Skocz do zawartości

[tarczowe/klocki] Żywiczne a metaliczne

fw66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy to zasługa klocków, iż pomimo dotarcia każdorazowo na początku jazdy hamulce praktycznie nie hamują? Dopiero po kilku hamowaniach nabierają odpowiedniej siły. Półmetaliczne chyba.

Drugie pytanie: Dzisiaj podczas zjazdu z dość stromej górki na samym dole z klocków puścił mi się śmierdzący biały dym. Nawet przechodzień się pytał co to się pali :confused: Czy takie sytuacje zależą od klocków czy średnicy tarczy(160mm)?

• Mod Team
W moim przypadku temperatura nie ma żadnego znaczenia. Pierwsze hamowanie jest słabe, a kolejne, nawet po kilku minutach jest już OK.

Dośc interesujące, widocznie nie zagrzaleś odpowiednio hamulców zeby poczuć róznice :D

Ja mam oryginalne klocki magury hs55 metaliczne. pracuja dość głośno ale sprawnie i maja ładna modulacje. Hamuja od pierwszego ruszenia tak samo, nie zauwazyłem jakichkolwiek oznak startej tarczy. wszystko oryginał. Jeżdze drugi sezon (kupilem uzywane magura louise) a klocków mam jeszcze ze hoho i mysle ze predko ich nie wymienie :D

Nie jeżdze za duzo co prawda ok 15km dziennie ale mysle wziekszyć dystanse :D

Sytuacja: tarcza xtr 160mm, avid bb5 na tyle, 2000km przebiegu, wszystko suche.

Linka ustawiona tak jak za czasów kiedy hampel działał.

Jakiekolwiek hamowanie: pełny uścisk klamki, docisk klocków a rower nie zwalnia.

O co chodzi? 2kkm i klocki avida do wywalenia? {xtr nie jest jeszcze zużyty}

• Mod Team
Sytuacja: tarcza xtr 160mm, avid bb5 na tyle, 2000km przebiegu, wszystko suche.

Linka ustawiona tak jak za czasów kiedy hampel działał.

Jakiekolwiek hamowanie: pełny uścisk klamki, docisk klocków a rower nie zwalnia.

O co chodzi? 2kkm i klocki avida do wywalenia? {xtr nie jest jeszcze zużyty}

"O co chodzi?" No to proste - brak tarcia. Dlaczego ? Hmmm...

Avid bb5 to mechanik a z tego co ja sie orientuje tam sie odległość klocków sama nie ustawia (jak sie myle to poprawcie) wiec po 2kkm nalezało by sprawdzić odległości ew. wymienic klocki jak juz sie starły.

Co rozumiesz pod pojeciem "pełny ścisk klamki"?? to ze sciskasz tak ze juz sie nie nie da bardziej czy az do kiery ci klamka dostaje?

Jeszcze sie zdarzyć moze bo klocek ideałem nie jest i moze dotarł sie do warstwy ktora odbiega jakością (z przyczyn nie zaleznych od nas) od reszty i poprostu sam z siebie nie hamuje. moze trzeba go papierem nastraszyć, sciernym oczywiście.

Dzięki Puklus - twoje rady naprawde mi pomogły. :) Przydatne było przetarcie pap. ściernym klocków, a konieczny okazał się ponowny montaż i regulacja.

Przeoczyłem prostą i sensowną zasadę :P

Ps. Tak, klamka zarówno mocno ściśnięta jak i przy kierownicy a siła hamowania 1%. Próbowanie z długością i napięciem linki {klamki} nie dało takiego rezultatu jak zabawa pokrętłem i montaż od nowa :)

• 1 rok później...

Trochę się dziwię opiniom, że klocki żywiczne tak szybko się zużywają. W swoim rowerze od nowości (teraz leci 4 sezon) mam założone takowe (hydrauliki XT) i dopiero zaczynam rozglądać się za następnym kompletem, więc żywiczne nie zużywają się tak szybko. W sezonie przejeżdżam w górach do 4000 km a ważę ponad 90 kg.

Trochę się dziwię opiniom, że klocki żywiczne tak szybko się zużywają. W swoim rowerze od nowości (teraz leci 4 sezon) mam założone takowe (hydrauliki XT) i dopiero zaczynam rozglądać się za następnym kompletem, więc żywiczne nie zużywają się tak szybko. W sezonie przejeżdżam w górach do 4000 km a ważę ponad 90 kg.

No widzisz wszystko zależy od tego jak i po czym jeździsz... ja kupiłem swoje żywiczne w połowie marca (Clarksy). Wczoraj je wyrzuciłem, wraz ze startą sprężynką. Poprzednie metaliki (Avida, niestety drogie :/), wyrzuciłem dopiero po ok 5000km (w tym przejechana cała zima).

Ja straciłem 10% klocków żywicznych po jeździe w bardzo mokrych warunkach, błota na tarczy było tyle że siła hamowania nie była zadowalająca bo z tyłu jej w ogóle nie miałem, tarcza zrysowana porządnie oraz cały czas jej dzwonienie własnie przez to błoto, wystarczyło tylko 27km aby stracić tyle klocków (średnią prędkość 11,8km/h a normalnie na tej trasie mam 20,7km/h). Więc bardzo dużo zależy od warunków.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...