Skocz do zawartości

[nowinki] informacje, newsy i plotki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Shimano zaczęło właśnie produkcję osprzętu 2009

Fotki, fotki! ;)

A swoją drogą, zauważyliście jak teraz wszytkie publikacje przekonują nas, że potrzebujemy w rowerach coraz większe skoki zawieszeń? Ostatnio czytałem periodyk Mountain Bike Action, gdzie porównują w teście 5 rowerów o skoku circa 14cm, i konsensus był taki, że są to rowery do... XC! "Cannondale Prophet - a long legged racer" Racer?? Ja chyba czegoś nie rozumiem. 5 lat nie minie i będziemy się ścigać w maratonach na frirajdówkach ;)

Napisano

Osobiście w moim odczuciu w końcu się to zatrzyma, osobiście mi w zupełności wystarcza 130mm skoku z przodu i z tyłu, więcej do szczęścia mi nie potrzeba ;)

Napisano
Fotki, fotki! :)

A swoją drogą, zauważyliście jak teraz wszytkie publikacje przekonują nas, że potrzebujemy w rowerach coraz większe skoki zawieszeń? Ostatnio czytałem periodyk Mountain Bike Action, gdzie porównują w teście 5 rowerów o skoku circa 14cm, i konsensus był taki, że są to rowery do... XC! "Cannondale Prophet - a long legged racer" Racer?? Ja chyba czegoś nie rozumiem. 5 lat nie minie i będziemy się ścigać w maratonach na frirajdówkach B)

Oj święta racja. Ten marketing budujący sztucznie nasze potrzeby to już mnie wkurza. Maszynki do golenia miały kiedyś 2 ostrza a teraz 5 - na ch... to komuś potrzebne ??? - ale ludzie dają się na to nabierać. Tak samo jest z furami, co model to większe, Polo przerosło już Golfa 1. Podobnie ze skokami zawiech w rowerach, ja pamiętam pierwsze widelce DH Marcoka 75mm skoku, czy Judy DH 80mm :):D:). Wszyscy mówili wówczas, że to przesada, a to były czasy tryumfów RS MAG 21 w zawodach XC ze skokiem 46mm. Zawodnicy twierdzili wtedy, że amortyzator zwalnia i to w ogóle zbędna rzecz, a tu Ci co zastosowali zaczęli wygrywać. Co rok coś muszą też zmienić w osprzęcie by wywoływać sztucznie porządanie "nowego". Ja to chciałbym coś kupić z osprzętu rowerowego by z 5 lat było aktualne, ale to oczywista niemożliwe. Niestety taka polityka uniemożliwia doskonalenie już zaprojektowanych produktów i coraz częściej wyłażą wady i akcje serwisowe. A co do fotek Shimano 2009 to bez przesady, ściśle tajne zapewne, plotka tylko wiarygodna bo od przedstawiciela Shimano.

Katsumoto, ja nie jestem takim optymistą. Skoki będą rosły, o zatrzymaniu się DH na poziomie najpierw 120, potem 150 też nieraz już słyszałem.

Napisano

no tak, ale w motocrossie skok zatrzymał się na 30cm z przodu i trochę więcej z tyłu, AFAIK.

warto zauważyć, że w miarę jak rośnie skok rozszerza się wachlarz sprzętu. kiedyś skoku było dużo, mało albo wcale, teraz od 6 do 30 cm i co kilka centymetrów "zmienia się" dyscyplina. XC, maraton, AM, enduro, FR, DH. takie zróżnicowanie sprzętu i standardów (vide: sztywna oś 20mm, standardy montażu hampli) jest opłacalne dla producentów. ale skoku więcej już się nie da. teraz wezmą się za ulepszanie materiałów(nowe stopy metali) i napędu (mam nadzieję).

Napisano

Maksymalna długość skoku jest podyktowana uwarunkowaniami fizycznymi człowieka. Chodzi konkretnie o długość goleni. W jakimś programie o motocrossie o tym mówili. Podejrzewam, że z rowerami nie będzie inaczej. Dojdzie w okolice właśnie tych 30 cm, i dalej zostanie już tylko odchudzanie i zwiększanie efektywności zawieszenia.

Napisano

Oto nowosc dla milosnikow tuningu SR na rok 2008 !

Suntour XCR-LO CLS AMG Brabus !

W standarcie oszlifowane golenie i olej słonecznikowy !

Skok wydluzony z 120mm do 250mm NA JEDNEJ POLCE! dla milonikow robienia x-upa z 30 metrowych dropow!

xcraftertuningvc1.jpg

Pozdrawiam !

Napisano

W kwestii dostępności Marina w Polszcze. Byłem dziś w bikerschopie i zauważyłem rower którego w Krakowie miało nie być :D To east peak , miał kosztować 6800 a kosztuje 7000 ?! Niemiecka cena to 1599 euro , znaczy u nas 15 % drożej niż w IV Reich :P No ale każdy biker ma w polsce szyb naftowy i uwielbia przepłacać :D Jakie to miłe i urocze. Posezonowych przecen nie ma i nie rozumiem bo juz lipcu można było w krakowie coś wyhaczyć z sensownym upustem. Interes idzie chyba im nieźle bo sklep towaru pełen i zauważyłem 3 sprzedawców , nieznane mi wcześniej twarze. Ponoć w październiku mają mieć pojedyncze modele na 2008 , ale nie będzie niestety wśród nich rock springsa. Ten będzie być może już w marcu. Boję sie tylko pomyśleć ile to bedzie kosztować. Panowie z bikerschopu pomyślcie chwilę i nie każcie płacić więcej niż u niemca !!!!!

Napisano

Dejot Ski Team stracił owe pozwolenie na początku roku 2007. I w tym roku nie ma dystrybutora Specialized'a w Polsce. W 2008 ma się to zmienić.

Napisano

Spec idzie wbrew nurtowi montowania jednopółek o coraz większym skoku. podobnie jak Gary Fisher i Whyte (afair) montuje dwupółkę o nie-takim-znowu-długim-skoku. GF i Whyte właściwie montowały w 2006 i w obu przypadkach był to Maverick DUC 32 (upside down).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...