Skocz do zawartości

[przerzutka-przód]STX na co wymienić?

MATYS

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z przednią przerzutką shimano stx. Na każdej nierówności niemiłosiernie coś w niej stuka (poluzowana jest w każdym miejscu i nie da się tego ani przykręcić ani wyregulować, chyba po prostu zużyła się po 8 latach użytkowania i trzeba kupić nową). Czy macie na to jakiś sposób a jeżeli nie to jaką przerzutkę na jej miejsce proponujecie? Największa tarcza ma 42 zęby, top pull, obejma 31,8. Rozumiem, że taki sprzęt by nie pasował ? http://www.allegro.pl/item211326665_nowa_s..._ciag_34_9.html

Jeżdżę w XC, od czasu do czasu coś ostrzejszego się trafi, czy warto więc inwestować w deore XT czy wystarczy mi deore lx?

• Mod Team

Ja na jednym rowerze też mam starego stx'a i w sumie też coś w nim puka na nierównościach ale tylko mocnych, rownież ma swoje lata, niestety tak to jest w przypadku tego sprzętu. Choć i tak dobrze się trzyma ogolnie sprawe biorąc.

A co do nowej... LX będzie chyba najlepszym wyborem, optimum trwałości i jakości do ceny B) -dobry i solidny sprzęt

Myslę ze niema aż tekiej róznicy pomiędzy XT a LX która tak mocno da sie odczuć. Wszystko zajeży od kwoty jaką chcesz przeznaczyć, Ja osobiście zawsze sie staram kupić jak najlepszy sprzęt zeby służył mi jak najlepiej i moźliwie długo.

Ew możesz szukać podobnej jak masz, najlepiej STX w wersji RC czyli o grpupe wyżej.. Czasem na allegro jest tego wysyp a czasem pustki..

• 2 tygodnie później...

Zdecydowałem się na deore xt. Czy redukcja to nie będzie problem ?(wystarczy dać zwykłe, gumowe podkładki? dostane takie coś w sklepie rowerowym czy robić samemu?). Czy jest jakaś różnica między tymi przerzutkami-chodzi mi o down swing, górny ciąg-czy wszystkie xt będą pasować?

http://www.allegro.pl/item215075538_shiman...zutka_34_9.html

To chyba jakiś starszy model, warto ją kupić czy lepiej coś z nowszych wybrać?

1. gumowe podkladki nie wystarcza. mozna kupic gotowe, lub zrobic samemu np: zpuszki, blachy itd.

2. warto ja kupic, szczegolnie za ta cene (zakladajac, ze masz dolny ciag)

"Czy jest jakaś różnica między tymi przerzutkami-chodzi mi o down swing, górny ciąg-czy wszystkie xt będą pasować?"

nie powiem zebym rozumial, co przez to rozumiesz, mimo to moge powiedziec:

- kup przerzutke z takim cieagiem, jaki masz w tej chwili

- lepiej downswing

Gumowe podkładki imho zły pomysł mi przysłali złą przerzutkę tz za szeroka obejma nie miałem niestety czasu już czekać na nową bo w góry jechałem więc dałem gumę przerzutka się przestawiała do kitu to było kupiłem wiec tą redukcje i jest ok ;)

Ta przerzutka nie nadaje się do mojego roweru, ponieważ obsługuje tylko dolny ciąg a ja mam u siebie górny ciąg. Pojawił sie jeszcze jeden problem, średnica rury podsiodłowej wynosi 27,2mm czyli muszę brać nowsze modele xt, bo do starszych nie ma redukcji.

• Mod Team
Mogę zapewnić, że średnica wynosi 27,2mm. Kupuję deore xt w komplecie z redukcją na moją ramę. Dzięki za cierpliwą pomoc. Temat uważam za zamknięty.

No dobra tylko średnica czego? Rury podsiodłowej wewnętrzna, zewnętrzna, średnica sztycy?

• 2 tygodnie później...

Średnica zewnętrzna rury podsiodłowej - przecież obejma jest nie wewnątrz rury, tylko na zewnątrz. Jak kupie przerzutkę i ją zamontuję podzielę się opinią, póki co muszę kupić siodełko, ale to inny temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...