Mod Team Maniak Napisano 5 Lipca 2007 Mod Team Napisano 5 Lipca 2007 Mam następujący problem, nie wiem jak dobrać rozmiar kierownicy pod siebie. Wcześniej jeździłem na wielu różnych wariantach i większość była w miarę ok, chciałbym jednak wiedzieć jak dobrać optymalną. Na ten przykład w rowerach szosowych stosuje się kierownice tej samej szerokości, co rozpiętość ramion.. Szerszą wybiera się pod sprint, węższą np. pod przełaj, a jak sprawa ma się w rowerach XC ? (mam nadzieję ze podobny temat nie jest już poruszony na forum, jeśli jednak.. proszę o link)
Ogór Napisano 6 Lipca 2007 Napisano 6 Lipca 2007 dobierz taka dlugosc jaka ci najbardziej odopowiada... zawsze mozesz przyciac jak bedzie zbyt dluga
kuhru87 Napisano 6 Lipca 2007 Napisano 6 Lipca 2007 Moja ma 56cm, ale dłonie i tak zawsze trzymam blżej środka więc uciacham sobie po 1cm z każdej strony. A potem się zobaczy > : )
Mod Team Maniak Napisano 6 Lipca 2007 Autor Mod Team Napisano 6 Lipca 2007 Rozumiem, chodzi mi jedynie o to czy są jakieś zasady dobierania szerokości kierownicy podobnie jak jest z długością korb czy też wielkością ramy, czy dopasowywuje sie ją wedle własnego uznania?
hudy Napisano 6 Lipca 2007 Napisano 6 Lipca 2007 Bardziej uznania - szersza kierownica ułatwia kontrolowanie roweru, za to utrudnia zmieszczenie się w wąskich sekcjach (dwa drzewa blisko siebie, czy co tam innego jeszcze może stanąć nam na drodze), a węższa na odwrót. Dobór szerokości polega na znajdowaniu własnego środka między kontrolą, a zwartością roweru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.