Skocz do zawartości

[trasa] zakopane - szczawnica

jacekkoz

Rekomendowane odpowiedzi

Uszanowanko,

chcę dostać się z Zakopca do Szczawnicy. Wymysliłem sobie taką trasę:

Zakopane, Cyrhla Toporowa, Wierch Poroniec, Brzegi, Jurgów, Łapszanka, Łapsze Wyżne,

łapsze NIżne, Niedzica, Sromowce Niżne, Czerwony Klasztor, Przełom Dunajca,

Szczawnica.

Czy ktoś jechał ta drogą? Jeśli tak to prosze o opis nawierzchni oraz stopnia trudności.

A może zna ktoś jakieś inne trasy, którymi warto pojechać tą drogę? Z założeniem jak najmniejszej liczby asfaltu. Preferowane szutry. Noszenie roweru mało wskazane.

Czas przejazdu ograniczony do jednego dnia

i jeszcze jedno -czy ta droga to nie jest przypadkiem TPN

Jest to trasa w większości szosami. Największe podjazdy: od Zazadniej na Wierch Poroniec, z Jurgowa przez Rzepiska (tu najstromiej) do Łapszanki (Wyżni Koniec), potem zasadniczo już płasko. Najładniejszy fragment to oczywiście ścieżka rowerowa przełomem Dunajca po słowackiej stronie.

Szosa Oswalda Balcera z Zakopca jest dośc ruchliwa, trzeba uważać. tak samo na odc. od Łapsz do Niedzicy.

Ja kiedyś jechałem podobnie, ale bardziej górami: Z górnej Łapszanki grzbietem niebieskim szlakiem wzdłuż granicy do Kacwina (trochę prowadzenia roweru, błoto, ale dzicz i piękne widoki)i dalej do Niedzicy.

Acha, był ostatnio remont szlaku wzdłuż Dunajca i był przez pewien czas zamkniety, musisz sie dowiedzieć czy juz otworzyli.

oki, dzięki za info. A czy są jakieś fajne trasy między Zakopcem a Szczawnicą ale szutrowe, tak zeby ominąć asfalty?

na mapie moja poprzednia trasa przebiega miejscami przez tereny TPN - można tam jechac na rrowerze?

Trudno uniknąć szosy Balzera. Szutrówek na Podhalu jest mało, raczej asfalt albo drogi polne i leśne z błotem i kałużami. Na tej trasie szutrówka to tylko ścieżka przełomem Dunajca.

Alternatywna trasa z Zakopca do Brzegów: Zjeżdzasz do Poronina ( najlepiej przez Olczę i potem nie Zakopianką, tylko z prawej str. torów), potem czerwonym szlakiem częściowo prowadząc rower na Galicową Grapę i dalej cały czas pięknym grzbietem, widoki na Tatry, pierw drogi polne, potem wąski przyjemny asfalt aż do Bukowiny-Klin, dalej grzbietem do szosy na Brzegi i piękny zjazd Brzegami do Jurgowa.

Jakoś nie mogę sobie wyobrazic którędy trasa do Szczawnicy mgłaby przebiegac przez TPN, może na siłę kolo Zgorzeliska i Wierchu Porońca jak się władujesz w las, ale tombez sensu. Ogólnie na terenie TPN na rower dozwolona jest tylko Chochołowska, Kalatówki i Suchą Wodą z Brzezin do Murowańca.

Juz ciekawiej pod tym wzgledem jest w Tatrach Słowackich, parę pięknych podjazdów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...