nastySX Napisano 6 Lipca 2007 Napisano 6 Lipca 2007 powiedzcie proszę czy taki pakiet ma szanse poprawnie działać? kaseta 9 ze zdjętą ostatnią koronką + łańcuch pod kasety 9 rzędowe + przerzutki shimano alivio
Carbon Napisano 6 Lipca 2007 Napisano 6 Lipca 2007 czesto przerzutki sa do 7,8,9p. napisz doladnie czego chcedsz uzyc. Pozdro
razzel Napisano 6 Lipca 2007 Napisano 6 Lipca 2007 powiedzcie proszę czy taki pakiet ma szanse poprawnie działać? kaseta 9 ze zdjętą ostatnią koronką + łańcuch pod kasety 9 rzędowe + przerzutki shimano alivio Z mojej wiedzy wynika, że kaseta 9 ze zdjęta jedna koronką nie równa sie szerokością kasecie 8. Kasety maja mniej więcej taka samą szerokość i dlatego łańcuch jest węższy dla 9-tki bo koronki są gęściej upakowane. Skoro myślisz nad takim rozwiązaniem to zapewne masz manetki na 8. IMHO taki patent nie będzie działał poprawnie. Jeśli chodzi o zastosowanie przerzutki tylnej Alivio do kompletnego napędu 9 to bez problemu można... pzdr
uchmanek Napisano 6 Lipca 2007 Napisano 6 Lipca 2007 przerzutka alivio bedzie dzialala z kazdym nepedem. lanuch 9sp bedzie dzialal z kaseta 9sp bez wzgledu na to, ile koronek zdejmiesz. kaseta 9sp ze zdjeta koronka prawdopodobnie nie bedzie pasowala do zadnej piasty. calosc wymaga manetek 9sp.
Mod Team Odi Napisano 6 Lipca 2007 Mod Team Napisano 6 Lipca 2007 kaseta 9sp ze zdjeta koronka prawdopodobnie nie bedzie pasowala do zadnej piasty. Pasowała będzie, ale logiczne jest, że będzie trzeba dać podkładkę.
uchmanek Napisano 6 Lipca 2007 Napisano 6 Lipca 2007 na temat podkladek/adapterow nie chcialem sie wypowiadac, ponieważ nie wiem jak wyglada temat w tej sytuacji.
nastySX Napisano 8 Lipca 2007 Autor Napisano 8 Lipca 2007 dzieki za podpowiedź, mam manetki alivio tak samo jak tylną przerzutkę.
uchmanek Napisano 8 Lipca 2007 Napisano 8 Lipca 2007 zadna kaseta 9sp nie bedzie dzialac z manetkami 8sp. ja bym zmienil kasete i lanuch na 8 .
tichy Napisano 8 Lipca 2007 Napisano 8 Lipca 2007 zadna kaseta 9sp nie bedzie dzialac z manetkami 8sp [...] dlaczemu ?
Lukas_Mako Napisano 8 Lipca 2007 Napisano 8 Lipca 2007 działać będzie, ale nie będzie można wykorzystać całej kasety
nastySX Napisano 8 Lipca 2007 Autor Napisano 8 Lipca 2007 działać będzie, ale nie będzie można wykorzystać całej kasety tez tak sadze. niestety wszystkiego na raz zamienic nie moge. czyli lancuch i kaseta na 9 bedzie dzialac z alivio, lecz nie wykorzysta 9ciu biegow. spoko, w przyszlosci dokupie x9.0 wraz z manetkami. dzieki panowie pozdro
pudeleQ Napisano 8 Lipca 2007 Napisano 8 Lipca 2007 Przy kasecie 9rzędowej i manetkach na 8rzędów będą Ci dobrze wchodziły moze ze 2 biegi, bo odległość między koronkami jest mniejsza niż w kasecie 8 rzędowej.
uchmanek Napisano 8 Lipca 2007 Napisano 8 Lipca 2007 manetka odpowiada za popuszczanie taiej ilosci linki, zeby wozek przerzutki przesuna sie o odleglos rowna odleglosci miedzy trybami. kasety 8 i 9 maja taka sama dlugosc, wiec logiczne jest, ze w kasetach 9 tryby upakowane sa gesciej. Z tego wynika, ze manetki 8 i 9 musza popuszczac inne ilosci linki. Dlatego zadna manetka 8 nie bedzie wspolpracowala z kaseta 9. Przegladajac forum latwo znalesc ta informacje. Na przyszlosc radze uzywac opcji szukaj i pisac tylko to, co sie wie, a nie to co sie wydaje.
djtomas Napisano 8 Lipca 2007 Napisano 8 Lipca 2007 ja teraz jeżdżę na manetkach na 8 (alivio), łańcuch jakiś najtańszy shimano (chyba UG), wolnobieg na 7 i do tego przerzutka LX (chyba uniwersalna?) POzdr.
bialykom Napisano 8 Lipca 2007 Napisano 8 Lipca 2007 musisz kupic jakas kasete na 8. lancucha zmieniac nie musisz (jezeli jest w miare nowy)
pudeleQ Napisano 8 Lipca 2007 Napisano 8 Lipca 2007 ja teraz jeżdżę na manetkach na 8 (alivio), łańcuch jakiś najtańszy shimano (chyba UG), wolnobieg na 7 i do tego przerzutka LX (chyba uniwersalna?) POzdr. Tylko że koronki w kasecie/wolnobiegu 7 rzędowym mają takie same odległości co w kasecie 8 rzędowej więc nie ma z tym problemu
Mod Team Odi Napisano 9 Lipca 2007 Mod Team Napisano 9 Lipca 2007 I znów zaczynają się wielkie wywody na temat spraw, o których pisane było wiele razy. A wyszukiwarka naprawdę nie gryzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.