Skocz do zawartości

[koła] max 600zł za komplet do poważniejszego xc

Blizzard

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak wyżej potrzebuję koła do 600zł. Jestem dość ciężki - ważę 85kg. Teraz będą jeździć na v-brake'ach ale wkrótce przesiadka na hydrauliczne hamulce tarczowe (pewnie deore). Koła powinny być pancerne bo głównie jeżdżę w terenie, ale tez nie powinny być ciężkie jak te do FR czy DH :P , w przyszłym roku zawitam też na transcarpatię :P .

Wstępnie ustaliłem że będą one na piastach xt disc, więc problem z wyborem będzie w przypadku (czarnej) obręczy (zazwyczaj jeżdżę na oponie 26x2.1), oraz szprychy (powinny być czarne).

Gość BarteX88
Napisano

Rok temu składając koła myślałem podobnie i mam:

Obręcze Dartmoor VooDoo (130 zł)

Szprychy Sapim Leader (86 zł)

Piasty Deore Centerlock (130 zł)

Mój zestaw kosztował razem 346 zł

Co do Ciebie to jeśli chcesz składać:

Piasty XT Centerlock 32 szprychy (254 zł)

Szprychy Sapim Leader Black (148 zł)

Obręcze Dartmoor VooDoo 32 szprychy (130 zł)

Czyli razem 532 zł

lub coś gotowego (proponuję jednak z allegro) :)

Mavic Crossride 630 zł i to jest mój faworyt ^^

KOLA DEORE XT-DT SWISS 4.1D CENTERLOCK BIKESTACJA 679 zł

Napisano

z tej ostatniej propozycji zostaje 68zł... A gdyby tak dołożyć te 68zł i kupił lepsze obrecze, np mavic xc717 ;) ale to przez internet bo w sklepie są za koszmarne 220zł ;)

Gość BarteX88
Napisano

No jak chcesz, Mavic to Mavic i pewno lżejszy :blink:

Napisano

Zaraz zaraz obręcze Dartmoor VooDoo kosztuja 64zł/szt. Podane przez Ciebie Mavic XC 717 ok 150zł szt, różnica przy 2 kołach to 172zł.

Poza tym wydaje mi się, że spokojnie możesz wziąć obręcze Mavic XM 317, które kosztują 89zł. Z droższych to chyba lepiej obręcze DT XR 4.1, zamiast tych Maviców. Pamietaj, że Mavici XC 717 mają ograniczenie wagowe.

Napisano

540 gramowe dh19 na 100% wytrzyma, ale xm317 też byłbym pewien.

co do głównego wątku: z przodu cerit [vel te nowe dt swiss - to to samo - sam dzisiaj odebrałem kółko na tym ;)] tył np. xt, obręcze xm317 [albo jak kupisz razem z tarczami to fd26 - lekkie i b. mocne i szprychy. hm. compy mogą być ale zysk wagowy nie jest współmierny z kosztami

i wychodzi Ci 200 obręcze, piasty z 260 [cerit 109] i zależnie od szprych - compy czarne to jakieś 160 a champy 115.

z compami 620, z champami 575.

wszystko dostaniesz w sklepie.

Napisano

chmmm zaczynam się skłaniać ku DT Swiss XR 4.1... na www.bikekatalog.pl są po 169zł/szt (do tego rabacik sklepowy)...

Więc powiadacie, że wytrzymałe one są ostatni sie wazylem na wadze towarowej (dla jaj w pracy) i wyszło mi karygodne 88kg :eek: ;)

A te koła mają sporo wytrzymać od codziennej jazdy w terenie po przyszłoroczną transcarpatię :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...