Skocz do zawartości

[mostek]

Slawek_l_83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam do szanownego grona pytanie:

jakich mostków używacie i ile ważycie?

Bo się zastanawiam co kupić lekkiego ale sztywnego do ceny 100zł, w szukajce znalazłem, że polecacie Tioge, Booplighta, Smice, Wcs-a ale się nie łapie ze względu na cenę.

Ważę załóżmy 90kg i co teraz mi rozsądnego polecicie abym się nie bujał na nowym mostku.

Teraz mam Amoeba Borle 100mm +/- 8st, i spisuje się nieźle lecz czas na wymianę na coś lżejszego :D

A co do wymiarów nowego mostka to może to być 100 lub 110mm a kąt może być mniejszy lub taki sam.

Dziekuję za informacje.

Napisano

Cześć.

Ja jestem raczej lekki - 56kg. Używam mostka ZZYZX kupionego razem z kierownicą tejże firmy. Mostek ma 100mm i waży ok 130 gram. Kąt to +/- 7*

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja mam mostek boplighta i 90kg na nogach i złego słowa na niego nie napisze. Marka co prawda jeszcze nie tak wypromowana jak roox czy wcs ale w stosunku waga/cena/jakość ciezko będzie coś lepszego wyhaczyć.

Napisano

ważę ponad 100 i smica ze mną śmiga. póki co mało przejechane ale moge polecić. mam na 31.8 i nie ma żaadnego gięcia.

polecam

a kupiłem za 64 zł :nuke:

Napisano

No to kupiłem Boplighta waży 120gr. Jego długość to 100mm +/- 8stopni.

A co do maxymalnego obciążenia to pisałem maila do firmy i zalecili aby rowerzyści ponad 130kg na nim nie śmigali :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

A ja się zacytuje z innego postu, bo tu chyba będzie bardziej na temat :P

mam Bopligtha 110 mm i waga 122 g jeśli dobrze pamiętam. Waga 86 kg, wzrost 180 cm. Taki rozmiar z ramą dł. 595 mm + 110 mm mostek jest dla mnie idealny.

Krótko o wadze.

Wg mnie kiera powinna być ciut cięższa niż mostek jeśli idzie o rzeczy bardzo lekkie (jak na daną wage bikera).

Coprawda i mostek i kiera muszą znieść te samą wagę (opieranie się bikera o nie), aleeeee

To kiera powinna być może nawet ciut wytrzymalsza, bo im dłuższe ramie, tym większa siła na nią oddziałuje, a na środku kiery jest mocowanie (często max dokręcanie) mostka.

Więc jeżeli 130 g mostek ma łączną długość z 15 cm (z mocowaniami),

a 130 g kiera ma aż 56-58 cm, to chyba jasno widać, jak cieniutkie są ścianki kiery ....

Ja mam 86 kg i mostek wazy około 122 g, a kiera około 168 g (31,6 mm) i taki zestaw uważam za OK jeśli idzie o wagę i wytrzymałość.

Zastanawiałem się nad kupnem mostka - 135 g i kiery 132 g na 25,4 (taki zestaw były nawet tańszy i lżejszy), ale doszedłem do wniosku, że lepsze rozwiązanie to 122 g mostka i 168 g kiery na 31,6.

Bo 122 g mostka to i tak wytrzymalszy element niż 132 g kiera, a 168 g kiera daje mi poczucie wytrzymałosci i jakims tam kowadłem tez nie jest

Choć liczyłem na 155 g, bo tak się BOP reklamował ....

Napisano

Tak szczerze to ja uważam za chorobę kupowanie mostka o wadze tam powiedzmy 112 g za powyżej 100 zł ! A co do tematu - mostek mam z Gianta A-head o długości aż 135 mm na kierke 25.4 mm. A sama kierka to gięty Zoom 580 mm. Mostek owszem - ciężki bo waży na spokojnie powyżej 220 g ale potwornie mocny. Przy takiej długości mostek musi już być mocny, jeżeli miałby te 60 mm to zawsze na niego działa mniejsza siła. I co dziwne - mam 186 cm wzrostu, ramkę aż 21.5" i tak długi mostek i jeżdżę w wygodnej pozycji. Aż ciężko uwierzyć niektórym .... Pozdrawiam !

Napisano
  bartekgib napisał:
Tak szczerze to ja uważam za chorobę kupowanie mostka o wadze tam powiedzmy 112 g za powyżej 100 zł !

Przypomnijmy, że tytuł działu to "Mania lekkości".

Poza tym jeśli ktoś chce mieć lekki rower i ma pieniądze to dlaczego miałby sobie nie kupić?

Napisano

No jeździsz w wygodnej pozycji, bo pewno wysoko masz kiere (gięta), a mostek na plus?

Poza tym, 135 mm na 186 cm to raczej standard wg "tabelek".

Po prostu ostatnimy czasy "standardy" chyba zeszły w dół jeśli idzie o mostki, za to ramki (górna rura) się wydłużyły.

Generalnie wychodzi prawie na to samo.

A swoją drogą, gięta kiera i tylko 58 cm? Co to za "patent" ? Pewno nie zmieścił byś tam pulsometru, światła, licznika i rogów :) bo z 6-8 cm odpada na gięcie. No ale rogów nie potrzebujesz do giętej :)

Napisano

Przepraszam za off. Napiszę do evo :

Mostek ma kąt chyba 5 stopni, a i tak mam ustawiony na minus. Jednak to mało co daje ...... Szczerze to mam wrażenie, że bardziej wyprostowana pozycja nie daje mi efektywności w jeżdzie. Muszę częściej stawać, żeby uzyskać dobrą prędkość. Dlatego szczerze się zastanawiam, czy nie założyć prostej kierki ( mam takową stalową od Pana Marka "amoniaka" ), krótszego mostka na minus i rogów do kompletu. Licznik mogę założyć na mostku, ale z lampką/pulsometrem byłoby ciężko. A pozatym stwierdziłem, że aż ten mostek chyba głupio wygląda ( zdjęcia : sygnatura ). Zobaczę, co pokażą kolejne dni. Pozdrawiam !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.