daVe Napisano 26 Lipca 2007 Napisano 26 Lipca 2007 Cieszę się, że widzę takie tematy na tym forum. Sam oddaję krew dopiero od roku (parę dni temu miałem rocznicę...) ale już uzbierało się 2.25 litra. Wszystkich zachęcam do oddawania krwi - osoby, które tego nigdy nie robiły nawet nie zdają sobie sprawy jakie to uczucie, gdy leżąc podpiętym pod woreczek człowiek uzmysławia sobie, że być może właśnie ratuje życie drugiej osobie... Właśnie dlatego warto zostać HDK, tu wcale nie chodzi o te 8 czekolad... Następne oddanie planuję na sobotę bo muszę zawieźć rower na przegląd gwarancyjny więc będę miał trochę czasu aby podskoczyć do RCKiK Widziałem parę pytań co do darmowych przejazdów MPK, więc postaram się Wam odpowiedzieć. Jeśli chodzi o Poznań to przysługuje ona osobom zamieszkałym na terenie miasta Poznania, posiadającym Odznakę Zasłużonego Honorowego Dawcy Krwi I stopnia (mężczyźni 18 litrów, kobiety 15 litrów krwi pełnej). Przy sobie należy mieć legitymację wydaną przez PCK oraz legitymację HDK PCK. PS. Jeśli macie jakieś pytania dotyczące HDK to walcie śmiało. Powiedzmy, że "trochę" wiem na ten temat
daVe Napisano 28 Lipca 2007 Napisano 28 Lipca 2007 Udało mi się dzisiaj zdążyć na Marcelińską oddać krew. Jedyny problem jaki miałem razem z pielęgniarką to wybór ręki do kucia Ale jako, że częściej używam przedniego hamulca na próbki poszła lewa a na ostateczną donację prawa. Podczas wkuwania się pielęgniarka tylko powiedziała: "No to kujemy! Za hamulce!" Oczywiście do domu miałem jechać wolniej... jednak zaczęło padać i mocniej przycisnąłem na pedały O dziwo nawet nie odczułem braku pół litra krwi. Szkoda mi tylko roweru bo okrutnie upaprałem całą ramę a jest koloru biały mat No nic... muszę go znowu umyć (ostatnio robiłem to... wczoraj )
mewes Napisano 28 Lipca 2007 Napisano 28 Lipca 2007 Ja rowniez oddaje krew, ale niestety przez pare miesiecy jadlem antybiotyki z "czrnej listy" wiec nie moglem oddac...Generalnie zachecam wszystkich - pomyslcie ze mozecie w tym zasranym materialnym swiecie zrobic cos bezinteresownie dla innej osoby
Pacmen_89 Napisano 28 Lipca 2007 Napisano 28 Lipca 2007 Dają co mają Mi dali 7 czekolad, kawę małą, puszkę konserwy i wafla dużego ale tam się nie idzie dla tej paczki, to tylko taka mała rzecz w zamian coś ważniejszego i cennego Fajna ta pielęgniarka musiała być skoro wyskoczyła z tym tekstem: to za hamulec
Przeor Napisano 29 Lipca 2007 Napisano 29 Lipca 2007 Ja też oddaję, ale u nas dają 10 czekolad A gdzie tyle dają??? Dla tych dwóch czekolad warto podjechać
Pacmen_89 Napisano 3 Września 2007 Napisano 3 Września 2007 No to dzisiaj już 2 raz byłem Akurat po rozpoczęciu szkoły chwile się przejść do krwiobusu
Biera Napisano 3 Września 2007 Napisano 3 Września 2007 kumpel kiedyś oddał krew i dostał kalkulator:) ja oddawałem raz i straciłem przytomność. Tzn mi to bardziej wyglądało jakbym po prostu zasnął (nie ma to jak oddawać krew po 4 godzinach snu:P) kiedyś muszę się zebrać jeszcze raz
virus81 Napisano 21 Października 2007 Autor Napisano 21 Października 2007 no ja sie dawno juz nie odzywałem ale widzę ze jest tu troszkę ludzi zainteresowanych tematem HDK. ciesze sie tym faktem i namawiam wszystkich dalej do oddawania KRWI to ona ratuje życie. tylko mię zastanawia czemu nie widać tu HDK z Warszawy czy w stolicy niema chętnych pomagać innym. P.S: wszystkich chętnych z Warszawy proszę o kontakt to może wybierzemy sie wszyscy razem oddać Krew. pozdrawiam
daVe Napisano 21 Października 2007 Napisano 21 Października 2007 Ja byłem tydzień temu i dostałem gratis szczepionkę przeciwko grypie Następnym razem chyba spróbuję płytek (choć godzina czasu pod separatorem nie brzmi zachęcająco...)
Batman Napisano 21 Października 2007 Napisano 21 Października 2007 Oddaję krew regularnie, oddałem już ponad 10 litrów. Jestem także w banku szpiku kostnego . I jestem szczęśliwy, że ratuję życie (nie tylko w pracy )
lukas_t1 Napisano 21 Października 2007 Napisano 21 Października 2007 ja też oddaje:) jak na razie tylko dwa razy...ale będzie wiecej, Biera to mozemy jechac za jakies 3 tyg. jak mi minie miesiąc od przeziebienia:) Poznańscy krwiodawcy górą
TomekW Napisano 22 Października 2007 Napisano 22 Października 2007 Czytalem ostatnio troche publiakcji na temat krwiodastwa ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na nunrtujące mnie pytanie. Czy oddawanie krwi obniza wytrzymałosc/siłe , ogólnie czy osłabia organizm ? Jedni twierdza , ze tak , inni ze nie .
Batman Napisano 22 Października 2007 Napisano 22 Października 2007 Po oddaniu krwi nie wolno ćwiczyć przez 48 godzin. Uprawianie sportu w żadnym wypadku nikogo tu nie dyskwalifikuje, a donacja (oddanie krwi) nie wpłynie ujemnie na wyniki sportowe.
virus81 Napisano 22 Października 2007 Autor Napisano 22 Października 2007 ja mam prace fizyczna jako nosi woda w "ede.." buteleczki ważą po 20 kilo każda a nosimy po dwie do 4 pięterka i jakoś nigdy nie miałem problemu po oddaniu krwi choć lekarze odradzają w dzień oddania krwi jakikolwiek wysiłek . wiec lepiej nie przesadzać tego dnia katowaniem sie na rowerku . pozdrawiam
Mod Team Pixon Napisano 22 Października 2007 Mod Team Napisano 22 Października 2007 www.wampiriada.pl Warto sprawdzić gdzie studenci mają możliwość oddania krwi i wzięcia udziałi w tej wspaniałej akcji. A i dodatkowo dostaje się koszulkę oprócz tych czekolad etc.
lukas_t1 Napisano 29 Października 2007 Napisano 29 Października 2007 propozycja związana z tematem: czy ktoś z Poznania (lub okolic) nie chce stac się posiadaczem BrekOKa Krewniaków? Pytam bo w Empku zostały tylko "egzotyczne" grupy krwii, więc trzebaby zamówić ze sklepu krewniaków conajmniej 3 sztuki, a widze ze Krwiodawców z okolicy mamy sporo więc może idea nie jest taka głupia....przy okazji spotkalibysmy się i byłaby okazja razem rowerować
omen Napisano 16 Września 2008 Napisano 16 Września 2008 co do wysiłku po oddaniu krwi. wczoraj po "spuszczeniu" mi 450ml krwi musiałem sie 200m przebiec. Niestety odrazu bardzo wysoki puls, okolice serca zaczęły kuć :/ aż do dziś rana. Także, jakikolwiek wysiłek musi być wykluczony. Był to już mój 6 raz. na razie nie zaprzestaje.
Mod Team Pixon Napisano 17 Września 2008 Mod Team Napisano 17 Września 2008 U mnie nie ma takich objawów, nawet przy wysiłku. Jest tylko problem z bólem żyły z której miałem pobieraną krew. Dobrze, że trwa on w miarę krótko (ok. 24h) i nie po kilku dniach 3-4 nie po nim ani po ukłuciu żadnego śladu.
omen Napisano 17 Września 2008 Napisano 17 Września 2008 ten ból żyły to chyba u wszystkich występuje. Mam tak samo, często też pojawia się siniec w tej okolicy.
pawellldef Napisano 18 Września 2008 Napisano 18 Września 2008 Ja oddaje od 18 lat - mam teraz 23 i przeszlo 10 litrow krwi oddalem. Kto moze niech odda to nic nie kosztuje a samemu robi sie cos dla innych!!!! pozdrower ten ból żyły to chyba u wszystkich występuje. Mam tak samo, często też pojawia się siniec w tej okolicy. Dam CI rade po oddaniu mocno zacisnij reke i trzymaj kurczowo jakies 10 min. Ja po oddaniu wieczorem gram w kosza i wszystko ok z reka ............
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.