roswell Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Witam! Ponieważ za oknem jest brzyda pogoda postanowiłem czym się zająć. Stworzyłem projekt roweru poniżej 10kg, kosztujący poniżej 5000zł, a przy tym całkowicie funkcjonalny. Nie chcę, aby był lżejszy, bo założenie było <10kg, zależy mi na ewentualny zjechaniu z ceny. Shot at 2007-07-06 Czekam na Wasze komentarze, przemyślę każdą propozycję. Aha, projekt jest wirtualny, ale podobnie będzie wyglądał mój nowy sprzęt, który będe składał przez ok. 2 lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 To chyba nie możliwe by tyle ważył To są ceny katalogowe, tak ? Zapomniałeś dodać manetek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas_Mako Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 nie widzę żadnych nie możliwości w tym projekcie, ceny nie są katalogowe, jedyne co kierownica chyba minimalnie więcej no przecież ma manetki X-0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Do tej wirtualnej wagi zawsze trzeba doliczyc. sa czasem takie ######y jak: Pierscienie dystanswe na rurze sterowej czy korki w kierownicy czy neopren, podstawka pod licznik i pulsometr, srobki do bidonu... Wiec tego sie zawsze troszke dozbiera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas_Mako Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 ale myślę że w 10kg się zamknie całośc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 hehe, identyczny jaki sobie skladam, gripy tanie, bo uzywki, łańcuch deoroe, bo to podobno to samo co xt, tylko xt jest niklowany?, początkowo miał być r7, ale będzie reba na żółto to co mam, na pomarańczowo to co będzie po wakacjach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Nic nie wydać Teraz jo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roswell Napisano 6 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 @FiFi, kliknij PPM na obrazku i wybierz "pokaż obrazek" to zobaczysz go w normalnej jakości. Ceny są wzięte z allegro, teraz większość rzezy jest droższa niż pod koniec sezonu np przerzutka tył, kaseta. @Lukas_Mako Kierownica naprawdę tyle waży, moja waży 130g, ale widziałem zdjęcia ze 128g. @CR7 Prezes Wiadomo jakieś pierdoły dojdą, ale nie jest tak źle, podkładek nie przewiduję, myślę, że neoprenu również. Licznika nie liczę bo to wyposażenie dodatkowe tak jak np. torba podsiodłowa. @ Toosh faktycznie Twój projekt jest podobny, ale się na nim nie wzorowałem, tak po prostu wyszło. Gripy X-0 są podejrzanie lekkie, przerzutkę przednią można coś lżejszego, kierownice DM teraz ważą ponad 150g chyba, że juz masz kupiony starszy model. pedały ciężkie, ale sprawdzone i niezawodne Między łancuchem deore a xt jest raptem 10zł różnicy więć IMO opłaca się dołożyć. Jeszcze ta kwestia czy podana waga ramy Zyankali (1610g) to waga ze sterami czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 manetki od tego kolesia: http://light-bike.com/forum/viewtopic.php?t=4274 waga jest raczej realna ;] kiera dm chyba stara, starą i nową różni chyba logo, jedna ma 'gotyk', druga bardziej okrągłe z płomieniami, tylko, która to, która? część rzeczy przeniosłem ze starego roweru, stąd xt i 520, zmienie je, jak poskładam najpierw te bardziej priorytetowe części pedały będą takie jak twoje, a nt przerzutki przedniej się nie zastanawiałem ;] łańcuch deore w centrum kosztuje 31zł, xt 60zł, czyli 30zł różnicy za coś co niczym ważnym się nie różni, wolę sobie kupić 3 łańcuchy i je zmieniać~: http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...=%B3a%F1cuch+xt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roge Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Reba po v-ki waży około 1750g, mocowania piwotów i same piwoty dodaja trochę masy. Funkcjonalnie, bardziej opłaca się kupić wersję pod tarcze z jakimś dobrym hydraulikiem, waga nie będzie dużo wyższa, góra 150g, a jakość pracy nieporównywalna. Wiem, wliczając cenę lekkiej piasty pod tarcze wychodzi sporo drożej, ale według mnie warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 roge, reba z piwotami i z manetka wazy 1720g, wiec nie przesadzaj. Tarcze nie dosyc ze ciezsze to przedrazaja caly projekt. Zalezy od tego gdzie i jak kto jezdzi, nie kazdy potrzebuje tarcz i uwaza ze warto wydawac na nie kase. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 od 3 miesiecy daje rade tylko na tylnej v'ce, bo nie mam piwotow w amorze ;], ile wazy sama reba z piwotami, bez manetki? albo inaczej> ile wazy manetka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 manetka z linka 61.5g link do zdjecia na wadze Z tego by wynikało ze Reba z piwotami wazy ~1660g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roswell Napisano 6 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Ok znalazłem rama poison zyankali waży 1610g z miskami sterów http://light-bike.com/forum/album_page.php?pic_id=2340 zapomniałem do projektu dodać wagę sterów, bez misek, ale z bieżnią i gwiazdką ile to może być? obstawiam że 90-95g @ Toosh dość dużo rzeczy z Twojego projektu ma niskie ceny, powiedz skąd je wziąłeś: rama - normalnie 799zł amor - na allegro -1550zł przerzutka tył - najtaniej znalazłem za 215zł sztyca - 129zł rogi - normalnie 69zł obręcz tył - 149zł Aha, jeszcze jedna sprawa stery są z ramą Zyankali, tak przynajmniej piszę na stronie, więc po co doliczasz cenę sterów? z kolei te rzeczy są strasznie drogie: przerzutka przód piasta tył korba (tu to cena z kosmosu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 rama> kupiona bez sterow amor> miesiac temu pod tarcze byly nawet po 1350, pod v 1450 p.tył> cena z xtrabike sztyca> 3 miesiace temu z allegro od xtrabike rogi> promo na xtrabike obręcz tył> tu coś źle wpisałem, w przedniej jest dobra cena p.przód>kupowana rok temu p. tył> znowu cos sie popieprzylo~ ;] a korba tyle kosztuje normalnie http://www.allegro.pl/search.php?string=xt...0&country=1 ta rozpiska nie miała iść do pokazywania, tylko jest dla mnie, dlatego wrzucam sobie do niej mniejsze ceny, poluje na tanie używki, wpisane sa pdm520, a nie exustary itp.~ tak z ciekawosci policzylem, ze na corratecu revolution, sidzie i supersonicach bajk wazylby 9kg, ale to moze kieeeeeeeedys... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roswell Napisano 6 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Czyli extreme-shop sprzedaje ramy bez sterów? http://www.extreme-shop.nazwa.pl/poison/rzyankali.php tutaj niby jest podane "stery semi-integred" ale tak naprawdę nie wiadomo, czy chodzi o to, że są razem z ramą, czy po prostu tylko podane jaki typ. Co do amora, to pod tarcze jest nawet teraz za 1299zł: http://extreme-shop.nazwa.pl/shop/product_...facturers_id=18 a z piwotami sprzedawali po 1399zł http://www.allegro.pl/item211023890_rock_s...tami.html#photo Jeszcze znalazłem naprawdę tanio sztycę Smica http://www.xtrabike.webd.pl/catalog/produc...products_id=370 Z tą korbą coś mi się pomieszało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carbon Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 nom dobra ale z przesylkami wyjdzie ponad 5 tys zl. jak tak szybko przegladam to mysle ze mozna zaoszczedzic na obreczach kupujac xm317, x0-to sa manetki? jesli tak to jakies x-7, x-9 oponki moze dalbym inne (flyweight 330/310, larseny tt 1.9) i piaste rotaza na przod (65g) i nie wiem jak z amorkiem wg upodoban. (dalbym rebe ale jak kto woli) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 teraz sprzedaja z rama to jest jakas inna smica, moja to superlight i jest 10g lzejsza ;] przy 317 waga skoczy o ponad 60g, lepiej poszukac x517 za 75/szt flyweighty za szybko się wycierają, dwoch par na sezon nie ma sensu kupowac ;> przy takim 'długoterminowym' składaniu można szukać okazji i kupowac rzeczy lekko używane/w promocjach sporo taniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carbon Napisano 6 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 dobra, przy xm 317 bedzie wiecej o 40g ale o ile taniej. ostatnio nowa 317 czarna na allegro poszla za 58zl. (a kolo na tej obreczny mozna kupic juz za 115przod i 129tyl.) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roswell Napisano 7 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 @Carbon Jeśli kupowałby się więcej rzeczy w jednym sklepie, można liczyć na rabat i darmową wysyłkę. Wydaje mi się, że jednak uda się wymieścić w 5k ze wszystkim. Co do obręczy to fakt, można zaoszczędzić 60zł na sztuce kupując XM 317, który jest cięższy tylko o 20g Na gripach można by oszczędzić 70zł kupując X-9, pytanie tylko ile one ważą? Maxxisy Flyweight to pomyłka, to są opony tylko do projektów nikt normalny się na nich nie ściga. Z kolei Larseny się naprawdę szybko ścierają. Wydaje mi się, że Schwalbe RR to optymalny wybór. @Toosh XTRAbike sprzedaje takie sztyce Smica Sztyca SMICA Pro ExtraLight 105,00zł 231g Smica Propost 115zł 217g Co komu pasuje Gdzie widzicie X517 za 75zł Bo ja znalazłem tylko po 90zł i to wersje 36 otw. http://www.allegro.pl/item212563622_obrecz...36otworow_.html Te koła za 115/129zł są na kiepskich piastach, szprychach noname, dużo ważą i poza obręczą nie mają nic ciekawego Podaje uaktualniony projekt, dodana waga sterów, niektóre ceny obniżone. Shot at 2007-07-07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Co do obręczy to fakt, można zaoszczędzić 60zł na sztuce kupując XM 317, który jest cięższy tylko o 20g http://light-bike.com/forum/album_page.php?pic_id=576 na 2 sztukach w stosunku do 717 wychodzi 60g więcej, a do 517 nawet 90g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Czy ta obrecz XC 717 bedzie odpowiednia dla osoby wazacej okolo 82 kg na tylne kolo? Czy X 517 jest lzejsza od XC 717 i porownywalnie wytrzymala? Tylko na allegro w jednej aukcji znalazlem info, ze X 517 wazy 395g... Prawda to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carbon Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 http://www.harfa-harryson.com.pl/new/stron...obciazenie.php5 pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Dzieki wielkie Tak w ogole to fajny topic. Amator jak ja moze nieco podpatrzec zeby zmodyfikowac swoj rower Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 7 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 Nie wydaje mi sie zeby to byla prawda.. XC717 spokojnie Cie udzwignie. Chyba ze masz zamiar na niej ostro szalec. Musisz tylko jak zwykle miec bacnosc na krawezniki twarde korzenie itd. Ja mialem zamiar je kupowac ale trafily mi sie komplety kol za mala kase wiec juz nie chcialem przeplatac bo bym na tym sporo stracil. Kiera Tiogi Taskforce XC to jest blogoslawienstwo lightowania bike'a bardzo tania i lzejsza on niejednego carbonu. Moja wazy 126g. wiec jakas lekka wersja :] Moze ja odbrobine przytne i zrzuce z 10g. Tworzy fajny komplet z rogami Boplight albo Smica... Sztyca Smica to nie jest dobry pomysl dla kogos kto wazy troche wiecej. Sa lekkie i w miare tanie no ale niestety nie tak swietne wytrzymalosciowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.