Slawek_l_83 Napisano 4 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Mam do szanownego grona pytanie: jakich mostków używacie i ile ważycie? Bo się zastanawiam co kupić lekkiego ale sztywnego do ceny 100zł, w szukajce znalazłem, że polecacie Tioge, Booplighta, Smice, Wcs-a ale się nie łapie ze względu na cenę. Ważę załóżmy 90kg i co teraz mi rozsądnego polecicie abym się nie bujał na nowym mostku. Teraz mam Amoeba Borle 100mm +/- 8st, i spisuje się nieźle lecz czas na wymianę na coś lżejszego A co do wymiarów nowego mostka to może to być 100 lub 110mm a kąt może być mniejszy lub taki sam. Dziekuję za informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yah0o_121 Napisano 5 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Cześć. Ja jestem raczej lekki - 56kg. Używam mostka ZZYZX kupionego razem z kierownicą tejże firmy. Mostek ma 100mm i waży ok 130 gram. Kąt to +/- 7* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roswell Napisano 5 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Ja ważę 60kg, uzywam mostka Tioga O-bone 110mm, jestem zadowolony, tylko farba z niego się szybko ściera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 5 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Waze 70kg i przejezdzilem troche czasu na Boplight`cie 110mm i bardzo go sobie chwale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 5 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 WCS 120 mm +/- 6 stopni, 116 g, 75 kg. Sprawuje się dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 5 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Pro plt 90mm 10st. ok.125gr. 89zł. od XTR-bike.Są też inne długości i kąt 8st. Na Pro jężdzi Halls.Moja waga 70kg ,jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxoon Napisano 19 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Ja mam mostek boplighta i 90kg na nogach i złego słowa na niego nie napisze. Marka co prawda jeszcze nie tak wypromowana jak roox czy wcs ale w stosunku waga/cena/jakość ciezko będzie coś lepszego wyhaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manio49 Napisano 20 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 ważę ponad 100 i smica ze mną śmiga. póki co mało przejechane ale moge polecić. mam na 31.8 i nie ma żaadnego gięcia. polecam a kupiłem za 64 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_l_83 Napisano 20 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 No to kupiłem Boplighta waży 120gr. Jego długość to 100mm +/- 8stopni. A co do maxymalnego obciążenia to pisałem maila do firmy i zalecili aby rowerzyści ponad 130kg na nim nie śmigali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 30 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 A ja się zacytuje z innego postu, bo tu chyba będzie bardziej na temat mam Bopligtha 110 mm i waga 122 g jeśli dobrze pamiętam. Waga 86 kg, wzrost 180 cm. Taki rozmiar z ramą dł. 595 mm + 110 mm mostek jest dla mnie idealny. Krótko o wadze. Wg mnie kiera powinna być ciut cięższa niż mostek jeśli idzie o rzeczy bardzo lekkie (jak na daną wage bikera). Coprawda i mostek i kiera muszą znieść te samą wagę (opieranie się bikera o nie), aleeeee To kiera powinna być może nawet ciut wytrzymalsza, bo im dłuższe ramie, tym większa siła na nią oddziałuje, a na środku kiery jest mocowanie (często max dokręcanie) mostka. Więc jeżeli 130 g mostek ma łączną długość z 15 cm (z mocowaniami), a 130 g kiera ma aż 56-58 cm, to chyba jasno widać, jak cieniutkie są ścianki kiery .... Ja mam 86 kg i mostek wazy około 122 g, a kiera około 168 g (31,6 mm) i taki zestaw uważam za OK jeśli idzie o wagę i wytrzymałość. Zastanawiałem się nad kupnem mostka - 135 g i kiery 132 g na 25,4 (taki zestaw były nawet tańszy i lżejszy), ale doszedłem do wniosku, że lepsze rozwiązanie to 122 g mostka i 168 g kiery na 31,6. Bo 122 g mostka to i tak wytrzymalszy element niż 132 g kiera, a 168 g kiera daje mi poczucie wytrzymałosci i jakims tam kowadłem tez nie jest Choć liczyłem na 155 g, bo tak się BOP reklamował .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 30 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Tak szczerze to ja uważam za chorobę kupowanie mostka o wadze tam powiedzmy 112 g za powyżej 100 zł ! A co do tematu - mostek mam z Gianta A-head o długości aż 135 mm na kierke 25.4 mm. A sama kierka to gięty Zoom 580 mm. Mostek owszem - ciężki bo waży na spokojnie powyżej 220 g ale potwornie mocny. Przy takiej długości mostek musi już być mocny, jeżeli miałby te 60 mm to zawsze na niego działa mniejsza siła. I co dziwne - mam 186 cm wzrostu, ramkę aż 21.5" i tak długi mostek i jeżdżę w wygodnej pozycji. Aż ciężko uwierzyć niektórym .... Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 30 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Tak szczerze to ja uważam za chorobę kupowanie mostka o wadze tam powiedzmy 112 g za powyżej 100 zł ! Przypomnijmy, że tytuł działu to "Mania lekkości". Poza tym jeśli ktoś chce mieć lekki rower i ma pieniądze to dlaczego miałby sobie nie kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 30 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 No jeździsz w wygodnej pozycji, bo pewno wysoko masz kiere (gięta), a mostek na plus? Poza tym, 135 mm na 186 cm to raczej standard wg "tabelek". Po prostu ostatnimy czasy "standardy" chyba zeszły w dół jeśli idzie o mostki, za to ramki (górna rura) się wydłużyły. Generalnie wychodzi prawie na to samo. A swoją drogą, gięta kiera i tylko 58 cm? Co to za "patent" ? Pewno nie zmieścił byś tam pulsometru, światła, licznika i rogów bo z 6-8 cm odpada na gięcie. No ale rogów nie potrzebujesz do giętej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 30 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 mostek bopligta ktory byl tu wymieniany wielokrotnie. lekki, dobrze wykonany, stabilny, ladny. jak na tą wage bardzo tani. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 30 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Przepraszam za off. Napiszę do evo : Mostek ma kąt chyba 5 stopni, a i tak mam ustawiony na minus. Jednak to mało co daje ...... Szczerze to mam wrażenie, że bardziej wyprostowana pozycja nie daje mi efektywności w jeżdzie. Muszę częściej stawać, żeby uzyskać dobrą prędkość. Dlatego szczerze się zastanawiam, czy nie założyć prostej kierki ( mam takową stalową od Pana Marka "amoniaka" ), krótszego mostka na minus i rogów do kompletu. Licznik mogę założyć na mostku, ale z lampką/pulsometrem byłoby ciężko. A pozatym stwierdziłem, że aż ten mostek chyba głupio wygląda ( zdjęcia : sygnatura ). Zobaczę, co pokażą kolejne dni. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacmen_89 Napisano 30 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Też posiadam ten mostek Bopa i do tego kiera prosta bota i zestaw super jak dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogal150 Napisano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 http://allegro.pl/item220992005__mostek_zo...00mm_139g_.html a nie myślałeś o czymś takim ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Niektórych drażni znaczek Zoom'a ...... Ale mostek i kierka z tej serii ( kierka około 160 g ) to coś pięknego jak za takie pieniądze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Mostek Tioga Obone - 79zł ( 115g) Sztywności dobra i reszta tez... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalko1989 Napisano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Ja mam mostek Ritchey PRO, ja waże 62 kg a mostek około 130 gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Jak już piszecie model mostka i jego wagę to podajcie też długość! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Kalloy UNO-AS 009 wersja 60mm. Lekki i dobry, oczywiście jeśli ktoś chce krótki most:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Lekki to pojecie wzgledne. Podaj wage. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 9 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 ok. 140 gram w wersji krótkiej (60 mm). Cena ok. 45 zł. W/g mnie to bardzo dobry stosunek ceny do masy. Jest jeszcze wersja długa (110 mm) ważąca 170 g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xsystoff Napisano 9 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Za 35 zł kupiłem mostek Krossa wazacy 163 g przy 110 mm. To jest stosunek ceny do masy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.