Skocz do zawartości

[kask] pierwszy kask - do 200 PLN co polecicie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Czytalem przyklejony temat o kaskach i nie znalazlem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie, stad ten post.

Otoz planuje zakup pierwszego mojego kasku. Jezdze xc i troche szosa. Cena mialaby oscylowac w granicach 200 PLN.

Co moglibyscie polecic. Z tego co sie orientuje to dobrej jakosci sa kaski firm MET, Giro, Uvex itd tak? Jakie konkretnie modele moglibyscie polecic ?

Wiem tez ze oczywiscie kask trzeba mierzyc przed zakupem i stad pytanie gdzie w Trojmiescie (scislej nawet w Gdansku) bede mogl dostac polecone kaski ? bo u mnie w miescie z wyborem nie jest zbyt wesolo ;). I jeszcze pytanko - czy bedzie oplacalne przymierzyc kask w sklepie stacjonarnym a zakupu tozsamego dokonac na allegro ? czy sa to nadal znaczne roznice w cenie ?

z gory dziekuje za odpowiedzi na ten moj grad pytan ;)

pozdrawiam

• Mod Team

Przymierz i kup najwygodniejszy. Meta raczej odradzam, chociaż sam w nim jeżdżę. Jest dla mnie jak najbardziej wygodny, ale nieporęczna regulacja na paskach zębatych doprowadza do szału i właściwie staje się bezużyteczna. Lepiej coś z pokrętłem.

Ja niedawno kupiłem Meta Duello, rzeczywiście ta regulacja z paskami taka inna, ale tak naprawdę kask reguluje się tylko raz. A po za tym w rozmiarze ten był jak najbardziej ok.

Najważniejsze jak najwięcej przymierzaj w sklepie, jedne są szersze inne węższe w skroniach itd.

Wybierz najwygodniejszy.

Ja tez mam Giro Indicatora i nie moge nic złego o nim powiedzieć, wentylacja świetna, a siatka na owady naprawde przydatna kumpel ma Giro Skyline (tańszy model bez siatki i kilku otworów z tyłu) i ciągle łapie do niego jakieś owady raz go nawet pszczoła upierdzielila w łeb ;)

dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi :)

mysle ze wybor padnie po wielu analizach (m.in. na tym forum) na Giro Indicatora wlasnie ;)

tylko najpierw oczywiscie musze pomierzyc kaski.

stad pytanie - wiecie moze gdzie w Gdansku dostane kaski Giro ? czy ogolnie mozecie polecic mi sklepy z duzym wyborem kaskow wspomnianych wczesniej firm bym mogl pomierzyc, porownac ? z gory dzieki!

pozdrawiam

...wklejalem juz gdzies posta... ale dla wygody pisze jeszcze raz... przemysl kupno kasku LAzer Blade - jest to prawie najwyzszy model tej firmy... wspaniale wykonany lekki... cena sklepowa 495zl... jednak teraz jest wyjatkowa promocja... i spokojnie za ok 220-250 go kupisz ( w zaleznosci od sklepu ) sam jestem szczesliwym posiadaczem... :D oto link do stronki...

http://www.bike-on.pl/product.php?id=3309&...ask_Lazer_Blade

PS. daszek w zestawie :D + komplet wymiennych frotek + pokrowiec na kask

ostatecznie zakupilem dzis Indicatora, udalo mi sie dostac w promocji za 159 PLN :P jutro pierwsza jazda w tym kasku i w kasku w ogole... :) mam nadzieje bede zadowolony, moze z czasem dodam do dzialu testy.

dzieki raz jeszcze za dotychczasowa pomoc!

pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...

Hm, tak zacząłem zaglądać w sprawie kasku tu i ówdzie i coś chyba wybór się przechyla ku owemu Giro Indicator. Wygląd ok, cena do przełknięcia, dostępny prawie za miedzą. Jak dla mnie - nooba zwykle w mieście, czasem na wiosze a ogólnie na płaskim terenie - będzie dobre ogólnie? Tzn. z założenia bo w praktyce cały czas się boję, że strach będzie to założyć, ale jak już wydam forsę, to nie będzie wyjścia:D Pozostanie tylko zacisnąć zęby i jechać. Pewno to kwestia przyzwyczajenia.

O tym Testagrossa się nie wypowiem, bo nawet go nie miałem w rekach. Polecam - podobnie jak wiele osób - Giro Indicator. Giro to świetna firma od kasków. Dwa tygodnie kupiłem kask na narty - też Giro - i również jestem ogromnie zadowolony. Teraz jak są mrozy zakładam go też na rower bo jest mega wygodny. Jak dla mnie - tylko Giro.

Pozdro!

Miałem Giro Indicator i polecam, ale zauważ, że po bokach już nie zachodzi ta błyszcząca skorupa. I właśnie tam mi sie rozwalił kask na samym steropianie jak sie wywaliłem (i to tak nisko, że centymetr i bym tu nie pisał). Teraz mam Giro Enclinar (220zł), fajny kask :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...