majster Napisano 9 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 witam właśnie okazało się, że zajechałem napęd. mam nadzieję, że pomożecie mi złożyć coś sensownego, co wytrzyma troszkę dłużej niż obecny set. przeznaczenie: ostrzejsze XC/AM. korba i suport: im więcej czytam tym mniej rozumiem. jedni polecają pakiety inni zestawy np. korby LX + suport XT. jedni isis inni octan. do wydania mam ok. 300 złotych na całość. najbardziej zależy mi na wytrzymałości i działaniu, ale nie może być cięższa niż moje deore. kaseta: nie chcę wymieniać manetki (LX mega9), więc chyba 9. w tej chwili mam PG950 i wolałbym pozostać przy SRAMie, czyli 970? a może jednak coś innego? do 100 zł. łańcuch: mam do założenia nowy łańcuch pc-991. wystarczy jeden na dwa sezony jazdy, czy kupić jeszcze jeden i je wymieniać? jaki set będzie według Was najlepszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 9 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Jeśli masz na myśli korbę LX 04 to nie dobierzesz do niej pakietu XT ponieważ ona wymaga długości osi 121 mm, a w grupie XT z tego co się orientuję takich nie ma. Ja na takę korbę nie narzekam jeśli chodzi o sztywność- co do wytrzymałości za wcześnie mówić, bo od jej założenia mam przejechane dopiero jakieś 2000km, więc trudno żeby się coś działo (zresztą jeżdżę głównie po asfalcie i lekkim terenie, a Tobie jak sądzę chodzi o cięższe zastosowania). Ostatnio coraz więcej bikerów z tego co widzę zaleca zintegrowane LX lub XT i jest to chyba dobre rozwiązanie, choć XT dość drogie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ulf Napisano 9 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Co do korby alternatywą jest jeszcze Hone, prawie to samo co LX na 2007 ale jak wiemy prawie robi wielką różnice (Ja zapłaciłem za nią 325zł w centrum rowerowym) Tu podaje link to testu korby dokonanego przez Tobo: http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=30109 Moja korba ma w nogach tylko 200km i jak na razie nie sprawia żadnych problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majster Napisano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Hone naprawdę jest cięższy tylko 10 gram? jeśli tak faktycznie jest do rozważenia. ale kiedy pakiet się posypie rozumiem, że trzeba wymienić całość? a co myślicie o łańcuchu i kasecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 9 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 W korbach z zintegrowaną osią łożyska wymieniasz . Na stronie Pawlaka miska z łożyskiem 60 PLN , może są jakieś zamienniki. Jak masz 991 to słabej kasety nie ma sensu zakładać czyli 970 co najmniej Albo też alternatywa: sprzedać łańcuch i zakupić np coś takiego : http://www.allegro.pl/item210444544_kaseta...umrowerowe.html używając do zajechania. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majster Napisano 10 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 a warto wymienić kółka przerzutki? na jakie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 10 Lipca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 Wg mnie lepiej wymienić przerzutkę. Chociaż zależy jaką masz i w jakim stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majster Napisano 10 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 XT, działa doskonale, nie ma mowy o wymianie . czyli: korba Hone (pakiet), kaseta 970, łańcuch 991 (czyli system: jeden mocny łańcuch, aż do śmierci napędu) i nowe kółka na łożyskach + przerzucenie się na wyższą kadencję, żeby znów nie zajeździć napędu tak szybko. ale dlaczego nie montują Hone do rowerów enduro/allmountain? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinuz Napisano 10 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 To taka adnotacja do korb Hone i LX http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...389&hl=hone To samo forum - i ludzie wypisują że jest to sprzęt identyczny. Różni się tylko malowaniem. Warto natomiast zauważyć że Lx jest od 30 do 50pln tańszy - niby nic ale to prawie cena łańcucha Majster - ponieważ Truvativy są (albo są tylko uważane) za wytrzymalsze, szczególnie do cięższych zastosowań. Zauważyłem taką zależność z korbami: Szosa, trekking, xc, aggresive xc - shimano Enduro, AM, FR, DH - truvativ Oczywiście to nie jest żadną regułą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.