Skocz do zawartości

[obręcz i piasta]lekkie...

Fifi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam trochę kasy w zapasie i chcę złożyć przednie, lekkie! koło do V-brake'ów.

Jaką obręcz polecacie do 200zł i wadze około 400g. Może być lżejsza :)

Oraz jaką piaste do 200 zł jak najleższą :P

Do moderatorów: szukałem i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie więc proszę nie wyrzucać do kosza :)

Napisano

ja bym zlzyol takie:

piasta xt (ta co kupilem na allegro 98r.:P) 156g

obrecz (wg uznania) ace18, xm 317

szprychy i nyple dt revolution

waga

156

440 (xm317)

143,5

10

=749,5

mozna tez inaczej

np. z piasta rotaza 65g za 130zl. i lzejsza obrecza xc 717 ale wyjjdzie znacznie drozej

co ty na to ?:)

:)

Napisano

( http://www.harfa-harryson.com.pl/new/stron...obciazenie.php5 jakbys nie znal tej tabelki jeszcze )

na strone harfy jest napisane ze ma mase 420g http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/goodd...d=45&pos=18

powiem tak:

roznicy w przyspieszeniach raczej nie odczujesz bo to tylko 20-40g.

ale w cenie jak najbardziej :) (nowa xm 317 poszla na allegro za 58zl. ostatnio)

poczytaj tam na stronie harfy, tam jest opisane co posiada ta obrecz.

wg mnie lepiej kupic lzejsze szprychy (np. revolutiony niz championy bo lzejsze prawie dwukrotnie ) niz te obrecz. Oczywiscie nie mowie ze jest zla.

pozdro.

---

a jak nie chcesz tej piasty xt to jest jeszcze boplight za 70zl. -141g. albo accent 70zL. 125g.

i jeszcze jedno :P

w katalogu 2oo6r. jest napisane tak:

obrecze mavic'a

XC 717-420g

XC 717 DISC- 395.

Napisano

Nie rozumiem dlaczego koła gotowe są takie drogie, a różnią się tylko 20-40 g wagowo od składanych. Moglibyście mi to wyjaścić, bo jestem zielony w tego typu sprawach ? :)

Napisano

Fifi, idź stąd, podobno kupiłeś już rower. Skoro tak, to po co składasz nowe koło jak masz już w nowym rowerze. Najpierw pojeździj na nich a potem wymieniaj.

DO ADMINISTRATORÓW. Usuńcie go stąd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Napisano
Na ile otworów opłaca mi się kupić obręcz i piastę jeżeli ważę 45 kg :) ?

wszystkie sa w tej samej cenie :P

tutaj sa tylko 32 i 36.

nie ma takiego wyboru jak np u XTR (24,28,32,36)

32 wystarczy :)

nom wlasnie jesli kupiles nowy rower to po co zmieniasz kolo ? ;|

Napisano

Nie chciało mu się zakładać nowego konta, dlatego poprosił mnie. Więc nie mówcie, że kupiłem nowy rower i od razu chcę koło wymieniać :)

Napisano

Ale z tego co wiem, to on chce mieć lekkie koło w granicach 400 złotych. Ta piasta by mu nie pasowała. Ten set który podałeś z piastą rotaz albo Deore XT byłby dla niego idealny.

Napisano

On ma Felta Q250. Mówi, że chce mieć teraz nowe koło, a potem zapomnieć o kołach i skoncentrować się na innych rzeczach.

Napisano

i chce wydac 35% ceny roweru na jedno kolo ? ;|

do tego jeszcze jak jezdzi tylko po lesie to nie ma sensu.

niech bierze te zlozone, nie dosc ze sprawdzone komponenty to i cena przystepna.

A za reszte niech sobie wymieni amora chociaz na darta 2 bo jest teraz na allegro za 239zl.

o wiele lepsze rozwiazanie nie skladanie kola za 400zl.

Pozdro :)

Napisano

Z tego co wyliczyłem, to czarna obręcz kosztuje 89 żł, piasta Deore XT 98 49 złotych, szprychy Champion 2zł*36 i nyple 36 złotych. A waga to:

440g obręcz

250g szprychy

210g piasta

20g nyple

Razem: 920g

Cena: 346 zł

Zapytam go czy odpowiada mu ten set, i dodam uwage, że za tą cene mógłby inne rzeczy odchudzić.

Napisano

dokladnie bedzie to tak wygladalo:

obrecz- 89- cena sklepowa

piasta- 49+wysylka

szprychy-championy sa z nyplami i kosztuja 1,2zl. lub 1,5zl. i 36 nypli wazy 10g a nie 20 :)

robocizna 25

----

wychodzi ponad 220zl.

i masa-826,5 + zacisk 54g

a tak mozesz miec gotowe kolo 985g. za 115zl.

i co najwazniejsze na lekkiej i mocnej obreczy.

Napisano

Ale dla niego 150g to dużo :( On już wpadł w taką manie odchudzania, że się zadłuża by jego rower był coraz lżejszy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...