Skocz do zawartości

[v-brake] Tektro

Lukasz1306

Rekomendowane odpowiedzi

czy firma shimano jest dobra?

tektro ma nie tylko jeden model hamulców więc pytanie dość ogólnikowe. Moja mama ma w swoim rowerze (city) tektro i sprawują się naprawdę nieźle. Tektro nadaje się do w miare spokojnej jazdy i wypadów za miasto (coś w stylu trekkinga), do terenu to już lepiej coś z avidów czy shimano.

vbrake-i o których mówiłem już mają 3-4 lata i nadal hamują bardzo dobrze, choć i są używane dość rzadko.

Wszystko zależy od modelu hamulców, a nawet partii :P

Tektro ma w swojej ofercie hamulce od których można by już wymagać dość dużo jak ,np:

http://allegro.pl/item207291642_nowe_hamul...ajlzejsze_.html

Chociaż w sumie nie spotkałem się z opiniami o tych hamulcach, ale wyglądają ładnie przynajmniej dla mnie :)

Z porządnymi klockami są to dobre hamulce, jeśli ich zbytnio nie katujesz (chodzi mi o większość modeli montowanych do rowerów sklepowych tych z niskiej/czasami średniej półki).

Wiele zależy od klocków. Zazwyczaj producenci dają denne klocki. Dlatego ogółem jak dla mnie - ramiona Tektro są dobre, ale jeżeli kupi się takie hamulce to najlepiej na samym początku wymienić klocki. A pozatym ja sam z własnego doświadczenia wiem, że takie słabe klocki lubią porządnie zabrudzić obręcz - a to jej nie służy ..... Pozdrawiam !

bartek zgadzam się w zupełności.

W swoich xt mam z przodu klocki jakieś badziewne alhongi za 8 zł (miękkie prawie jak guma i ścierają się nierówno, brudzą obręcz, rozpuszczają się od wody i odrobiny smaru kiedy psikam na amorka - zawsze się coś dostanie, no i mają słabą skuteczność), z tyłu natomiast clarksy czerwone które hamuja jak żyletka, mocniej naciśniemy klamkę i już kółko zablokowane oraz wolno się ścierają (są dość twarde, kamień w porównaniu do alhongi) Więc faktycznie od klocków zależy dużo.

ja jestem zadowolonym posiadaczem Tektro 832 Al. Bardzo dobre hamowanie. NIe narzekam. Musze tylko troche linke naciągnąć po 700 km i to wszystko. Klocki standardowe nie wymieniałem jeszcze. Hamulce fabryczne przy Kelly'sie Magnusie. Pozdro

Mialem dosc dlugo Tektro(takie z dziurami) i bylo calkiem fajnie. Hamowaly jak brzytwa. Teraz załozylem Vki XT i tez hamuja jak brzytwa ale daja nad soba panowac. O niebo lepiej mi sie kontroluje i na super szybkich zjazdach wiem kiedy hamulce zlapia. Tektro natomiast trzeba bylo wcisnac do oporu.

Tak jak kilka osob napisalo Tektro ma w chwili obecnej cala mase modeli i mozna wyrwac wyzszy model ktory naprawde bedzie konkretnie hamowal ale tez bedzie kosztowal.

Nie zgodze sie natomiast ze priorytet to klocki. Niestety "gowno zawsze bedzie gownem nawet jak owiniemy w zloty papierek" - cytat mojego Profesora z marketingu ;).

jestem posiadaczem tektro RBP 821 A i nie narzekam. Nigdy mnie nie zawiodły, a jeżdżę na nich od 1999 roku. zmieniam tylko klocki. Fakt, że nie są tak sztywne jak avidy mojego brata, jednak, nawet w górach zawsze dobrze się sprawdzały.

o wiele więcej można by powiedzieć, jakbyś podał konkretny model, wtedy lepiej się doradzi.

ja mam tektro jużod jakiegoś czasu i sprawują się znakomicie,

oczywiście zgadzam się z poprzednikami, wszystko zależy od modelu, ale żaden z moich znajomych który ma owe hamulce ani razu się nie skarżył.

ja osobiście je polecam

mówicie że druciki naprężające ramiona często lubią sie łamać. mi także ostatnio złamal sie taki drucik, tylko pytanie skąd kupić taki drucik? wiadoma rzecz że tego nie kupi sie na sztuki, więc trzeba od razu wymianiać caly hamulec? Jak wy to robicie?

a ja tez mam v-ki tektro (nie pamietam modelu w kazdym razie te co niby jak deore) ale klocki są okrutne wiec wymienilem na corratec i chodzą bardzo dobrze, roche tylni czasem ciężko ustwaić ale ogólnie nie nie moge się skarżyć, a nawet moge polecić z czystym sumieniem

Tektro m530 po wymianie klocków (na authory trójkolorowe) hamują całkiem nieźle i z wyczuciem. Owszem te sprężynki odbijające są kiepskie, trzeba trochę czasu poświęcić na ustawienie odległości klocka od obręczy, bo czasem wystarczy 1/2 obrotu śrubką, a czasem 2 obroty nie wystarczają na przesunięcie ramienia w pozycji spoczynkowej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...