kopaczus Napisano 11 Września 2007 Napisano 11 Września 2007 Shimano zaczęło właśnie produkcję osprzętu 2009 Fotki, fotki! A swoją drogą, zauważyliście jak teraz wszytkie publikacje przekonują nas, że potrzebujemy w rowerach coraz większe skoki zawieszeń? Ostatnio czytałem periodyk Mountain Bike Action, gdzie porównują w teście 5 rowerów o skoku circa 14cm, i konsensus był taki, że są to rowery do... XC! "Cannondale Prophet - a long legged racer" Racer?? Ja chyba czegoś nie rozumiem. 5 lat nie minie i będziemy się ścigać w maratonach na frirajdówkach
Robert Napisano 11 Września 2007 Napisano 11 Września 2007 Osobiście w moim odczuciu w końcu się to zatrzyma, osobiście mi w zupełności wystarcza 130mm skoku z przodu i z tyłu, więcej do szczęścia mi nie potrzeba
Mentos Napisano 12 Września 2007 Napisano 12 Września 2007 Fotki, fotki! A swoją drogą, zauważyliście jak teraz wszytkie publikacje przekonują nas, że potrzebujemy w rowerach coraz większe skoki zawieszeń? Ostatnio czytałem periodyk Mountain Bike Action, gdzie porównują w teście 5 rowerów o skoku circa 14cm, i konsensus był taki, że są to rowery do... XC! "Cannondale Prophet - a long legged racer" Racer?? Ja chyba czegoś nie rozumiem. 5 lat nie minie i będziemy się ścigać w maratonach na frirajdówkach Oj święta racja. Ten marketing budujący sztucznie nasze potrzeby to już mnie wkurza. Maszynki do golenia miały kiedyś 2 ostrza a teraz 5 - na ch... to komuś potrzebne ??? - ale ludzie dają się na to nabierać. Tak samo jest z furami, co model to większe, Polo przerosło już Golfa 1. Podobnie ze skokami zawiech w rowerach, ja pamiętam pierwsze widelce DH Marcoka 75mm skoku, czy Judy DH 80mm . Wszyscy mówili wówczas, że to przesada, a to były czasy tryumfów RS MAG 21 w zawodach XC ze skokiem 46mm. Zawodnicy twierdzili wtedy, że amortyzator zwalnia i to w ogóle zbędna rzecz, a tu Ci co zastosowali zaczęli wygrywać. Co rok coś muszą też zmienić w osprzęcie by wywoływać sztucznie porządanie "nowego". Ja to chciałbym coś kupić z osprzętu rowerowego by z 5 lat było aktualne, ale to oczywista niemożliwe. Niestety taka polityka uniemożliwia doskonalenie już zaprojektowanych produktów i coraz częściej wyłażą wady i akcje serwisowe. A co do fotek Shimano 2009 to bez przesady, ściśle tajne zapewne, plotka tylko wiarygodna bo od przedstawiciela Shimano. Katsumoto, ja nie jestem takim optymistą. Skoki będą rosły, o zatrzymaniu się DH na poziomie najpierw 120, potem 150 też nieraz już słyszałem.
majster Napisano 12 Września 2007 Autor Napisano 12 Września 2007 no tak, ale w motocrossie skok zatrzymał się na 30cm z przodu i trochę więcej z tyłu, AFAIK. warto zauważyć, że w miarę jak rośnie skok rozszerza się wachlarz sprzętu. kiedyś skoku było dużo, mało albo wcale, teraz od 6 do 30 cm i co kilka centymetrów "zmienia się" dyscyplina. XC, maraton, AM, enduro, FR, DH. takie zróżnicowanie sprzętu i standardów (vide: sztywna oś 20mm, standardy montażu hampli) jest opłacalne dla producentów. ale skoku więcej już się nie da. teraz wezmą się za ulepszanie materiałów(nowe stopy metali) i napędu (mam nadzieję).
hudy Napisano 12 Września 2007 Napisano 12 Września 2007 Maksymalna długość skoku jest podyktowana uwarunkowaniami fizycznymi człowieka. Chodzi konkretnie o długość goleni. W jakimś programie o motocrossie o tym mówili. Podejrzewam, że z rowerami nie będzie inaczej. Dojdzie w okolice właśnie tych 30 cm, i dalej zostanie już tylko odchudzanie i zwiększanie efektywności zawieszenia.
andrzejek Napisano 17 Września 2007 Napisano 17 Września 2007 Oto nowosc dla milosnikow tuningu SR na rok 2008 ! Suntour XCR-LO CLS AMG Brabus ! W standarcie oszlifowane golenie i olej słonecznikowy ! Skok wydluzony z 120mm do 250mm NA JEDNEJ POLCE! dla milonikow robienia x-upa z 30 metrowych dropow! Pozdrawiam !
tysiu Napisano 17 Września 2007 Napisano 17 Września 2007 W kwestii dostępności Marina w Polszcze. Byłem dziś w bikerschopie i zauważyłem rower którego w Krakowie miało nie być To east peak , miał kosztować 6800 a kosztuje 7000 ?! Niemiecka cena to 1599 euro , znaczy u nas 15 % drożej niż w IV Reich No ale każdy biker ma w polsce szyb naftowy i uwielbia przepłacać Jakie to miłe i urocze. Posezonowych przecen nie ma i nie rozumiem bo juz lipcu można było w krakowie coś wyhaczyć z sensownym upustem. Interes idzie chyba im nieźle bo sklep towaru pełen i zauważyłem 3 sprzedawców , nieznane mi wcześniej twarze. Ponoć w październiku mają mieć pojedyncze modele na 2008 , ale nie będzie niestety wśród nich rock springsa. Ten będzie być może już w marcu. Boję sie tylko pomyśleć ile to bedzie kosztować. Panowie z bikerschopu pomyślcie chwilę i nie każcie płacić więcej niż u niemca !!!!!
Lukas_Mako Napisano 17 Września 2007 Napisano 17 Września 2007 o kurde andrzejek ciężka sprawa!! czy jest coś wiadomo na temat poison 2008??
nikodem Napisano 17 Września 2007 Napisano 17 Września 2007 andrzejek? ten XCR musi miec jakąś teleskopową goleń! toż to wynalazek XXIw!!!
mj2 Napisano 19 Września 2007 Napisano 19 Września 2007 http://www.specialized.com/bc/SBCBkModel.jsp?sid=08EnduroSL jeny... jakie to piekne... slyszalem opinie goscia po szkoleniu Specialized w Pradze jakies pare dni temu ze ten nowy amorek z przodu cos niesamowitego - dwupolka, waga roweru konkretna (17kg? nie wiem czy dobrze pamietam) a na podjazdach ponoc cudownie... musze jeszcze raz - pieeeeeekknyyyyy...
grzegorz1974paszek Napisano 19 Września 2007 Napisano 19 Września 2007 W Polanicy siedziałem na Poisonie 2008.
Lukas_Mako Napisano 19 Września 2007 Napisano 19 Września 2007 siedziałeś to może i sie przyjrzałeś są jakieś różnice w ramach ht? czy 07vs08 różnią sie np malowniem tylko..
Xanagaz Napisano 19 Września 2007 Napisano 19 Września 2007 W Polanicy siedziałem na Poisonie 2008. Można gdzieś przyjrzeć się specyfikacji oferty na 2008 rok?
dejot Napisano 19 Września 2007 Napisano 19 Września 2007 Słyszałem plotki, propo specjalized, że ski team stracił przedstawicielstwo...Da się to jakoś potwierdzić?
meyde9 Napisano 19 Września 2007 Napisano 19 Września 2007 Można gdzieś przyjrzeć się specyfikacji oferty na 2008 rok? Na: http://www.poison-bikes.de/ Wydaje mi się jest już, tylko zdjęcia są jeszcze chyba od rocznika 2007.
Robert Napisano 19 Września 2007 Napisano 19 Września 2007 Dejot Ski Team stracił owe pozwolenie na początku roku 2007. I w tym roku nie ma dystrybutora Specialized'a w Polsce. W 2008 ma się to zmienić.
Blitzer Napisano 19 Września 2007 Napisano 19 Września 2007 Wracajac do tego speca to mam dziwne wrazenie ze jest podobny do santy nomada...
Xanagaz Napisano 19 Września 2007 Napisano 19 Września 2007 Na: http://www.poison-bikes.de/Wydaje mi się jest już, tylko zdjęcia są jeszcze chyba od rocznika 2007. To nie będzie nowego tańszego Furana ?
majster Napisano 20 Września 2007 Autor Napisano 20 Września 2007 Spec idzie wbrew nurtowi montowania jednopółek o coraz większym skoku. podobnie jak Gary Fisher i Whyte (afair) montuje dwupółkę o nie-takim-znowu-długim-skoku. GF i Whyte właściwie montowały w 2006 i w obu przypadkach był to Maverick DUC 32 (upside down).
heavy_puchatek Napisano 21 Września 2007 Napisano 21 Września 2007 http://www.cube-bikes.de Już pal licho wyposażenie (nawet nie zaglądałem) ale jak one wyglądają (lub jak są zaprezentowane), cud miód i orzeszki A szoski mają szczególnie piękne, przynajmniej na fotkach Grunt to się zaprezentować
KAZUMI Napisano 21 Września 2007 Napisano 21 Września 2007 Niesamowite fotki ma Cube a rowerki bardzo fajne i nie tylko pod względem sprzętowym ale tez wizualnym
Lukas_Mako Napisano 21 Września 2007 Napisano 21 Września 2007 puchatek nie chciałem widzieć tej strony... ;) http://www.cube-bikes.de/xist4c/web/REACTION_id_20844_.htm ta rama na tej stronie ile może ważyć? ile może kosztować? gdzie można ją kupić?
bert Napisano 22 Września 2007 Napisano 22 Września 2007 http://www.hopegb.com/page_mep_force_18.html świetnie wygląda chyba idealny prezent dla dziewczyny
mj2 Napisano 22 Września 2007 Napisano 22 Września 2007 o jakie milusie, w sam raz dla mojego cukiereczka
bert Napisano 22 Września 2007 Napisano 22 Września 2007 no tak w sumie to "tylko" 150 funtów ale przyznam, że kosmicznie je zrobili zwłaszcza tarcza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.