Skocz do zawartości

[stery] uszkodzona gwiazda

rObO87

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W czasie regulacji przedniego hamulca postanowiłem zrobić tak: siąść na rowerze, zacisnąć maksymalnie hamulec i próbować ruszyć, wyglądalo to na takie bujanie. Nagle usłyszalem trzask, sprawdziłem wszystko, stery ok więc pomyslałem że to klocki zapiszczały. Później pojeździlem chwile po podwórku i w czasie hamowania zauważyłem, że stery się poluzowały. Odkręcam kapsel a tu gwiazda zdeformowana lekko ;)

Co robić? Czy wystaczy kupić nową gwiazdę? Czy to poważna awaria? B) Jeśli dobrze rozumiem, kapsel jest po to, by można było w co wkręcić śrubke od kapsla i zespolić stery tak by nie wypadały z ramy?

• Mod Team
Napisano

Wymień gwiazdkę na nową i po kłopocie. Na takiej zwichrowanej nie radzę jeździć bo możesz zgubić widelec :)

Napisano

Przecież gwiazdka służy tylko do dociągnięcia sterów w czasie regulacji, a całość jest trzymana przez śruby mostka. Zle wbita gwiadka może być powodem złego, krzywego ustawienia poszczególnych elementów sterów podczas regulacji i wtedy nawet dobrze dokręcony mostek nie pomoże, bo i tak będą luzy. Najlepiej wrzuć zdjecia tej gwiazdki, bo jesli gwiazdka nie jest zbyt mocno zwichrowana, to równie dobrze problem może powodować kapsel od sterów.

Napisano

mialem kiedys to samo w swoim dawnym makrokeszu. pojechalem do serwisu, wymieniono mi gwiazdke na nowa, nabito ją i cycuś :) ale ja ja zdeformowalem zakrecajac zbyt mocno topcupa ;)

Napisano

Po dzisiejszym dkorecaniu gwiazdki nie wierze ze mozna ja zbyt mocno dokrecic. Korek sterów z najtanszego ritcheya, gwiazdka bez nazwy i zwykla sruba ktora byla juz dokrecana dziwgnia dla lepszego dociagneicia. Mam wrazenie ze szybciej stery strzela niz gwiazdka wyjdzie.

Napisano

Więc tak:

- gwiazdka jest u mnie podwójna (jedna pod drugą) ale to chyba normalna rzecz :)

- obejrzałem ją dokładnie i niezbyt ciekawie wygląda :035: w paru miejscach są pęknięcia, jest lekko pogięta, gwint w który wkręca się śrube jest przesunięty lekko, więc nie jest w osi z dziurą w kapslu

Czyli wystarczy nową gawizdkę wbić. Ale:

- jak się wbija gwiazdkę podwójną, wystarczy z wyczuciem uderzać przed jakieś drewienko w środek gwiazdki?

- co zrobić ze starą, czy można ją zostawić w rurze, ale niżej? Nie da się jej wybić od spodu, bo widelec w tym miejscu ma mniejszą średnicę niż rura.

To wystarczy? ;)

http://www.allegro.pl/item211875012_korek_...ger_1_1_8_.html

Napisano

Masz dwie gwiazdki w rurze? Normalna gwiadka ma dwa kołnierze z blachy. Jeśli masz jedną to wbij ją w dół, a na górze wbij nową. Jeśli naprawdę masz dwie gwiazdki, weź wiertarkę z wiertłem wiekszym od srednicy tego elementu, w który wkręca się śrubę i przewierć gwiazdkę wzdłuż. Całość się rozpadnie i wysypiesz w kawałkach. Poźniej wbijesz nową.

Napisano

W takim razie wbij stara głebiej i na górze daj nową. Do wbijania oprzyj dolny koniec rury sterowej na jakims kawałku drewna, rogu krzesła itp. Najlepiej robić to z pomocnikiem do trzymania widelca, chyba że masz porządne imadło, ale wtedy trzeba uważać na rurę sterową. Osobiscie wbijam starym śrubokrętem i nie uderzam w środek, tylko obok tego centralnego elementu. Jeśli chcesz tłuc centralnie, wkręć tam jakąs starą śrube. Pod koniec wbijania wkręć śrube od sterów, wtedy dokładnie ustawisz centryczność.

Napisano
Więc tak:

- gwiazdka jest u mnie podwójna (jedna pod drugą) ale to chyba normalna rzecz :o

- obejżałem ją dokładnie i niezbyt ciekawie wygląda :035: w paru miejscach są pęknięcia, jest lekko pogięta, gwint w który wkręca się śrube jest przesnięty lekko, więc nie jest w osi z dziurą w kapslu

Czyli wystarczy nową gawizdkę wbić. Ale:

- jak się wbija gwiazdkę podwójną, wystarczy z wyczuciem uderzać przed jakieś drewienko w środek gwiazdki?

- co zrobić ze starą, czy można ją zostawić w rurze, ale niżej? Nie da się jej wybić od spodu, bo widelec w tym miejscu ma mniejszą średnicę niż rura.

To wystarczy? ;)

http://www.allegro.pl/item211875012_korek_...ger_1_1_8_.html

Ze jest lekko pogieta to nic strasznego, zreszta przy wbijaniu zawsze sie zagina. Pęknieciami tez zbytnio bym sie nie martwil Nie widzialem jeszcze zadnej z tanich gwiazdek ktora przy wbijaniu nie robila by "sloneczka" przy mocowaniu dolnego kolnieza.

Mysle ze najlepiej wbijac wkrecajac w gwiazdke dluzsza srube i w nia uderzac. Jesli masz juz gwiazdke wbita to wkrec w nia srube i uderzajac mlotkiem w srube sprobuj ustawic tak zeby otwor kapcla pokryl sie z gwiazdka.

Jesli nie chcesz sie bawic we wbijanie zaopatrz sie w gwiazdke wielorazowego uzytku typu FSA Conix taka rozporowa lub gwiazdke z "drutem" produkowana przez Shamana i Amoebe. Jesli chodzi o Conixa to zapraszam na prv, jest taka do zabrania za 10zł.

Jezeli chcesz wbic nowa gwiazdke wystarczy ze stara wbijesz nieco glebiej lub wybijesz ja calkowicie.

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

Wbiłem nową gwiazdkę, stery skręcilem tak by nie było czuć luzu w czasie podnoczenia ramy, ale z kolei zauważylem że rura sterowa porusza się w stosunku do główki ramy, w czasie gdy próbuje ruszać z zaciśniętym przednim hamplem. Pojeździłem troche po podwórku i zauważyłem że pojawiły się luzy. Co jest? :)

• Mod Team
Napisano

Jak już ktoś wspomniał możesz mieć za mało podkładek pod mostkiem. Na oko wydaje się ok, ale jak mocno dociągniesz i trochę pojeździsz robi się luz.

Napisano

Znam problem podkładek :) Jak zmieniłem mostek to okazało się że takowa będzie potrzebna, ale nie moglem znaleźć odpowiedniej, wiec dalem gumowe kółeczko o idealnej średnicy. Działało to aż do mementu kiedy rozwaliłem te gwiazdkę :) W I poście napisałem, że uslyszałem trzask. Taki trzask to tylko gwiazdka mogla wydać, prawda? Chyba że w sterach jest jakaś inna część która może tak zrobić. Ten luz rury w stosunku do główki ramy mnie martwi :( Wychodzi na to że, albo rower uzmieniony do naprawy, albo nie używać przedniego hampla.

Napisano
Wymień gwiazdkę na nową i po kłopocie. Na takiej zwichrowanej nie radzę jeździć bo możesz zgubić widelec :P

miałem tak i jeździłem kilka dni i sie nic nie stało ;d chyba miałem szczęscie ;P

Znam problem podkładek :P Jak zmieniłem mostek to okazało się że takowa będzie potrzebna, ale nie moglem znaleźć odpowiedniej, wiec dalem gumowe kółeczko o idealnej średnicy. Działało to aż do mementu kiedy rozwaliłem te gwiazdkę <_< W I poście napisałem, że uslyszałem trzask. Taki trzask to tylko gwiazdka mogla wydać, prawda? Chyba że w sterach jest jakaś inna część która może tak zrobić. Ten luz rury w stosunku do główki ramy mnie martwi :( Wychodzi na to że, albo rower uzmieniony do naprawy, albo nie używać przedniego hampla.

no tylko gwiazdka pękła... a może źle dokręciłeś... :) a jak nie to musisz mieć podkładkę i po kłopocie ;P

Napisano

Pojeździłem godzinę po asflacie, nie używałem przedniego hampla. Luzy się nie pojawiły. Wychodzi na to, że to podkładka.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Założyłem nową podkładkę i się potwierdziło, brakowało jej. Mimo to, jeżeli zacisnę przedni hampel i porusze rowerem, to rura sterowa porusza się minimalnie względem główki ramy. Jeżeli od częstego chamowania przednim hamplem luzy będą się powiększać, to co to może oznaczać? Amortyzator to Zoom CH-550.

Napisano

Eksperymentuj z siłą dokręcenia - może za lekko dajesz a potem znowu za mocno. A może amor ma lekki luz i dlatego Ci się tak wydaje?

A tak w ogóle to mi kasy za podkładkę nie dałeś! :rolleyes: chuligan! ;]

Napisano

Podłączę się :rolleyes: A co jeżeli dokręcanie kasuje luzy ale nawet jak maksymalnie dokręcę to kierownica, można powiedzieć, nie obraca się z większymi oporami? W czym może być problem? Bo to takie dziwne że luzy kasuje a kierownica jak się luźno kręci tak się kręci :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...