Fifi Napisano 5 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Cześć, tak jak w temacie, chce kupić drugi łańcuch do roweru, chcę żeby był w miarę lekki i dobry Który z tych dwóch łąńcuchów jest lepszy ? Deore XTR: http://www.allegro.pl/item209023257_lancuc...bikestacja.html czy XT: http://www.allegro.pl/item210860411_lancuc...umrowerowe.html. i czym w sumie różnią się te łańcuchy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 niczym poza powłoką wykończeniową wewnetrznych ogniw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 5 Lipca 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 A wyszukiwarka na to: http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...=%B3a%F1cuch+xt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Musze nieco wyremontowac naped, wiec bede potrzebowal nowe lanuchy. Kusi mnie zeby przy okazji wymiany kupic lancuchy XTR, pytanie czy warto. Kieruje do tych co jezdzili zarowno na lancuchu XT jak i XTR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goncik Napisano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Moim zdaniem chyba nie warto. Na łańcuchu XT jeżdżę od kilku lat, chyba od 2005 roku. Nie pamiętam by rdzewiał czy cokolwiek innego z nim się działo. Natomiast od 3 miesięcy przesiadłem się na XTR i... nic, tak samo jak XT. Moje spostrzeżenia mogą być lekko zafałszowane ponieważ są to łańcuchy w dwóch różnych rowerach i w sumie niewielkiej różnicy w długości (XT - 108 ogniw, XTR - 106 ogniw) Tak jak wcześniej ktoś opisał, różni się powłoką. Jak pamiętam to chodzi o ocynkowanie XTR jest w całości ocynkowany a XT tylko zewnętrzne ogniwa. Może za jakiś czas stwierdzę, że się mniej wyciąga... Jeśli jest jakaś inna rnica... może spasowania to Shimano powinno o tym poinformować czemu warto dać więcej za łańcuch XTRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Nie wiem jaka jest różnica między XTR a XT, ale mam XTRa i miałem Deore no i muszę stwierdzić, że po 2000 km wyciągnięcie łańcuchów jest podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Jak masz kase to polecam rohloffa, w szosie już ma ponad 11k km i daje radę . Chociaż niektórzy mają z goła inne doświadczenia: http://news.bikeworld.pl/rower/artykul/383/redir:3/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 rohloff odpada -za drogi. Obecnie ma dylemat XTR a campagnolo c9, ma ktos doswiadczenia z tymi lancuchami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dun Napisano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 w 2k km, zajezdzilem dwa shimanowskie lancuchy w tym jeden xtr. jeden zerwany drugi sie poprostu wygial. teren co prawda tez ekstremalny (maraton w gluszycy) jednak po xtrze spodziewalem sie ze podola. tak czy inaczej ja osobiscie wiecej shimano nie kupi, obecnie testuje lancuch sram'a pg951, na razie same plusy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Camp bardzo dobry lancuch za opiniami na forach. XTR nie gorszy, przejezdzilem na nich troche i jedynym powodem dla ktorego zmienilem go to waga. Historie z zerwanymi lancuchami, ile z nich to efekt nieumiejetnego zmieniania biegow...? W mojej karierze nigdy nie zerwalem lancucha, nie wazne jaki on by nie byl.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 rohloff odpada -za drogi. Obecnie ma dylemat XTR a campagnolo c9, ma ktos doswiadczenia z tymi lancuchami? Pozwolę sobie zacytować post miskov17 z przeciwległe forum: A więc... + świetnie wykonany + bardzo dobrze wrzuca/zrzuca + porównując rozciągnięcie do Wipka 904' date=' jest jak nowy + jeszcze go nie zerwałem (wippermana przy podobnym przebiegu 4 razy zerwałem) - trudno dostępny i dosyć drogi Mam go z jakieś 2000km, następnym łańcuchem także z pewnością będzie Campa. Tylko żałować, że Campagnolo na początku lat 90' sobie odpuściło MTB bo z taką jakością i wytrzymałością, w tej chwili mieliby z pewnością powodzenie. http://www.wertykal....a&kid=63&pid=19 trochę taniej niż na allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 A gdzie w tym wszystkim KMC? Jak dla mnie mistrzostwo... waga, wytrzymalosc i wyglad, mowie o SL Ti&Gold Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Jak masz kase to polecam rohloffa, w szosie już ma ponad 11k km i daje radę . To jeszcze trochę pojeździsz, bo u mnie ciągnie już 14k km z kasetą XT i daje radę Następny będzie też Rohloff, no chyba że cena pójdzie jeszcze w górę to wybiorę Campę C9. Wcześniej miałem łańcuchy Alivio, Deore, XTR, PC-38, PC-971, PC-89 i najkrócej jeździło mi się na Sramach choć pracowały bardzo cicho w przeciwieństwie do Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 2 Września 2009 Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Ja kupiłem campe jest głośniejsza od shimano no i niestety przeskakuje mi cholera. Musze skończyć moją kasete Xtka na dwóch łańcuchach XTRa. Chociaż mam 4 nowe ostatnie koronki (6,7,8,9) tyle, że 5 też zjechana 9 a ta już na pająku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 9 Września 2009 Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Zdecydowalem sie w koncu na dwa rozne lancuchy XTR oraz campa c9, trzeci chcialem wybrac po tescie. Na poczatku zalozylem XTR bo przed maratonem wolalem nie ryzykowac. Przejechalem na nim tylko 60km i nadawal sie do plukania. Postanowilem, wiec zalozyc c9, przy skracaniu wyszlo ze CN-7701 jest o 2-3mm dluzyszy. Czy to mozliwe ze wyciagnal sie tak po 60km? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 10 Września 2009 Udostępnij Napisano 10 Września 2009 te 2mm sa pewne, moze to efekt pierwszych jazd a potem bedzie juz lepiej. Lancuch zony (deore) tez jest zauwazalnie wyciagniety po malym przebiegu w stosunku do zupelnie nowego. Tak czy siak campa c9 jak na razie pozytywnie mnie zaskoczyla. Kultura pracy nie rozni sie wiele od XTR. Oby tak dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 10 Września 2009 Udostępnij Napisano 10 Września 2009 te 2mm sa pewne, moze to efekt pierwszych jazd a potem bedzie juz lepiej. Lancuch zony (deore) tez jest zauwazalnie wyciagniety po malym przebiegu w stosunku do zupelnie nowego. Tak czy siak campa c9 jak na razie pozytywnie mnie zaskoczyla. Kultura pracy nie rozni sie wiele od XTR. Oby tak dalej Według opinii krążącej wśród kolegów kolarzy Campa wytrzymuje dwa razy więcej od XTR'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.