slodi Napisano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Witam, muszę zmienić kasetę (i łańcuch) i zastanawiam się nad modelem shimano LX (wcześniej używałem srama 5.0). Kaseta ma 9 tarcz jednak manetkę mam "ósemkę" i z braku funduszy nie zamierzam jej w tym momencie wymieniać. Pytanie brzmi czy to będzie chodzić? Czy będzie tak że po zmianie przełożenia wszystko będzie grać i tylko najwyższej zębatki nie będzie obsługiwać (która będzie 9 biegiem) przez brak tegoż biegu w manetce? czy może poprzez ciaśniejsze zestopniowanie kasety jest możliwość że przy zmianie przełożeń łańcuch będzie skakał np. o 2 tryby a nie o jeden. Napisze jeszczętylko że miałem już taką sytuację w z manetkami 7 i kasetą 8 i wszystko grało (nie miałem tylko jednego biegu z przyczyn oczywistych - reszta choidziła idealnie). Ale, fakt faktem że łańcuch w 7 i 8 jest tak samo szeroki a 9 mają węższy (jeśli się myle to mnie poprawcie). Wiec tryby też są ciaśniej zestawione ;>. Co o tym myślicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 30 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Takie rozwiązanie nie będzie działać poprawnie. Trzeba mieć manetki na 9 i kasetę 9. Jakbyś miał 7/8 rzędową kasetę i manetki na 7 lub 8 to będzie działać poprawnie {nie będzie wtedy tego jednego biegu} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 30 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Shimanopodobne 9-biegowy Odległość między zębatkami 4.34 mm Grubość zębatki1,78 mm Grubość podkładki dystansowej 2,56 mm natomiast napęd 6-7-8 biegowy te wartości ma inne i wynoszą 4,8 mm 1,8 mm 3,0 mm w związku z tym będzie tak jak Adik napisał BĘDZIE TO CHODZIĆ ŹLE nawet próbowałem Żona ma napęd 8 a ja 9 i raz założyłem jej koło do siebie i :) Porażka to mało. Chodzi jak chce. O precyzji można zapomnieć :025: Koniec dyskusji zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.