Carbon Napisano 7 Lipca 2007 Autor Napisano 7 Lipca 2007 a wcale ze nie! w sklepie rowerowym porownywalem toczenie sie piast xt-co prawda chyba 2005 lub 6 novateca-4loz masz. i alivio. I tak: xt na 5 novatec na 6 Alivio na 3--. - byly wyczuwalne szarpniecia, chrobotanie itp. - ps. bylem naprawdę zaskoczoy tym novatecem. w prawdzie kosztowal 139zl. ale tak gładziutko chodził. :)
roge Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 w sklepie rowerowym porownywalem toczenie sie piastxt-co prawda chyba 2005 lub 6 novateca-4loz masz. i alivio. I tak: xt na 5 novatec na 6 Alivio na 3--. - byly wyczuwalne szarpniecia, chrobotanie itp. W przypadku shimano dużo zależy od zakontrowania piast. Firmowo potrafi być z tym różnie. Mam tylną piastę Alivio, której nie podskoczy żaden Novatec Mam też przednią piaste Novateca, gdy ją kupowałem, facet w sklepie pokazywał mi piasty na kulkach, gdy pokręciłem Novatekiem, od razu wiedziałem, ze to jest to. Piasty na kulkach, Sram 7 i LX, kręciły się w porównaniu do Novateca fatalnie, chodziły skokowo, były zdecydowanie zbyt mocno dokręcone.
Carbon Napisano 7 Lipca 2007 Autor Napisano 7 Lipca 2007 tez mam tylna alivio (bo ostatnio kupilem zlozone kolo na niej) ale naprawdę ten novatec chodzil IDEALNIE. a mnie sie z kolei wydaje ze alivio nie ma szans z novateckiem pozdro a poza tym kazdy sprzet na lozyskach maszynowych chodzi lepiej niz tezn zrobionych na kulkach.
roge Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 Teoretycznie, piasty kulkowe powinny mieć mniejsze opory toczenia niż te na maszynówkach. Moje Alivio kręci się rewelacyjnie, zdecydowanie najlepiej z wszystkich tylnych kół w moich rowerach i naprawdę nie gorzej niż Novatec z przodu, oczywiście po wyjęciu koła z ramy i ściągnięciu kasety. Szkoda, że bębenek od czasu do czasu przeskakuje :/ Pozdro
Carbon Napisano 7 Lipca 2007 Autor Napisano 7 Lipca 2007 ten bebenek naprawdę denerwuje ;/ ale dodam ze ten novatec kosztuje 139zl. a alivio 55zl. wiec i tak nie jest zle
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.