Skocz do zawartości

[spd] różnica miedzy pdm520 a pdm540(shimano)

krawiec91

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powiem tak stalem przed wyborem pd540 no jednak specjalista ktory juz jezdzi dlugo polecil mi Authora A-comp 03 wiec je kupilem i jestem z nich zadowolony (łozyska maszynowe) - dokreca je sie na imbus i klucz plaski wiec sa bardzo twarde i wytrzymałe <Polecam>

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Dla mnie 505 to również bubel. 540 to tak: inny kształt osi (przez co waga coś tam sie zmienia) i możliwość dostania sie do osi w celu serwisu. Jest zwykły sześciokąt a nie jakiś wielowypust który po serwisie sie rozwala.

Napisano

Można spokojnie przeserwisować 520 bez niszczenia tej zakrętki i skasować luzy. 540 są dla ludzi, którzy lubią przepłacać (lub po prostu mają duże fundusze) i dla tych marnych kilku gramów zrezygnować z wygody odkręcania pedałów kluczem płaskim.

Napisano

wiesz... ja dałem 45zł na allegro a trafiłem w świetnym stanie. nowe kupowałbym 520.

a tak btw. odkręcasz pedały kluczem płaskim?:> ja tylko imbus od tyłu

Napisano

Nie widzę problemu w odkręcaniu pedała imbusem. Skakałem po imbusie włożonym do tego gniazda żeby je sobie odkręcić - i cud - nic się nie stało. Zresztą na trasie zawsze łatwiej mieć przy sobie imbus, a nie płaską 15.

Tymczasem plastikowa tulejka w 520 jest poważną wadą. Miałem i 520 i 540. Przesiadłem się na te drugie po tym, jak w 520 zrobił się potworny luz, a było to za czasów kiedy klucz do rozebrania tych pedałów nie był nigdzie dostępny. Tak więc i zajeżdżone w 1,5 sezonu pedały poszły w odstawkę. A teraz już drugi już dwa i pół roku śmigam na 540 bez problemu i żadnych luzów.

Uważam, że jeśli wybiera się miedzy tymi dwoma modelami to warto chwilkę się wstrzymać i odłożyć na 540.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...