Skocz do zawartości

[klamki] Avid FR-5 a SD-7

frondziak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pewnie tak zrobie, choc chcialem moj rower tez sie jakos prezentowal - teraz przypomina choinke, bo wszystko innego koloru. Poza tym SD5 + klamki SD7 = 186zl, a komplet SD7 z klamkami = 195zl... Zapewne wiec padnie na pelen komplet SD7.

Napisano

bardzo chętnie przeczytałem wasze "ciekawe" opinie o klamkach avida, gdyż mnie czeka kupno nowych do v-ek sd7

wybieram sd7 - zdecyduję się chyba na dodatkowy koszt 30zł (trzeba będzie kupować pół chleba zamiast całego przez miesiąc) i dodatkowo dociążę rower o całe 20g (muszę popracować na kondycją, bo nie wiem czy sobie poradzę z dodatkowym obciążeniem)

hehe

pozdrawiam

tinker

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Użyłem szukajki (raz się udało :D ) i znalazłem ten temat.

Stoję przed wyborem klamek fr5 (nowa za- 33 zł) i sd7 ( używana parę dni- 30 zł), jak widać zdania są podzielone i nie wiem do końca, która wybrać. Dodam że chce ją do hamulców avid BB5 na tył. Waga nie gra roli- jak dla mnie. co lepsze do bb5- fr5 czy sd7 ?

Napisano

Hmmm... Jaka jest różnica miedzy klmka sd 7 na 07 a 06r, oprócz wyglądu?

o taki model mi chodzi- http://www.cyklomaniak.pl/news/uploads/200...-27-avid2sm.jpg

Aha ! klamka jest na lewą stronę ( a w tedy nie było jeszcze tej opcji z klamką " dwu stronną") czy to będzie jakoś przeszkadzać w jeździe, komplikować (ocierać czy coś) z manetkami alivio ?)

Proszę o szybką odpowiedź.

• 10 miesięcy temu...
Napisano
SD-7 ma regulowaną długość ciągnięcia linki.

Czy to znaczy, że będzie się dało dopasować te klamki do hamulców szczękowych szosowych (dual pivot). Niby w szczękowych i canti jest inna długość ciągniętej linki, lecz skoro tutaj jest ta regulacja to da rade by te klamki z nimi grały?

Jeżeli nie to jakie klamki dadzą rade, oprócz tych shimano

http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...skid=1&l=pl

• 6 miesięcy temu...
Napisano

Muszę zakupić jakieś klamki pod v-ki, w grę chodzi zakup przez net i mam kilka typów:

1. Avid SD7 - z wysyłką ok 97zł

2. Avid FR5 - ok 60zł

3. XT BL-M740 - ok 97zł

Skłaniam się do opcji 2, chociaż XT trochę kusi, miałbym komplet z manetkami. Jakieś za a nawet przeciw moim typom?

• Mod Team
Napisano

Zdecydowanie 2. Najtańsze, najlżejsze, najlepsze. FR-5 to to samo co SD-7 tyle, że bez regulacji modulacji która jest tak naprawdę nie potrzebna. Owszem mając SD-7 w rowerze możesz czuć się lepiej, ale mając 30 zł w portfelu możesz czuć się jeszcze lepiej. Co do klamek Shimano nie mam zdania bo nie używałem.

Napisano
Zdecydowanie 2. Najtańsze, najlżejsze, najlepsze. FR-5 to to samo co SD-7 tyle, że bez regulacji modulacji która jest tak naprawdę nie potrzebna. .

NIe zgadzam sie z Twoja opinią.

Jeszcze pare laet temu roznily sie one tylko czerwonym pokretlem sila-modulacja ktory wedlug wielu jest niepotrzeby lecz ja po kilku letnim używaniu na różnych obręczach (takze ceramicznych) i z roznymi klockami w roznych warunkach uwazam ze POKRETLO BARDZO SIE PRZYDAJE aby dopasowac dzialanie do wlasnych preferencji ! Każdy zestaw hamulce-klocek-obrecz ma inna sile i modulacje która nie zawsze odpawiada bikerowi.

Poza tym, obecne FR5 sa duuzo gorzej wykonane niz SD 7, po prostu kolor, wykonanie szczegolow i precyzja dzialania to juz nie to samo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...