McKansy Napisano 27 Czerwca 2007 Napisano 27 Czerwca 2007 Wiec mam pytanie: czy ocierajace o matowa [chodzi o kolor] rame pancerze po prostu wytra kiedys lakier i pozostanie goly metal, tak jak przydazylo mi sie to w poprzednim rowerku, czy nic sie temu nie stanie, nie wiem czy zostawic to tak w spokoju bo rowerek mam dopiero kilka dni, a juz sa jakby biale slady z pancerzy. Prosze o pomoc! Jezeli juz bylo to sory ale nie znalazlem. Dzieki!
pudeleQ Napisano 27 Czerwca 2007 Napisano 27 Czerwca 2007 Te białe to prawdopodobnie podkład. Ocierające pancerze w koncu kiedyś wytrą lakier, sam tak miałem, najlepiej za wczasu zabezpieczyć np tasmą zeby nie ocierło bezpośrednio o lakier.
McKansy Napisano 27 Czerwca 2007 Autor Napisano 27 Czerwca 2007 Aha, co do tasmy to na pewno sama sie szybko przetrze. Zna ktos moze jakis sprawdzony sposob?
Mod Team Odi Napisano 27 Czerwca 2007 Mod Team Napisano 27 Czerwca 2007 Lakier zostanie doszczętnie przetarty po kilku(nastu) dniach jazdy. Gruba warstwa taśmy, albo kawałek filcu - np. takie filcowe podkładki co się podkleja po meble itp.
roswell Napisano 27 Czerwca 2007 Napisano 27 Czerwca 2007 3 warstwy taśmy izolacyjnej i po kłopocie, jeżdżę tak od roku i na razie jeszcze nie przetarłem. Zaklej to jak najszybciej bo szkoda ramy .
Mr0wa_1991 Napisano 27 Czerwca 2007 Napisano 27 Czerwca 2007 Są też takie specjalne naklejki ale IMO nie opłaca się ich kupować. Za tą samą cenę można kupić2 metry taśmy izolacyjnej która zabezbieczy ramę przed otaciami na baaardzo długo
Carbon Napisano 27 Czerwca 2007 Napisano 27 Czerwca 2007 ja mam 1 warstwe tasmy i jest ok, zadnych problemow. jak nie chcesz tasmy to sa takie specjalne zabezpieczenia naklejki itp.
McKansy Napisano 27 Czerwca 2007 Autor Napisano 27 Czerwca 2007 No dobra, sprobuje jutro cos wykombinowac z tasma izolacyjna bo jest dosc gruba. Co do otarc, to na razie mam minimalne ryski lecz lakier nie schodzi, to biale jest otarcie z samego bialego pancerza chyba, no ale jednak postaram sie o to, aby zabezpieczyc rame
heavy_puchatek Napisano 27 Czerwca 2007 Napisano 27 Czerwca 2007 A ja mam obdartą do gołego ramę i też jest ok. Chyba nic jej nie będzie od tego?
McKansy Napisano 27 Czerwca 2007 Autor Napisano 27 Czerwca 2007 No w sumie nic nie powinno byc, ale troche to brzydko wyglata taki goly metal wytarty
heavy_puchatek Napisano 27 Czerwca 2007 Napisano 27 Czerwca 2007 No brzydko ale już nic nie robię bo bardziej się nie wytrze
Przeor Napisano 27 Czerwca 2007 Napisano 27 Czerwca 2007 Pewnie, że brzydko wygląda. Zupełnie inaczej się prezentuje z taśmą izolacyjną , wtedy jest git
Xsystoff Napisano 27 Czerwca 2007 Napisano 27 Czerwca 2007 Mam to szczescie, ze na czarnej ramie nie widac czarnej tasmy izolacyjnej Zobaczymy ile wytrzyma
ulvgar Napisano 28 Czerwca 2007 Napisano 28 Czerwca 2007 Trochę drogie ale może Cię zainteresuje http://velo.com.pl/php/produkty.php?m=1&am...=34&id=1406
McKansy Napisano 28 Czerwca 2007 Autor Napisano 28 Czerwca 2007 Mhm, jednak zbyt drogie jak na kawalek silikonowej rurki
Sekman Napisano 28 Czerwca 2007 Napisano 28 Czerwca 2007 Ludzie, po co jakas izoolacyjna. Zwykla szeroka tasma do papieru. Jak ja ladnie nakleisz to nie bedzie widac. Jak Ci sie zepsuje, to odrywasz i naklejasz nowa. Po klopocie
hudy Napisano 28 Czerwca 2007 Napisano 28 Czerwca 2007 http://www.folie-online.pl/folia-bezpieczna-clear-p-144.html - przezroczysta, więc nie szpeci, dosyć gruba, ciężka do przetarcia, sama się nie odklei. 0,76m^2 za 46zł - taką ilością da się obkleić kilkanaście rowerów, więc sprawa wychodzi naprawdę tanio. Zrobić z kolegami ściepę i problem z głowy na dłuższy czas. Albo po prostu iść do szklarza i spytać się go czy nie ma jakichś niepotrzebnych skrawków. Albo coś takiego: http://sklep.scigacz.pl/arkusz-materialu-o...eru-p-2782.html ale to już nieco droższa sprawa.
McKansy Napisano 28 Czerwca 2007 Autor Napisano 28 Czerwca 2007 Poradzilem sobie z tym problemem naklejajac dosc gruba tasme, bodajze izolacyjna - aluminiowa, kolor srebrny Efekt - super, prawie nie widac i pasuje. Jak ktos chce, moge zapodac fotki
homik Napisano 28 Czerwca 2007 Napisano 28 Czerwca 2007 Ja się od dawna zastanawiam nad kupnem takich carbonowych naklejek z rowerowy.com 29 złociszy niby drogo ale chyba lepiej zabezpieczy ramke niż ta taśma izolacyjna a po drugie do mnie żadna taśma nie pasuje
bartekgib Napisano 28 Czerwca 2007 Napisano 28 Czerwca 2007 homik taśmy izolacyjne da się kupić dziesiątkach kolorów. Coś do swojego Drag'a na pewno znajdziesz. A naklejki typu Carbon to można sobie samemu zrobić. Kupić folię samochodową a'la włókno węglowe z allegro i po kłopocie. Pozdrawiam ! P.S. Ja także polecam takie podkładki pod meble, które powodują, że meble nie rysują podłogi. To są zazwyczaj kółka i można nożyczkami wyciąć takie paski gdzie dokładnie pancerz dotka ramy. Schodzą w mgnieniu oka, bo mają dobry klej który nie pozostawia śladów. Jedyna wada - ja spotkałem się tylko z białymi. Ale zawsze na czarno markerem można malnąć i już po kłopocie. Pozatym mam takie białe w domu pod każdym sprzętem muzycznym, pod meblami
uchmanek Napisano 28 Czerwca 2007 Napisano 28 Czerwca 2007 Wiec mam pytanie: ... Nie zaczynamy zdania od "wiec", bo to zle swiadczy o naszej inteligencji. Tasma izolacyjna oprocz lakieru chroni pancerze, ktore tez sie przecieraja.
KuLa2030 Napisano 28 Czerwca 2007 Napisano 28 Czerwca 2007 P.S. No nie wiem czy to taki dobry pomysł , ja czegoś takiego bym nie przykleił do ramy... Zazwyczaj jest to bardzo mocna taśma , która później tak łatwo nie zejdzie... Widziałem patent który zastosował Xsystoff i na czarnej ramie tego nie widać...
majster Napisano 28 Czerwca 2007 Napisano 28 Czerwca 2007 ja mam te "specjalne" nalepki, używam ich chyba od roku, wyglądają estetycznie(bo ich nie widać ), i nie muszę co chwila zmieniać - jeszcze się nie przetarły. i z tego co pamiętam nie są wcale drogie. ale jak ktoś woli plastikowe karbony albo taśmy izolacyjne to proszę bardzo:)
bartekgib Napisano 28 Czerwca 2007 Napisano 28 Czerwca 2007 Kula - ale mi chodzi o inne "ochraniacze" Moje wszystkie są "przyklejone" na takiej całej kartce A4 - ta kartka jest połyskująca. A te "ochraniacze" tak pozatym to nie mają żadnej taśmy, a jedynie klej na sobie. Jest on mocny, ale pod żadnym względem się nie ciągnie - co jest największą zaletą tego. Ja chyba takich "ochraniaczy" będe używał na mojej nowej ramie. Pozdrawiam !
QWEY564 Napisano 28 Czerwca 2007 Napisano 28 Czerwca 2007 buahahahahaha "mówisz" o filcu?? chciałbym coś takiego widzieć po jeździe w deszczu... co ty byś zrobił z takim filcem podczas czyszczenia bike'a?? IMHO to najgorszy pomysł
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.