Skocz do zawartości

[Toruń i okolice] kilka pytań...

sawik891

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :(

Jako że w przyszłym roku pisze maturę i będę próbował sie dostać na UMK (rachunkowość i finanse/ zarządzanie - może ktoś z tego forum to studiuje?) chciałbym sie czegos dowiedzieć o Toruniu i jego okolicach, interesuje mnie np. ilość ścieżek rowerowych, w jakiej scenerii one są (w lesie, przez pola itp), czy są one płaskie jak deska, czy też usiane pagórkami :D itp, czy są też jakieś długie zjazdy, bo czasem lubię tak śmigać i czuć wiatr we włosach i muchy między zębami... ogólnie interesuje mnie rzeźba terenu i wszystko o miejscach, w których można jeździć rowerem :D

Poza tym jak się żyje w Toruniu? czy jest to miasto "przyjazne studentowi"? Czy z UMK daleko jest do centrum? Gdzie można się rozerwać po tygodniu zajęć? Jak często są organizowane jakieś imprezy, koncerty? Czy są jakieś fajne sklepy rowerowe, ale takie z prawdziwego zdarzenia, w których ceny są w miarę przystępne? Co lubicie w tym, mieście a czego nie?

Piszcie, czekam na Wasze odpowiedzi :D

Pozdrawiam!

No to powiem tyle. Na studia nie chodzę :) (jestem w gimnazjum) ale mój brat tu studiuje socjologie i jest zadowolony. :) Toruń jest na pewno miastem przyjaznym studentom, dużo tutaj ciekawych imprez i pubów ;) z akademika do centrum jest dosyć daleko, najlepiej jeździć autobusem. Rozerwać się można wszędzie, chodźby na rowerze :) są puby, jest multikino, są inne rozrywki, jest Cygan na ulicy ;). Koncerty są organizowane często (zależy jaki rodzaj muzyki preferujesz), mamy tutaj Radio Maryja ;). Sklepy rowerowe są, ale moim zdaniem nie z prawdziwego zdarzenia, jedyny dobry jest na Rubinkowie, na Kosynierów Kościuszkowskich, sprzedają tam rowery Krossa, Authora.

Mam nadzieję, że to Ci troszeczkę pomoże ;)

Pzdr

FiFi

jakim autobusem ? :)

od UMK na starówkę jest rowerkiem jakieś 5-10 minut

ścieżki rowerowe w mieście niestety kuleją

tras rowerowych wokół Torunia jest sporo- do wyboru do koloru są płaskie ale górki też się znajdą

gdzie się zabawić też jest - sporo pubów, klubów etc

imprezy - jak na miasto studenckie jest ich sporo - koncerty, festiwale etc

ogólnie miasto BARDZO studenckie

dorobiliśmy się nawet MASY KRYTYCZNEJ - www.rowerowytorun.com.pl

rowerzystów jest sporo - ale tworzą raczej zamknięte grupy - co nie zmienia faktu że zawsze można z nimi pośmigać - po lesie czy szosie tudzież mieszanie

Sklepy rowerowe są i owszem. Ale godne polecenia są tylko dwa. Jeden wspomniany na Rubinkowie - pana Janka Leśniewskiego - LIDER SPORT. Najlepszy serwis w mieście. Ceny przystępne. Duży wybór. Jeśli czegoś nie ma - zawsze jest w katalogu i można ściągnąć.

Drugi - BIO-BIKE - pana Kondeja. Z serwisu nie korzystałem, ale słyszałem że też spoko. Duży wybór. No i ramy na zamówienie. Powiedziałbym SKROJONE pod klienta :wink:

To tak po krótce.

Jak będziesz miał pytania Wal śmiało (tylko w kasku :wink: )

Pozdrower

radar

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...