Skocz do zawartości

[koła] gotowy zestaw z allegro

djtomas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzięki.

Tam pisza obręcz do XC, tymczasem to czego ja szukam to prawie enduro - czy ta obręcz da radę?

Duża masa + korzenie + małe hopki = trudne warunki.

Napisano

roswell, napiszę jeszcze raz dokładnie jak sprawa wygląda:

Budżet - do 350pln za koło

Wymagania:

Ciężar - liczy się ale bez przesady, grunt zeby nie więcej niż stockowe kellysa na oponach kobra skinnwall (650g sama opona, będzie zmieniona na 150g lżejszą)

Wytrzymałość:

Hopki < 1m

Biker ok. 95kg

Korzenie - dużo B)

Przeznaczenie - głównie coś jak enduro

Piasty - polecaja mi XT - i chyba takie będą ;]

Szprychy - jeszcze nie wiem

Obręcze - również nie

B)

Napisano

Dość ciężkie - panie, jeżdżę na obręczach kbixa, szprychy noname i piasty deore ;]

Zestaw który mi podałeś chyba nie będzie ważył więcej niż to? Biorąc pod uwagę zakup lżejszej o ponad 150g opony...

Grunt żeby ta obręcz wytrzymała - nic innego mnie nie martwi. A jak sie wku***rzę ;] to kupię SunRims B) jakiegoś pancerniaka ;]

Napisano

od kbixa nie będzie cięższe, nie wiem ile dokładnie on waży, ale podany przeze mnie zestaw tak:

obręcze 520g

szprychy 180/220g

piasty 214g/ 438g z zaciskami

razem

914/1138g na szprychach DT Comp, do zaakceptowania

Napisano

Paaanie, to pewnie same obrecze kbixa więcej ważą B) że nie wspomnę o tej oponie... masakra

Muszę zważyć jakoś swoje kółeczka, ale i tak myślę że te będą lżejsze. A nawet - jestem w stanie pozwolić sobie na przytycie pół kilo na 2 kołach, zakładając że ligtuję oponki o 200g, to mogę sobie pozwolić na 700g zysku. Co oznacza, że kellysowskie koła nie mogą ważyć mniej niż 600 / 890 B) Jeśli ważą mniej to rower przytyje więcej niż pół kilo B) ale myślę żę nawet jeśli już coś to będzie niewielki przyrost, jeśli nawet nie ubytek masy.

Napisano

Slyszalem kiedys opinie ze jesli dasz nawet supermocne obrecze to i tak sie pogną. Wazne sa szprychy i ich naciagniecie. Moze po prostu zaloz sobie gruba opone :)

Napisano

Ja bym poczekal na XT 08 odchudzone o 60g. na dwoch kolach. A Wytrzymalosc ta sama ponoc. Te kolaka sa calkiem clkie mchodz ja jestem zwolennikiem 32 szprych. Pozatym Novatec ladnie sie kreci i nie jest kowadlem. Moze mozna pogadac by wsadzic w kolo szprychy DT Revolution Black albo Copmpetition troche doplacisz ale sa naprawde debesciak. Chodz i tak najpiekniejsze kola jakie zwykle sa na Allegro to American Classic albo Mavic Crossmax...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...