Skocz do zawartości

[łańcuch] szybko się rozciągnął

michalj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po przejechaniu ok 500 km. odczuwałem w pedałach lekkie szarpanie. Zobaczyłem, że łańcuch nie układa się prosto w środek zębatak. W serwisie facet powiedział, że łańcuch jest rozciągnięty i do wymiany jest również kaseta. Wymieniłem sam łańcuch (ten sam model) i dużo lepiej się jeżdzi. Łańcuch nie przeskakuje. Posiadam w rowerze kasetę Sram PG950 i łańcuch Shimano HG73.

Jaki mógł być powód tak szybkiego rozciągnięcia się?

Czy rozciągnięta kaseta może powodować szybsze rozciąganie łańcucha?

Mogl ci sie skrzywic/cos zepsuc z jednym stworzniem- u kumpla tak mialem, nie wiem jakim cudem - lancuch PC58 albo 9 ni pamietam i poprostu jakis zadzior sie zrobil na jednej blaszce i blokowała ruch stworznia, spiłowaliśmy ten zadzior i chodzilo ok.

Mogl ci sie skrzywic/cos zepsuc z jednym stworzniem- u kumpla tak mialem, nie wiem jakim cudem - lancuch PC58 albo 9 ni pamietam i poprostu jakis zadzior sie zrobil na jednej blaszce i blokowała ruch stworznia, spiłowaliśmy ten zadzior i chodzilo ok.

Tylko on pisze wyżej, że cały łańcuch niedokładnie się układa w zęby kasety, a Ty piszesz o jednym sworzniu.

Mi łańcuch kiedyś też przeskakiwał na korbie i problemem właśnie był też sworzeń.

Co do zużycia łańcucha w 500 km to dziwna sprawa zwłaszcza że jest do HG73.

Wyciągnięty łańcuch zmienia infrastrukturę zębów kasety i mniej korby po czym, gdy założymy nowy łańcuch to on zacznie przyzwyczajać się do zużytego napędu ale przez pierwsze 50 km będzie przeskakiwał na mniejszych trybach z tyłu. Sytuacja taka może wystąpić gdy kaseta z korbą będą miały max zrobione 1000 km !

Co do Twojego łańcucha i 500 km hmm możliwe że przez jeżdżenie na wysokich biegach (od 2/5 do 2/9) w brudzie, bez czyszczenia łańcucha i smarowania olejem....

Dodam od siebie jeszcze ze kiedyś na kasecie hg40 i łańcuchu hg 40 8bg łańcuch miałem zniszczony po 800 km bo nie dbałem, a po drugie do smarowania używałem oleju samochodowego (śmierć dla łańcucha).

Nie wierzę w "rozciągnięcie" łańcucha HG 73 po 500 km. Dobrze byłoby zmierzyc to rozcignięcie np. przez 5 ogniw na napiętym łańcuchu i porównać z wartościami przyjmowanymi jako jeszcze douszczalne. Może łańcuch jest zużyty w inny sposób np. wytarte sworznie lub się rozklekotał od mocnego przeginania pod obiażeniem przy zmianie na zebatkach po przekątnej (1-6 lub 3-2).

W serwisie zmierzyli długość i faktycznie jest rozciągnięty. Nawet porównując jeden do drugiego to widać znaczną różnicę.

Po wymianie tego łańcucha napęd chodzi jak nowy, więc teraz jest dobrze, ale nie chcę, żeby nowy mi się tak szybko rozciągnął. Nowy łańcuch nie przeskakuje, ale czy rozciągnięta kaseta może go szybciej rozciągnąć? W serwisie powiedzieli, że kaseta też jest do wymiany, ale nie wymieniłem.

Fakt - po wyjeździe jeden sworzeń był wygięty, ale trochę wyprostowałem i wymieniłem stronę łańcucha, żeby nie stykał się z kasetą. Później wymieniłem ogniwo na spinkę. Zęby kasety są rownoległe i proste.

Łańcuch ten był nasmarowany smarem do łańcuchów, ale był w stanie stałym, więc może to spowodowało takie rozciągnięcie (tak nasmarowanym łańcuchem przejechałem ok 200 km.). Teraz mam smar EPIC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...