lanc91 Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 witam mam pytanie poniewaz wybieram sie do zakopanego i zamierzam wziac rower ze soba i niewiem czy sie oplaca i czy sa jakies ciekawe trasy jak tak to prosze podawac jakie za wszystkie odpowiedzi wielkie thx
QWEY564 Napisano 8 Lipca 2007 Napisano 8 Lipca 2007 Tras w okolicy jest bardzo dużo... może nie będą to podjazdy na Kasprowy albo zjazd ze Świnicy czy Kościelca ale za to rowerkiem można przejechać wiele ciekawych miejsc(w TPN tylko: http://www.tpn.pl/index.php?&sP=arty_s...&iD_arty=87 ) nie tylko na terenie parku... pasmo gubałówki widziane z siodła, zdala od hoteli i gwaru z okolic stacji kolejki i wyciągów... musi być ciekawie... no i te widoki ogólnie myślę że warto(ja też następnym razem jak będę wybierał się do Zakopca biorę rower)
tokis Napisano 9 Lipca 2007 Napisano 9 Lipca 2007 witam mam pytanie poniewaz wybieram sie do zakopanego i zamierzam wziac rower ze soba i niewiem czy sie oplaca i czy sa jakies ciekawe trasy jak tak to prosze podawac jakie za wszystkie odpowiedzi wielkie thx Koniecznie! Dużo wycieczek wąskimi szosami, tu dobry link: http://www.zuz.mom.pl/rower/index.php Dużo pięknych podjazdów i zjazdów. Na początek na rozkręcenie np. Droga pod Reglami do Chochołowskiej Pasmo Gubałowskie - drogi gruntowe, sporo błota. Polski Spisz - cudowne trasy Okolice Bukowiny, Brzegów, Jurgowa. Wypad na Słowację np: Magura Spiska, Tatry Zach, Oravice, super podjazd na przeł. Huciańską Kup sobie koniecznie mapę 50 tkę "Podhale - Spisz - Orawa" (w Zakopcu w każdym kiosku.) Dużo tam jeździłem jakby co służe konkretymi propozycjami tras. pozdr Tomek
michalj Napisano 7 Maja 2009 Napisano 7 Maja 2009 Witam, Odświerzę temat. Gdzie warto pojeździć w okolicach Zakopanego. W Boże Ciało raczej będe miał możliwość Moje propozycja to: Zakopane, Bukowina Tatrzańska, Jurgów, Łapsze Wyżne, Nidzica, Trybsz, Czarna Góra-->Zakopane Trasa ok 95 km. Którędy najlepiej przejechać Pasmo Gubałowskie? Czy do kolejki szynowej na Gubałówkę można zabrać rower? Pozdrawiam.
Mod Team Pixon Napisano 7 Maja 2009 Mod Team Napisano 7 Maja 2009 Na Gubałówkę najlepiej wjechać Salamandrą i jesteś wtedy na samym końcu. Dalej jedziesz w prawo w kierunku wieży na Gubałówce. Jeździsz wśród tłumu gapiów, a później wśród nich zjeżdżasz obok kolejki, pierwszy odcinek jest dość stromy i po korzeniach, radzę uważać. Później już pędzisz nartostradą aż do samych Krupówek. Pamiętaj o turystach żeby na nikogo nie wpaść Choć z własnego doświadczenia wiem, że zjeżdżając tam robisz tyle hałasu że wszyscy z dołu schodzą ci drogi z pozdrowieniem " Patrzcie, wariat jedzie"
michalj Napisano 7 Maja 2009 Napisano 7 Maja 2009 Widze wersja dla odważnych :) Zjazd stokiem-istny hardkor. Ale jeszcze gorzej jest z podejściem Salamandra to zwykły orczyk-wiec NIE WCIĄGNIE mnie na góre:( Poza tym poszukuję tras do zwykłego XC, a nie DH ale dzięki za info. Myślę, żeby zjechać Szymoszkową. Jest jakaś trasa zboczem Gubałówki? Szacunek dla Ciebie za taki zjazd!!! Jaka średnia prędkość wyszła?? Mam wrażenie, że mi by zaraz hamulce się zagotowały.
Schwefel Napisano 7 Maja 2009 Napisano 7 Maja 2009 Salamandra to zwykły orczyk-wiec NIE WCIĄGNIE mnie na góre: Ale wcale nie mówisz wjeżdżać Samalandrą, tak prawdę mówiąc to wyciąg i tak nie dojeżdża do góry Możesz podjechać drogą asfaltową (Salamandra) od Nędzy Kubińca, tu masz link -> http://www.zumi.pl/namapie.html?&loc=Z...e=3&scale=2 Możesz też podjechać Szymoszkową ale pod koniec będziesz musiał raczej podprowadzić bika, bo nachylenie stoku jest duże. A co do tego zjazdu Gubałówka to możesz też pojechać lewą stroną przez polanę Gubałówki do mostku, tu trasa nie ma korzeni i się od razy nie zabijesz. Ja odradzam zjazd prawą stroną, na nartach zjeżdżałem tamtędy z 3 razy i bardzo łatwo było wjechać w korzeń czy drzewo.
michalj Napisano 8 Maja 2009 Napisano 8 Maja 2009 LOL to Salamandra to też ulica a nie tylko wyciąg Znam stok Gubałówki i nie wyobrażam sobie zjeżdżania po nim Myślę, że warto by pojechać dalej Gubałówka do: Zębu, Poronina i w końcu Zakopca. Szkoda, że Morskie Oko jest zamknięte dla rowerów. Tam jest taka fajna trasa, a potem fajny zjazd a wyszystko przez jakiegoś debila, który wjechał w ludzi, ale to tak jakby zamknąć Zakopiankę, bo ludzie giną w wypadkach i potrąceniach.
Klosiu Napisano 8 Maja 2009 Napisano 8 Maja 2009 michalj --> a mi sie wydaje ze to dobrze, bo jezeli chodzi o ten podjazd do Morskiego to tam nie ma nic ciekawego, w dodatku jest on latwy, wiec pewnie by sie zdarzyli niedzielni rowerowi herosi podjezdzajacy tam, a potem walacy w dol 60 km/h . I juz by bylo niebezpiecznie. tokis --> dzieki, super stronka. Tez pewnie wezme szose albo gorala na nastepny wyjazd w okolice Zakopca i wyprobuje pare wariantow. Tatry mam tak zlazone ze juz mi sie nie chce, a rower odkryje w tym miejscu nowe mozliwosci .
michalj Napisano 12 Maja 2009 Napisano 12 Maja 2009 A czy jechał ktoś z was dolniną suchej wody? Może być ciekawa trasa. Albo na polanę kalatówki? Jaka nawierzchnia i przewyższenia?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.