jacekkoz Napisano 28 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Uszanowanko, chcę dostać się z Zakopca do Szczawnicy. Wymysliłem sobie taką trasę: Zakopane, Cyrhla Toporowa, Wierch Poroniec, Brzegi, Jurgów, Łapszanka, Łapsze Wyżne, łapsze NIżne, Niedzica, Sromowce Niżne, Czerwony Klasztor, Przełom Dunajca, Szczawnica. Czy ktoś jechał ta drogą? Jeśli tak to prosze o opis nawierzchni oraz stopnia trudności. A może zna ktoś jakieś inne trasy, którymi warto pojechać tą drogę? Z założeniem jak najmniejszej liczby asfaltu. Preferowane szutry. Noszenie roweru mało wskazane. Czas przejazdu ograniczony do jednego dnia i jeszcze jedno -czy ta droga to nie jest przypadkiem TPN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tokis Napisano 28 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Jest to trasa w większości szosami. Największe podjazdy: od Zazadniej na Wierch Poroniec, z Jurgowa przez Rzepiska (tu najstromiej) do Łapszanki (Wyżni Koniec), potem zasadniczo już płasko. Najładniejszy fragment to oczywiście ścieżka rowerowa przełomem Dunajca po słowackiej stronie. Szosa Oswalda Balcera z Zakopca jest dośc ruchliwa, trzeba uważać. tak samo na odc. od Łapsz do Niedzicy. Ja kiedyś jechałem podobnie, ale bardziej górami: Z górnej Łapszanki grzbietem niebieskim szlakiem wzdłuż granicy do Kacwina (trochę prowadzenia roweru, błoto, ale dzicz i piękne widoki)i dalej do Niedzicy. Acha, był ostatnio remont szlaku wzdłuż Dunajca i był przez pewien czas zamkniety, musisz sie dowiedzieć czy juz otworzyli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 29 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 oki, dzięki za info. A czy są jakieś fajne trasy między Zakopcem a Szczawnicą ale szutrowe, tak zeby ominąć asfalty? na mapie moja poprzednia trasa przebiega miejscami przez tereny TPN - można tam jechac na rrowerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tokis Napisano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 oki, dzięki za info. A czy są jakieś fajne trasy między Zakopcem a Szczawnicą ale szutrowe, tak zeby ominąć asfalty? na mapie moja poprzednia trasa przebiega miejscami przez tereny TPN - można tam jechac na rrowerze? Trudno uniknąć szosy Balzera. Szutrówek na Podhalu jest mało, raczej asfalt albo drogi polne i leśne z błotem i kałużami. Na tej trasie szutrówka to tylko ścieżka przełomem Dunajca. Alternatywna trasa z Zakopca do Brzegów: Zjeżdzasz do Poronina ( najlepiej przez Olczę i potem nie Zakopianką, tylko z prawej str. torów), potem czerwonym szlakiem częściowo prowadząc rower na Galicową Grapę i dalej cały czas pięknym grzbietem, widoki na Tatry, pierw drogi polne, potem wąski przyjemny asfalt aż do Bukowiny-Klin, dalej grzbietem do szosy na Brzegi i piękny zjazd Brzegami do Jurgowa. Jakoś nie mogę sobie wyobrazic którędy trasa do Szczawnicy mgłaby przebiegac przez TPN, może na siłę kolo Zgorzeliska i Wierchu Porońca jak się władujesz w las, ale tombez sensu. Ogólnie na terenie TPN na rower dozwolona jest tylko Chochołowska, Kalatówki i Suchą Wodą z Brzezin do Murowańca. Juz ciekawiej pod tym wzgledem jest w Tatrach Słowackich, parę pięknych podjazdów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekkoz Napisano 30 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 tokis, dzięki za pomoc. Myślę że twoje rady będą przydatne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.