Skocz do zawartości

[napęd] czy konieczna jest wymiana korby?

Grycek5

Rekomendowane odpowiedzi

Grycek5 wg mnie napęd u Ciebie jest w dobrym stanie i nie ma sensu jeszcz go wymieniać. A moja rada jest taka:

Ten napęd co teraz używasz dociągniesz do 5000 km, kupisz nowy zestaw kaseta + łańcuch założysz go, a stary schowasz do szuflady i założysz go z powrotem jak 5000 km zrobisz na tym nowym co kupiłeś.

Ja obecnie taką metodę stosuję - tzn. stosuję 3 kasety + 3 łańcuchy i na tych blatach co ty masz zrobiłem już 14000 km i nadal wyglądają one jak nowe.

lancuch powinien byc tej samej lub nizszej grupy niz kaseta
Łańcuch może być obojętnie jakiej grupy, byleby nie najniższej.

Patrzcie... ja mam taką korbę:

Bontrager

i jak patrzę na tą korbę:

Truvativ

to mam wrażenie że to są te same zębatki... jeśli tak... to wystarczy że sobie kiedyśtam wymienie tylko zębatki na takie:

Kliknij Tutaj!

I zaoszczędziłem 100zł Bo po co wymieniać całą korbę. Dobrze myślę?

Jeżeli nie jesteś maniakiem lekkości to lepiej wziąć stalowe zębatki - gdyż są tańsze i trwalsze.

ale to przecież będzie przeskakiwać...
Nic nie powinno przeskakiwać, jak nie spóźnisz się ze zmianą.

a poza tym skoro uważasz że tyle jeszcze zrobie to po co ją przy 5000 km zmieniać...

To 5000 km to taki wyznacznik który ja u siebie stosuję. Jak będziesz jeździł do oporu na jednym zestawie to zapewne o dużo szybciej zajedziesz korbę - może wystarczyć ona tylko na ten jeden zestaw.

• 1 miesiąc temu...

Tak, tak... To ja właśnie jestem tym kolegą, który ma Meridę Kalahari 500 SX i cieszy się ze zbliżającego się szóstego tysiąca kilometrów. Na jednym łańcuchu, na jednym wolnobiegu, na jednej korbie, etc. :P Może nie jest tak idealnie jak kolega napisał - tzn. zębatki się powoli zaostrzają (haczykowate jeszcze jednak nie są) i delikatnie "chrobotanie" przy przełożeniu na mniej eksploatowane zębatki odczuwa się na pedałach. Ale mimo wszystko - respekt dla Meridy!!! MERIDA RULEZZ!! :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...