Mad Kris Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Witam, Wiem, że taki wątek i temat się już pojawił, nawet napisałem tam to samo co tutaj, ale niestety nikt nie chciał mi odpowiadać dlatego założyłem nowy wątek i proszę szanownych moderatorów o to, żeby mnie nie opierniczali:P:P (dzięki z wyrozumiałość). Wiec niestety muszę wymienić korbę, iż mój nieszczęsny Suntour PFF jest za miękki (ważę tylko, albo aż 65kg a gnie sie na wszystkie strony). Znalazłem kilka propozycji, oto one: http://www.allegro.pl/item212164974_truvat...ypust_2007.html - X flow z suportem tani, ale może warto dopłacić? http://www.allegro.pl/item212190674_korba_..._team_nowa.html - Firex Team, ale wygląda na to że trzeba będzie dokupić suport, bo nie jestem pewien czy aktualny podoła. http://www.allegro.pl/item212190663_korba_...ex_sl_nowa.html -Firex SL, tutaj tez jest kwestia suportu, ale tańsza propozycja http://www.allegro.pl/item212969384_truvat...i_faktura_.html - Firex, droższy od poprzednich ale z osia suportu http://www.allegro.pl/item211107123_korba_...bikestacja.html -Deore LX na koniec coś ze stajni Shimano, ale słyszałem, ze nie są one tak twarde jak korby Truvativa i lubią hałasować (jednak to deore LX) Proszę o pomoc w doborze, a na korbę chciałbym wydać ok 250 zł (wolałbym mniej:P), ale (ten LX jest awaryjny cenowo, chyba ze będzie warto) Z góry dziękuję za pomoc:). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 ja jeżdze na Dore Lx a waże też 65kg. nie zauważyłem zeby sie jakoś bardzo gieła przy moim cieżarze a lubie mocno depnać na stojaca na jakimś podjeżdzie. A to ze im sie gnie to może być wina nie odpowiedniego zamontowania tej korby. Nigdy nie słysałem zeby na jkimklwiek biegu łańcuch tarł o zebatke albo coś oczywiscie przy mocnym deptaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 mysle ze shimano bedzie ok sadzac po nazwie tematu to kazda bedzie twarda a ze suntour sie gnie to nic nowego bo praktycznie wszystkie tak maja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Jak bym brał X flow, bo ma Octanic. Czytałem (chyba w bB), że ISIS się psuje i są z nim problemy. Nie sądzę, żeby jakaś z tych korb była miękka , a że Suntour się gnie to nic nowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kos Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 mmm ze niby od kogo slyszales ze z isis za problemy ? pozatym xflow ? nie ma octanlinka bo to truvativ. a truvativ ma jak cos gxp/giga x pipe / , a ten na linku ma isisa ; )/ daj spokoj z ta korba. za 110- z suportem... to mozesz sobie kupic korbe do skladaka ; D osobiscie wzialbym lx'a. ale dolicz jeszcze klucze. bo francuzem tego nie zamontujesz . kazdy truvativ bedzie dobry z tej stawki, ale na drugim miejscu postawilbym firexa ze sztywna osia. roznica jest kolosalna.( w sztywnosci oczywsiscie ) . jak dla mnie, i na twoja kieszen najbardziej FIREX. daruj sobie juz kwadrat a do firexa zaufanie mam, bo tomash na tym smiga. pogadaj z nim, powie ci na pewno co mu pasuje a co nie ; ) odnosnie problemow z isis..... sa tak samo problemu z isis jak i z octanlinkiem, a to ze ludzie sie czepiaja. . to w mysl przyslowia ' jedni lubia ogorki drudzy ogrodnika corki ' ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Kris Napisano 7 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 dzięki za wszystkie rady, może jeszcze ktoś napisze, ale póki co pomyśle nad tym lx i Firexem... zobaczymy jeszcze jak z kasa będzie bo lx to faktycznie już na głębsza kieszeń... Mam jeszcze tylko małe pytanie, czy ktoś kto zna sie na truvativach i miał z nimi większą styczność (nie dane mi było) mógłby mi przedstawić zasadnicze różnice pomiedzy zwykłym Firexem, Firexem SL oraz Firexem Team, bo cenowo to wychodzi różnie. z góry dzięki:)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roge Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Pomyśl nad Deore fc-m 540. Cena nie jest zabójcza, a prawie to samo co LX. W komplecie z suportem powinieneś zmieścić się w okoliczch 200 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 jezdziłem na deore przez moze 2 tygodnie, i bardzo sie gieła podemna. Wszystko zalezy od wiotkości ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mortimer Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 ja jakoś ujeżdżam deore lx już od początku roku i jakoś nie zauważyłem aby coś sie pode mną uginało. Polecam tę korbę. Naprawde wytrzymała. Juz pare upadków miała dosyc dosyć poważnych i nic sie nie stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Mam 75 kg ujeżdżam lx'a od jakichś hmm 500 km nic się nie gnie jest sztywny jak cholercia przerzuca pod obciążeniem również bardzo dobrze łatwy montaż wszystko w porządku Polecam właśnie jego. Poza tym lx'a kumpel ujeżdża w dircie i 4x więc to też o czymś świadczy A ujeżdża go bez większych kłopotów nic nie pęka nie strzela wszystko ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roge Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 jezdziłem na deore przez moze 2 tygodnie, i bardzo sie gieła podemna. Wszystko zalezy od wiotkości ramy. Pod nazwą Deore wystepuje kilka korb. Sa wśród nich korby Hollowtech, jak i przemalowane Alivio. Wiotkość ramy nie nic wspólnego z wiotkością korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 prosze mi wyjasnic w jaki sposob okreslacie sztywnosc korby? macie do tego jakies specjalne narzedzia pomiarowe czy po prostu ubieracie gumiaki i siadacie na rower? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Kris Napisano 7 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 dla mnie sztywna korba to taka, która przy podjeździe nie wygina sie jak szalona, a przy mocniejszym depnięciu nie tylko, nie wygina się ale nie trze także łańcuchem o przerzutkę... czyli dokładnie wszystko to co robi mój aktualny suntour...;/ z góry wszystkim dziękuję za odpowiedzi, powoli zaczynam sie przełamywać i przekonywać do tego LX'a.... ale poczekam jeszcze z tydzień... pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 dzięki za wszystkie rady, może jeszcze ktoś napisze, ale póki co pomyśle nad tym lx i Firexem... zobaczymy jeszcze jak z kasa będzie bo lx to faktycznie już na głębsza kieszeń...Mam jeszcze tylko małe pytanie, czy ktoś kto zna sie na truvativach i miał z nimi większą styczność (nie dane mi było) mógłby mi przedstawić zasadnicze różnice pomiedzy zwykłym Firexem, Firexem SL oraz Firexem Team, bo cenowo to wychodzi różnie. z góry dzięki:)... Ja mam truvativ firex z mocowaniem na isis. Ważę około 100 kilo, jest twarda dobra. Ale jest jedno ale, ISIS nieszczęsny, wymieniłem juz w nim właśnie 2 wkład. Zamontowany mam wkład teraz do fr i dh i działa ok. mam ndzieje że sie nie ukręci jak 2 pozostałe. A tak korba ok polecam , ale ja bym wziął juz teraz HONE, LX albo truvativ z ośka sztywną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 8 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 Przy wiotkiej korbie jak się człowiek przesiądzie na sztywną to od razu czuć różnicę. Po prostu czuć to w nogach, że nie gnie się nic. A, że przy sprintach na stojąco nie ociera o prowadnicę łańcucha to też wielki plus . Ja bym brał LXa na Twoim miejscu, porządna korba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Kris Napisano 8 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 hmmm widzę, że jednak większość stawia na LX'a, chyba sie jednak do niego przekonam, może jest i droższy, ale widzę, że warto:).... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas_Mako Napisano 8 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 waga: 66kg jazda: szybko, mocno ...itp mam lx sprawa jest taka że ja nie wiem co to jest "miękka" korba, nigdy łańcuch mi nie ocierał o prowadnicę przedniej przerzutki, jazda na stojąco nie różni sie od jazdy na siedząco jeśli chodzi wiotkość korby przynajmniej w moim wydaniu Pozdrawiam ja lx kupiłem za 295 więc nie jest aż taak tragicznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Kris Napisano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 dzięki za dokładny opis:) no to już właściwie jestem, przekonany do tego LX'a, tym bardziej, że mam go na allegro to wyhaczenia za 290 zeta z kosztem przesyłki bedzie mniej niż 300... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 9 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Pod nazwą Deore wystepuje kilka korb. Sa wśród nich korby Hollowtech, jak i przemalowane Alivio. Wiotkość ramy nie nic wspólnego z wiotkością korby. jakby mi chodziło o grupe lx, badz xt to bym dopisał. Z ta wiotkościa sie zgodze, ale może koleś myśli ze to wina korby, a tak naprawde korba jest ok, tylko rama jest miekka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 9 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Z tym Deore to nie chodziło, że albo Deore albo LX albo XT. Po prostu jest kilka wersji Deorek, niektóre naciągane, inne nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Kris Napisano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 nie "koleś nie myśli że to korba jest miękka a w rzeczywistości to rama":P mam po prostu suntoura, a każdy Ci powie ze to jedne z najmiększych korb, a póki co na ramę nie narzekam... pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kos Napisano 10 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 dolicz sobie jeszcze klucze do montazu, pozatym wcale zla opcja nie jest to co mowi roge fcm540 wyjdzie cie duzo ponad 100 taniej. i nie bedzie jest ustepowac na wielu plaszczyznach. a to ze macie problemy z rozroznieniem wiotkosci ramki od wiotkosci korby, to juz indywidualne problemy, wyzej ladnie wyjasniono ocb . na twoim miejscu pomyslalbym nad ta deore 540 , jest calkiem niezla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Kris Napisano 10 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 nikt tutaj nie ma z niczym problemu, wiec proszę bez takich, a co do propozycji to ja wezmę pod uwagę i z góry dzięki:P... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 11 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 dolicz sobie jeszcze klucze do montazu, pozatym wcale zla opcja nie jest to co mowi roge fcm540 wyjdzie cie duzo ponad 100 taniej. i nie bedzie jest ustepowac na wielu plaszczyznach. a to ze macie problemy z rozroznieniem wiotkosci ramki od wiotkosci korby, to juz indywidualne problemy, wyzej ladnie wyjasniono ocb . na twoim miejscu pomyslalbym nad ta deore 540 , jest calkiem niezla Ja mam LX FC-M572 czyli praktycznie to samo co 540. Kupiona na początku 2006 roku i niestety demonem sztywności nie jest. Teraz nie ma sensu jej zmieniać, ale gdybym miał to zrobić to na pewno na coś ze zintegrowaną ośką czyli Hone albo Firex. A kluczy żadnych nie kupowałem, w sklepie rowerowym zapłaciłem 10zł za przekładkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mad Kris Napisano 11 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 hmm i kolejna wątpliwość.... jak ja nienawidzę podejmowania ważnych decyzji:P:P no cóż ziarno niepewności zostało zasiane, muszę sie jeszcze raz nad tym zastanowić;/... ale dzięki za opinię pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.