Skocz do zawartości

[Hamulce]Shimano - opinie, w stosunku do najnizszych magur, hayesów.

darmach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Duzo się naczytałem o awaryjności hamulców Julie, zwłaszcza klamek etc. Nie wiem jak sprawa wygląda z hayesami, ani shimano.

Szukam taniej tarczy hydraulicznej tak do 350-400 zł. Kazdy znajomy poleca mi co innego ;)

-jeden mówi ze shimano bo najmniej awaryjne, tanie częsci a przy mojej wadze (76 kg) i tak nie poczuje róznicy.

-drugi - "tylko hayes" duzo większa siła etc.

-trzeci - "ja to bym tylko magurę kupował, najdłużej robi hydrauliki..."

Jak to jest? Wiem ze jest pewnie kupa tematow o wyzszosci jednych hampli nad drugimi, i nie o to mi chodzi.

Jakie są wasze opinie dotyczące problemów z shimano - deore, i deore LX. XT raczej cenowo nawet z dzikimi kombinacjami się nie zmieszcze.

Hayesy ponoć czesto ciekną i siadają uszczelki, w magurze julie sypie się klamka (ponoc jeden gosc dostał zaślępką zbiornika w twarz przy hamowaniu - i bynajmniej nie mam na mysli uderzenia twarzą w kiere)

Jakies inne sugestie?

pozdrawiam

Darmach

takich postow bylo juz wiele. wystarczy poszukac aby sie przekonac, ze na tym forum polecamy avidy ;).

do wyboru, avid juicy 3 za 350pln:

http://www.allegro.pl/item210207873_hydrau..._three_p_t.html

lub juicy 5 za 410pln (prawdopodobnie sprzedawca ma w ofercie inne rozmiary tarcz):

http://www.allegro.pl/item210839090_nowy_a...pm_409pln_.html

ja bralbym jiicy 5 za wzgledu na dzielona obejme klamki.

moje jucy 5'06 fabrycznie mialy luzy na klamkach. od kupna nie powiekszyly sie, a w czasie jazdy jest to niezauwazalne. dla mnie nie stanowi to problemu. zeby bylo ciekawiej: poprzednie juicy 5'05 luzow prakrycznie nie mialy i do dzisiaj sie nie pojawily.

Jakie są wasze opinie dotyczące problemów z shimano - deore, i deore LX.

Ze swojego doświadczenia z Shimano 535, zakładasz i zapominasz o hamulcu do czasu wymiany klocków. W sieci nie spotkałem narzekań na awaryjność.

Siła hamowania przu użyciu jednego palca porównywalna do dobrych V-ek, przy użyciu dwóch palców dużo lepsza. Osobiście bardzo rzadko czuje potrzebę użycia dwóch palców do hamowania i to raczej w sytuacjach, gdy trzeba bardzo szybko zwolnić z ponad 50km/h. Modulacja bardzo dobra, w porównaniu do v-ek wręcz przepaść na ich niekorzyść.

Styl jazdy XC, waga 80kg, hamulec przedni z tarczą 160mm.

ze swojej strony polecić mogę Hayes'y 9, z tarczą 160 nie miałem jeszcze problemów. pomijam luzy na klamce, towarzyszą mi od nowości (nie powiększają się).

świetna modulacja, najczęściej jeden palec starczy do wytracenia prędkości w szybkim tempie.

waga 75kg, jazda: 4x, xc

Sam używam LX DC i jedyne co złego mogę powiedzieć to, że niestety jak we wszystkich innych hamulcach tarczowych tłoczki równo się nie cofają i ocierają o tarcze. Nie ma to wpływu na lekkość toczenia się koła ale z metalicznymi klockami EBC i tarczą 203 wkurzająco taki zestaw piszczał/drżał czasami. No ale to jest przypadłość wszystkich tarczówek. Zastosowałem tarcza 180 i klocki żywiczne Shimano i po problemie - w zupełności mi wystarczają - ostra jazda Enduro 85kg. Tarcza 160 słabiutka i się to wszystko za bardzo grzeje, 203 hampel siekiera i za mocna jak dla mnie konfiguracja. Co do modulacji to bez zastrzeżeń. Wg mnie bardziej istotny aspekt przewagi Shimano to rozwalająca innych cena - za dobre hample Deore w cenie ok. 450zł (Te nowe Alivio pewnie jeszcze taniej bedą) można mieć u innych producentów co najwyżej jakieś linkowe badziewie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...