Skocz do zawartości

[łańcuch]DeoreXTR vs XT

Fifi

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

tak jak w temacie, chce kupić drugi łańcuch do roweru, chcę żeby był w miarę lekki i dobry :)

Który z tych dwóch łąńcuchów jest lepszy ?

Deore XTR:

http://www.allegro.pl/item209023257_lancuc...bikestacja.html

czy XT:

http://www.allegro.pl/item210860411_lancuc...umrowerowe.html.

i czym w sumie różnią się te łańcuchy ?

• 2 lata później...

Moim zdaniem chyba nie warto.

Na łańcuchu XT jeżdżę od kilku lat, chyba od 2005 roku. Nie pamiętam by rdzewiał czy cokolwiek innego z nim się działo.

Natomiast od 3 miesięcy przesiadłem się na XTR i... nic, tak samo jak XT.

Moje spostrzeżenia mogą być lekko zafałszowane ponieważ są to łańcuchy w dwóch różnych rowerach i w sumie niewielkiej różnicy w długości (XT - 108 ogniw, XTR - 106 ogniw)

Tak jak wcześniej ktoś opisał, różni się powłoką. Jak pamiętam to chodzi o ocynkowanie XTR jest w całości ocynkowany a XT tylko zewnętrzne ogniwa.

Może za jakiś czas stwierdzę, że się mniej wyciąga...

Jeśli jest jakaś inna rnica... może spasowania to Shimano powinno o tym poinformować czemu warto dać więcej za łańcuch XTRa

w 2k km, zajezdzilem dwa shimanowskie lancuchy w tym jeden xtr. jeden zerwany drugi sie poprostu wygial. teren co prawda tez ekstremalny (maraton w gluszycy) jednak po xtrze spodziewalem sie ze podola. tak czy inaczej ja osobiscie wiecej shimano nie kupi, obecnie testuje lancuch sram'a pg951, na razie same plusy ;)

Camp bardzo dobry lancuch za opiniami na forach.

XTR nie gorszy, przejezdzilem na nich troche i jedynym powodem dla ktorego zmienilem go to waga.

Historie z zerwanymi lancuchami, ile z nich to efekt nieumiejetnego zmieniania biegow...? W mojej karierze nigdy nie zerwalem lancucha, nie wazne jaki on by nie byl....

rohloff odpada -za drogi. Obecnie ma dylemat XTR a campagnolo c9, ma ktos doswiadczenia z tymi lancuchami?

Pozwolę sobie zacytować post miskov17 z przeciwległe forum:

A więc...

+ świetnie wykonany

+ bardzo dobrze wrzuca/zrzuca

+ porównując rozciągnięcie do Wipka 904' date=' jest jak nowy

+ jeszcze go nie zerwałem (wippermana przy podobnym przebiegu 4 razy zerwałem)

- trudno dostępny i dosyć drogi

Mam go z jakieś 2000km, następnym łańcuchem także z pewnością będzie Campa. Tylko żałować, że Campagnolo na początku lat 90' sobie odpuściło MTB bo z taką jakością i wytrzymałością, w tej chwili mieliby z pewnością powodzenie.

http://www.wertykal....a&kid=63&pid=19 trochę taniej niż na allegro

Jak masz kase to polecam rohloffa, w szosie już ma ponad 11k km i daje radę :rolleyes:.

To jeszcze trochę pojeździsz, bo u mnie ciągnie już 14k km z kasetą XT i daje radę :)

Następny będzie też Rohloff, no chyba że cena pójdzie jeszcze w górę to wybiorę Campę C9. Wcześniej miałem łańcuchy Alivio, Deore, XTR, PC-38, PC-971, PC-89 i najkrócej jeździło mi się na Sramach choć pracowały bardzo cicho w przeciwieństwie do Shimano.

Zdecydowalem sie w koncu na dwa rozne lancuchy XTR oraz campa c9, trzeci chcialem wybrac po tescie.

Na poczatku zalozylem XTR bo przed maratonem wolalem nie ryzykowac.

Przejechalem na nim tylko 60km i nadawal sie do plukania.

Postanowilem, wiec zalozyc c9, przy skracaniu wyszlo ze CN-7701 jest o

2-3mm dluzyszy. Czy to mozliwe ze wyciagnal sie tak po 60km?

te 2mm sa pewne, moze to efekt pierwszych jazd a potem bedzie juz lepiej. Lancuch zony (deore) tez jest zauwazalnie wyciagniety po malym przebiegu w stosunku do zupelnie nowego.

Tak czy siak campa c9 jak na razie pozytywnie mnie zaskoczyla. Kultura pracy nie rozni sie wiele od XTR. Oby tak dalej :)

te 2mm sa pewne, moze to efekt pierwszych jazd a potem bedzie juz lepiej. Lancuch zony (deore) tez jest zauwazalnie wyciagniety po malym przebiegu w stosunku do zupelnie nowego.

Tak czy siak campa c9 jak na razie pozytywnie mnie zaskoczyla. Kultura pracy nie rozni sie wiele od XTR. Oby tak dalej :)

Według opinii krążącej wśród kolegów kolarzy Campa wytrzymuje dwa razy więcej od XTR'a.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...