Skocz do zawartości

[przerzutka] tylna, "automatyczna"

McKansy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Otoz moj nauczyciel a wlasciwie ksiadz, podobno troche interesuje sie rowerami, chwalil sie i opowiadal niedawno, jak kiedys montowal z kumplem przerzutke tylna firmy Shimano, ktora podczas jazdy po prostu sama sie przerzucala - nie trzeba bylo "operowac" manetkami.

Jakos nie chce mi sie w to wierzyc, poniewaz nigdy z czyms takim sie nie spotkalem i zapytam - czy wciska kity, czy po prostu jest cos takiego?

Dzieki za odpowiedz!

Pozdrawiam

// McKansy

Napisano

hmmm słyszałem kiedyś, że jakiś polak wynalazł automatyczną skrzynie do roweru

i działała ona na zasadzie siły odśrodkowej :) tzn coś się tam kręciło i im szybciej (większa siła) tym niżej zrzucało łańcuch :)

dokładnie nie wiem jak to działało bo dawno oglądałem o tym reportaż (w wiadomościach było)

Napisano

Też oglądałem ten reportaż, miał to zamontowane do Waganta i działało. Było oparte na zupełnie innej zasadzie niz obecne rozwiazania. Wtedy interesował sie tym Sram ale nie wiem co z tego wyszło.

Napisano

shimano mialo kiedys system automatycznej zintegrowanej ze soba w dzialaniu amortyzacji i zmiany biegow. nazywalo sie to chyba Di2. do rowerow miejskich.

nie kupilbym tego ze wzgledu na rzadkosc wystepowania w polsce - co w przypadku awarii? ;) testowane bylo przez bike board.

Napisano

tez slyszalem o tym, a nawewt bylo w teleexpresie ;p

ciekawy wynalazek lecz malo przydatny.

Czlowiek na rowerze nie jest az tak zajety zeby nie mogl palcem ruszyc.

Ale jak to jest z samochodami w usa (automatyczne skrzynie) pewnie te przerzutki pojda glownie do stanow ;p;p

Napisano

Hehe w stanach to żeby móc jeździć samochodem z manualna skrzynią biegów trzeba zdać specjalne prawko :D

A co do automatu w rowerze to jest zwykły gadżet...który jest zupełnie nieprzydatny a raczej przeszkadza.

Napisano

Ja tam wole przeRZucać.

Nie wiem kto ma wiekszego lenia...Ci co preferują automaty czy brak zainteresowania słownikiem ortograficznym :o

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...