Skocz do zawartości

[hamulce] tra o obrecz przy skrecaniu

Martinii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jak w temacie. Zauwazylem ze skrecajac tra mi klocki o obrecz zarowno z przodu jak i z tylu. Nie chce rozchylac bardziej szczek hamulcow. Kola sa proste. Czy to problem zwiazany z regulacja czy z linkami/pancerzami?

Napisano

tarcie z przodu może oznaczać małą sztywność boczną amorka którą właśnie widać min. na zakrętach ale z tyłu to dziwne, ja mam czasami z przodu, ale to słyszę dopiero jak mam mokrą obręcz

Napisano

Nie ma luzow na piascie przypadkiem? Spotkalem sie z sytuacja ze ktos mial niedokrecone konusy/slao zacisniety zacisk;). U mnie jest ten efekt ale wynika ze slabej sztywnosci bocznej kół i troche amortyzatora[wiotki strasznie nie jest ale da sie odczuc].

Napisano

Miałem podobny problem - jedyne co CI pozostaje to lekkie odsunięcie klocków od obręczy. Inaczej ciężko jest przejść ten "kłopot". Ja tak zrobiłem, ustawiłem na nowo hamulce i już mi hamulce nie "piszczą" podczas zakrętów. Oczywiście - u mnie innym aspektem był amorek z luzem większym niż skok, ale trzeba było wziąć narzędzia i na nowo ustawić klocki. Pozdrawiam !

Napisano

dobrze zaplecione koło może, a nawet powinno troche pływac. świadczy to o kompromisie między sztywnością a amortyzacją i wytrzymałością.

Napisano

Jak wyżej:

- mała sztywność amora

- mała sztywność kół (luźne szprychy, lekkie obręcze)

- luz na piaście

A może obciera tylko z jednej strony? Wtedy wystarczy pobawić się śrubkami odpowiadającymi za naprężenie sprężyn...

Napisano

Pewnie masz za krotkie pancerze przy klamkach. Zobacz czy przy maksymalnym skrecie pancerze sa naciagniete. Jezeli tak to zaloz nowe, dluzsze o 10 cm. Nie musisz wymieniac wszystkich tylko odcinki przy klamkach hamulcowych.

Napisano

Ja mam dobrey amor i dobrze przyciete pancerze a tez mi czasem szura... Ale tylko z przodu. Ponocto jest normlane a tym bardziej jak sie ma ceramiki. Potem juz przestalem sie na tym skupiac tym samym juz tego nie slysze. Mysle ze czasem wynic moga nierowno starte klocki. rozepnij V-ke i poptrz czy sie rownos cieraja jak nie to popraw pilnikiem i ustaw V-ki i powinno byc Git.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...