majster Napisano 9 Lipca 2007 Napisano 9 Lipca 2007 witam właśnie okazało się, że zajechałem napęd. mam nadzieję, że pomożecie mi złożyć coś sensownego, co wytrzyma troszkę dłużej niż obecny set. przeznaczenie: ostrzejsze XC/AM. korba i suport: im więcej czytam tym mniej rozumiem. jedni polecają pakiety inni zestawy np. korby LX + suport XT. jedni isis inni octan. do wydania mam ok. 300 złotych na całość. najbardziej zależy mi na wytrzymałości i działaniu, ale nie może być cięższa niż moje deore. kaseta: nie chcę wymieniać manetki (LX mega9), więc chyba 9. w tej chwili mam PG950 i wolałbym pozostać przy SRAMie, czyli 970? a może jednak coś innego? do 100 zł. łańcuch: mam do założenia nowy łańcuch pc-991. wystarczy jeden na dwa sezony jazdy, czy kupić jeszcze jeden i je wymieniać? jaki set będzie według Was najlepszy?
Wodzu Napisano 9 Lipca 2007 Napisano 9 Lipca 2007 Jeśli masz na myśli korbę LX 04 to nie dobierzesz do niej pakietu XT ponieważ ona wymaga długości osi 121 mm, a w grupie XT z tego co się orientuję takich nie ma. Ja na takę korbę nie narzekam jeśli chodzi o sztywność- co do wytrzymałości za wcześnie mówić, bo od jej założenia mam przejechane dopiero jakieś 2000km, więc trudno żeby się coś działo (zresztą jeżdżę głównie po asfalcie i lekkim terenie, a Tobie jak sądzę chodzi o cięższe zastosowania). Ostatnio coraz więcej bikerów z tego co widzę zaleca zintegrowane LX lub XT i jest to chyba dobre rozwiązanie, choć XT dość drogie. Pozdrawiam.
Ulf Napisano 9 Lipca 2007 Napisano 9 Lipca 2007 Co do korby alternatywą jest jeszcze Hone, prawie to samo co LX na 2007 ale jak wiemy prawie robi wielką różnice (Ja zapłaciłem za nią 325zł w centrum rowerowym) Tu podaje link to testu korby dokonanego przez Tobo: http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=30109 Moja korba ma w nogach tylko 200km i jak na razie nie sprawia żadnych problemów
majster Napisano 9 Lipca 2007 Autor Napisano 9 Lipca 2007 Hone naprawdę jest cięższy tylko 10 gram? jeśli tak faktycznie jest do rozważenia. ale kiedy pakiet się posypie rozumiem, że trzeba wymienić całość? a co myślicie o łańcuchu i kasecie?
marcin_ostrów Napisano 9 Lipca 2007 Napisano 9 Lipca 2007 W korbach z zintegrowaną osią łożyska wymieniasz . Na stronie Pawlaka miska z łożyskiem 60 PLN , może są jakieś zamienniki. Jak masz 991 to słabej kasety nie ma sensu zakładać czyli 970 co najmniej Albo też alternatywa: sprzedać łańcuch i zakupić np coś takiego : http://www.allegro.pl/item210444544_kaseta...umrowerowe.html używając do zajechania. M
majster Napisano 10 Lipca 2007 Autor Napisano 10 Lipca 2007 a warto wymienić kółka przerzutki? na jakie?
Mod Team Odi Napisano 10 Lipca 2007 Mod Team Napisano 10 Lipca 2007 Wg mnie lepiej wymienić przerzutkę. Chociaż zależy jaką masz i w jakim stanie.
majster Napisano 10 Lipca 2007 Autor Napisano 10 Lipca 2007 XT, działa doskonale, nie ma mowy o wymianie . czyli: korba Hone (pakiet), kaseta 970, łańcuch 991 (czyli system: jeden mocny łańcuch, aż do śmierci napędu) i nowe kółka na łożyskach + przerzucenie się na wyższą kadencję, żeby znów nie zajeździć napędu tak szybko. ale dlaczego nie montują Hone do rowerów enduro/allmountain?
Martinuz Napisano 10 Lipca 2007 Napisano 10 Lipca 2007 To taka adnotacja do korb Hone i LX http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...389&hl=hone To samo forum - i ludzie wypisują że jest to sprzęt identyczny. Różni się tylko malowaniem. Warto natomiast zauważyć że Lx jest od 30 do 50pln tańszy - niby nic ale to prawie cena łańcucha Majster - ponieważ Truvativy są (albo są tylko uważane) za wytrzymalsze, szczególnie do cięższych zastosowań. Zauważyłem taką zależność z korbami: Szosa, trekking, xc, aggresive xc - shimano Enduro, AM, FR, DH - truvativ Oczywiście to nie jest żadną regułą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.