Chaz Napisano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Witam, kupiłem używany tylkny zacisk Shimano Deore BR m515 LA i nie wiem do czego słuzy to "cos" Zaznaczone jest to w czerwonych kólkach na zdjęciu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Dołączam się do pytania, w LX hydraulikach tez mam takie coś a w zasadzie z tyłu już nie mam bo mnie wnerwiało przy centrowaniu zacisku (cykało i się klinowało) więc zdjąłem i się zgubiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 są to elementy zakladane na sruby zapobiegające ich odkrecaniu sie. tenze plastikowy element jest od wewnatrz karbowany a łeb sruby ma pasujące nacięcia na zewnatrz. moim zdaniem gadzet ten jest zbedny bo nie pamietam by kiedykolwiek odkrecila mi sie sruba mocujaca zacisk do adaptera czy adapter do amora. element ten zdejmuje sie do regulacji zacisku ze srub. zaklada tak samo po ustawieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Tak jak mówi Tobo - mają zapobiegać odkręcaniu. Może są przydatne po kilku (kilkunasto?) krotnym odkręcaniu, kiedy to już gwint ze śrubą są ze sobą spasowane i chodzą bardzo gładko. W praktyce zupełnie niepotrzebne zabezpieczenie. Mi nawet nie zdarzyło się żeby jakakolwiek śruba się poluzowała, nie mówiąc już o odkręceniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Może nie mam wyobraźni ale jak plastikowa nakładka na śrubę ma zapobiegać odkręcaniu? Fabrycznie śruby są posmarowane klejem, który właśnie zabezpiecza przed tym, a te nakładki imho są do czegoś innego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Właśnie do tego. Nakładki i śruby są karbowane, a te wystające fragmenty mają się opierać o adapter, zacisk (cokolwiek) i nie pozwalać śrubie na obrót. Pic na wodę jak już wspominano wcześniej, bo obrócenie śruby w tej nakładce nie jest problemem, choć fakt, że potrzeba do tego minimalnie większej siły. Jednak ta minimalnie większa siła jest bez znaczenia w porównaniu właśnie do śruby pokrytej fabrycznie klejem. Dlatego może się to przydaje wtedy kiedy klej już się złuszczy, nie wiem, nigdy nie zdarzyło mi się tyle raz odkręcać zacisku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chaz Napisano 23 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Czyli rozumiem ze moge to zdjac... Dziekuje wszystkim za szybka odpowiedz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chaz Napisano 24 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Mam jeszcze jedno pytanie, z innej beczki: Zamówilem klocki, gdzie były: 2 klocki, 1 metalowy zaczep do umocowania w nim klockow. NAtomiast w zacisku mam zawleczkę. Czy to wszystko? Slyszalem gdzies ze trzeba miec jakas sprezynke.. czy to prawda? Czy wystarcza te 3 rzeczy które tu wymienilem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 24 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Nie wiem co to za "metalowy zaczep do umocowania w nim klockow". Daj zdjęcie to się wypowiemy. Sprężynka ma kształt litery U więc może to to. hudy w mojej Deorce ten plastik się o nic nie opiera, więc raczej pic na wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 http://www.cult-bikes.com/WebPhotos/KS-D600_120.jpg tak wygląda ta sprężynka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chaz Napisano 25 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Aa to jest to czyli ten zaczep dzieki za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.