna. Pozdrawiam ! 1. nie wiem jak regulujesz ten lancuch ale gratuluje jesli potrafisz 2. co ci ma brudzic szprychy ? 3. skoro wszedzie rzuca ci smarem to cos chyba zle smarujesz 4. bebenek jest tak zrobiony ze zabrudzenia nie maja zbytnio miejsca zeby sie tam dostac jezdzilem tak i jakos nie widzialem podobnych obrazen oslonka sluzy tylko ochronie przed niszczeniem szprych jesli ci lancuch spadnie tylko i wylacznie poza tym skad wiesz ze staly by sie takie zle zeczy jakbys nie mial oslonki ? przecierz zawsze miales oslonkie wiec nie wiesz pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.