Deith Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 Chcialbym wpisac jakas bliska realnej dlugosc w milimetrach okregu kola 26 cali w oponach RR 2,1. Wyszlo mi z mierzenia ok 2075mm.(Wczesniej mialem 2125mm to robi prawie 52 km roznicy w tym sezonie ) Ile wychodzi wam?
Sintesi Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 wez centymetr krawiecki, zmierz dokladny obwod kola i gotowe!
Deith Napisano 7 Lipca 2007 Autor Napisano 7 Lipca 2007 A ja chce dokladnie centymetr krawiecki mam ale 1,5 m. Mierzylem na 3 sposoby. Obwod, toczac kolo po podloze i mnozac 2 Pi r. Chyba najblizszy wynik to 2090
evo Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 Teoretyczne wymiary mnie nie interesują choć poprawiaja nastrój. Moja RR 2,1 ma około 66,6-67 cm wysokosci - czyli teoretycznie 209 cm. Ale real wychodziło mi w okolicy 205 cm pod ciężarem.
Kathar Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 Jak chcesz bardzo dokładnie to wymierz sobie centymetrem krawieckim jakiś sznurek, czy nitkę (w każdym razie coś nierozciągliwego) o długości przypuśćmy 2300mm. Przyklej początek sznurka do opony i owiń ją na około przyklejając ją co np. 10 cm, tak żeby nie zsuwał. Pilnuj, żeby wszystko ładnie przylegało. Później odmierz sobie tę długość na centymetrze. Powinno wyjść idealnie. Trochę czarowania, ale powinno sie udać .
Deith Napisano 7 Lipca 2007 Autor Napisano 7 Lipca 2007 A ja znalazlem cos ciekawego Normy ETRTO- European Tire and Rim Technical Organisation. A na stronie schwalbe jest ze RR ma rozmiar w indexie numer 54-559. A w instrukcji licznika napisane ze to 2114mm. Co najzabawniejsze jest to wielkosc dla koł 26x2.00. Przepraszam za nabijanie postow ale to nawet ciekawe ze ktos normalizuje takie rzeczy.
evo Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 tiaa, a potem mają te rekordy szybkości na płaskim po 70 km/h na oponach 2,1
Kathar Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 Evo w ogóle się nie znasz. Jak koła są mocniej napompowane, to zwiększa się ich objętość, przez co na oponach 2,1 spokojnie można pojechać na płaskim nawet 75 km/h .
specjalized Napisano 8 Lipca 2007 Napisano 8 Lipca 2007 wielki problem zmierzyć obwód koła... albo centymetr krawiecki albo zaznaczyć na asfalcie początek i koniec obrotu koła i zmierzyć długość albo zbierzyć promień koła ® i podstawić do 2xPIxR
uchmanek Napisano 8 Lipca 2007 Napisano 8 Lipca 2007 jesli chcesz dokladnie, to mierz obwod kola przed kazda trasa. Obwod sie zmienia, bo zalezy od takich rzeczy jak cisnienie wew. detki, cisnienie atm., ciezar rower+czlowiek, temperatura, stopien zuzycie, sila pedalowania, nawet zezba terenu!! proponuje sobie darowac.
Carbon Napisano 8 Lipca 2007 Napisano 8 Lipca 2007 wielki problem zmierzyć obwód koła... zaznaczyć na asfalcie początek i koniec obrotu koła i zmierzyć długość to jest najlepszy sposob. poniewaz jak mierzysz centymetrem to na opone nie dziala taki naicisk jak siedzisz na rowerze. pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.