Skocz do zawartości

[kierownica] jak dobrać wymiar ?

Maniak

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Mam następujący problem, nie wiem jak dobrać rozmiar kierownicy pod siebie.

Wcześniej jeździłem na wielu różnych wariantach i większość była w miarę ok, chciałbym jednak wiedzieć jak dobrać optymalną.

Na ten przykład w rowerach szosowych stosuje się kierownice tej samej szerokości, co rozpiętość ramion..

Szerszą wybiera się pod sprint, węższą np. pod przełaj, a jak sprawa ma się w rowerach XC ?

(mam nadzieję ze podobny temat nie jest już poruszony na forum, jeśli jednak.. proszę o link)

Napisano

Moja ma 56cm, ale dłonie i tak zawsze trzymam blżej środka więc uciacham sobie po 1cm z każdej strony. A potem się zobaczy > : )

• Mod Team
Napisano

Rozumiem, chodzi mi jedynie o to czy są jakieś zasady dobierania szerokości kierownicy podobnie jak jest z długością korb czy też wielkością ramy, czy dopasowywuje sie ją wedle własnego uznania?

Napisano

Bardziej uznania - szersza kierownica ułatwia kontrolowanie roweru, za to utrudnia zmieszczenie się w wąskich sekcjach (dwa drzewa blisko siebie, czy co tam innego jeszcze może stanąć nam na drodze), a węższa na odwrót. Dobór szerokości polega na znajdowaniu własnego środka między kontrolą, a zwartością roweru.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...